Litoral TV România a intrat în recesiune

Este sau nu este România în recesiune? Aceasta este întrebarea la care răspunsul este vag atât pentru economişti, cât şi pentru politicienii români. Incertitudinea datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică a creat rumoare în rândul analiştilor economici pentru că aceste date sunt în contradicţie cu informaţiile prezentate de Oficiul European de Statistică, EUROSTAT.

Conform Oficiului European de Statistică - EUROSTAT, economia a intrat în recesiune, după ce două trimestre consecutive (Trimestrul 1 şi Trimestrul 2 din 2014) au înregistrat contracţie economică. Grav este faptul că informaţiile puse la dispoziţie de către Institutul Naţional de Statistică arătau o creştere economică în trimestrul 2 faţă de trimestrul 1, iar preşedintele INS a avut o explicaţie de-a dreptul şocantă pentru această bâlbă:
"INS a folosit un format din 2009 al comunicatului de presă flash. La următorul comunicat, din luna septembrie, vor fi publicate mai multe date despre PIB, despre creşterea economică, contribuţia diferitelor sectoare la creşterea economică etc" a declarat Tudorel Andrei, preşedintele INS.
În ceea ce priveşte viziunea guvernanţilor despre cifre şi indicatorii economici ai României, aceasta este uşor plastică:
“Este ca şi când mergeam cu maşina cu 130 km la ora şi acum mergem cu 100 km la oră - dar mergem tot înainte!" a declarat  premierul Victor Ponta.
Cauzele care au condus la scăderea economică sunt date de:
- Taxe şi impozite crescute pentru companii şi consumatori: taxa pe stâlp şi acciza suplimentară la combustibil
- Investiţii străine directe scăzute
- Atragere deficitară a fondurilor europene
Analizele economice arată că în trimestrul al doilea, ţara noastră a avut cea mai mare scădere a produsului intern brut dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene. Potrivit Eurostat, singurele ţări din UE care mai înregistrează recesiune economică sunt Cipru şi Italia.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Economiștii avertizează! România riscă să treacă printr-o nouă recesiune

20 Nov 2017 1741