Litoral TV Problemele primăriilor dezbătute la Năvodari

Astăzi, la Năvodari s-au incheiat lucrarile Consiliului Director al Asociația Orașelor din România. De-a lungul întregii reuniuni au fost discutate aspecte care au privit construirea unei autonomii locale reale. Primarii de orașe au ridicat o serie de probleme cu care se confruntă. Ele au fost centralizate și urmează să fie prezentate reprezentanților cu putere decizională din Guvernul României, pentru o armonizare legislativă. 47 de primari de orașe din România au fost prezenți la lucrările Consiliului Director al AOR. Pe lângă dezbaterile administrative și organizatorice pe care le-au purtat membrii asociației, primarii au ridicat o serie de probleme cu care se confruntă.

„Colaborăm și cu Asociația Comunelor, cu Asociația Municipiilor și cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene, pentru că problemele cu care ne confruntăm vizează atât primarii din orașe, cât și primarii de comune și municipii, indiferent de culoarea politică pe care o îmbracă primarul. Au fost foarte multe voci care au spus că primarii trebuie să tragă un semnal de alarmă foarte ferm. Nu se exclude chiar o grevă generală a primarilor de orașe din România”, ne-a declarat Nicolae Matei, Președinte Asociația Orașelor din România și primar al orașului Năvodari.Pentru întărirea autonomiei locale și întărirea capacității administrative s-au pus in vedere aspecte ce privesc descentralizarea și independența financiară a orașelor.

„Suntem interesați ca veniturile care se generează de pe teritoriile pe care le administrăm să rămână în cea mai mare parte sub formă de venituri locale la primării și să nu fie colectate la nivel central. Indiferent de culoarea politică a primarului este mai bine pentru el să se bazeze pe venituri certe, decât să aștepte fonduri de la un guvern care este constituit pe majorități politice”, ne-a spus Ilie Bolojan, primar Oradea, președinte executiv al Asociației Municipiilor din România.Salarizarea, dar și statutul funcționarilor publici, continuă să fie probleme spinoase.
„Luând în calcul că suntem pe o piață competițională, concurențială a muncii, legislația ne-a subminat din punct de vedere salarial. În ministere salariile sunt foarte mari, în instituțiile sau agențiile publice la fel, iar în primării veniturile salariale sunt la nivel foarte scăzut. Considerăm că este necesar ca salariile funcționarilor publici să se ridice la un nivel care să ne permită să solicităm și să obținem maximum de la ei”, ne-a zis Victor Moraru, primar Amara, vicepreședinte Regiunea 3.Primarii din întreaga țară au punctat necesitățile imediate în administrarea orașelor.

„Grila de salarizare a funcționarilor din primării este foarte scăzută. Ne confruntăm cu situații în care trebuie să modificăm un post din superior în asistent, pentru că nu găsim persoane care să aibă vechimea cerută de lege pentru a ocupa acest post și atunci personalul angajat este plătit pentru un post inferior”, ne-a declarat Gabriela Tulbure, primarul orașului Seini.

„Avem probleme mari cu salarizarea personalului. Nu putem să aducem personal calificat în primării, pentru că salariile sunt foarte mici și atunci suntem nevoiți să lucrăm cu oameni angajați pe posturi inferioare”, a ținut să precizeze Aurelia Fedorca, primarul orașului Negrești Oaș.
„Am apreciat faptul că la această întâlnire s-a discutat despre problemele cu care ne confruntăm fiecare în parte. Sperăm ca hotărârile luate acum să se finalizeze și în discuțiile pe care conducerea asociației noastre le va avea cu reprezentanții Guvernului. Este necesar ca miniștrii să cunoască în mod real problemele cu care ne confruntăm în teritoriu în calitate de primari ”, ne-a spus Ciprian Stătescu, primarul orașului Băicoi.Reuniunea a avut loc în perioada 24-26 iunie la Năvodari. În urma dezbaterilor, Asociația Orașelor din România se va adresa Guvernului pentru rezolvarea imediată a problemelor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.