Litoral TV Licee istorice reabilitate?

Mai multe licee din Constanţa ar urma să intre într-un program de reabilitare din 2015. Licele care își desfășoară activitatea în clădiri istorice precum Colegiul Naţional Mihai Eminescu sau Mircea cel Bătrân sunt printre cele vizate. Conducerea colegiilor se confruntă însă cu problema obţinerii aprobărilor necesare de la Ministerul Culturii întrucât datorită vechimii clădirilor sunt considerate monumente arhitecturale şi nu pot suferi nicio modificare importantă în lipsa avizelor.
Colegiul Mihai Mihai Eminescu din Constanţa este unul dintre cele vizate. Unitatea are nevoie de o renovare totală, inclusiv la nivelul fundaţiei întrucât clădirea a fost construită în anul 1819. Aripa nouă a liceului a fost ridicată undeva la începutul anilor ’60.
“Trebuie refăcută structura de rezistență, acoperișul. Sunt lucrări care necesită o investiție mare, dar și lucrări care necesită foarte multă atenție, pentru că este un monument istoric și trebuie respectată această imagine care conferă Constanței un atribut în plus”, ne-a declarat Bianca Ibadula, consilier imagine C.N.M.E.
Problema cu care se confruntă conducerea unităţii şcolare este obţinerea avizelor necesare pentru modernizare. Liceul şi curtea s-au extins de-a lungul timpului peste mărturii istorice importante, însă acestea au fost conservate. Una dintre ele este bazilica paleo-creştină peste care în acest moment se află terenul de sport.
Derularea lucrărilor de reabilitare se desfăşoară cu dificultate tocmai datorită existenţei acestor tipuri de elemente istorice. Ultima renovare a liceului a avut loc în anul 1977 după cutremurul care a afectat serios clădirea. 

Un alt liceu de tradiţie care are nevoie de consolidare şi renovare este Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân. Conducerea acestuia estimează că ar mai fi nevoie de aproximativ 1 milion de euro pentru terminarea renovării.
“În 2008 noi am intrat într-un proiect de renovare cu bani de la Banca Mondială. Proiectul s-a derulat până în anul 2010. Am avut 1,2 milioane de euro, dar intervenind criza economică și financiară, am reușit să folosim doar jumătate din sumă cu care am renovat toată aripa dinspre strada Mircea cel Bătrân”, ne-a spus Gheorghe Moraru, director adjunct C.N.M.B.
Banii necesari  ar urma să fie obţinuţi prin finanţare europeană.
“Sunt clădiri vechi, unele au peste o sută de ani și trebuie reabilitate. Noi vom încerca de la Primărie să obținem fonduri europene pentru că sunt pretabile și chiar este nevoie de asemenea reparații”, a afirmat Liviu Tramudana, purtător de cuvânt Primăria Constanţa.
Colegiile vor fi evaluate în această perioadă de o comisie a primăriei care va decide nevoile imediate. Pe listă se mai află Liceul cu Program Sportiv ,,Nicolae Rotaru” şi Grupul Şcolar ,,Dimitrie Leonida”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.