Litoral TV Ziua Republicii Turcia a fost sărbătorită și la Constanța

Ziua Națională a Turciei a fostsărbătorită cu fast şi la Constanța. Anul acesta se împlinesc 90 de ani de la proclamarea Republicii Turcia, iar pentru a marca evenimentul, membrii comunității turco-tătare din Dobrogea au organizat o seară specială la malul mării. Nu au lipsit personalitățile politice ale Constanței, dar nici înalți oficiali turci.Gazda evenimentului a fost Președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco –Musulmani din România.
„Suntem, în primul rând,cetățeni loiali și onești ai patriei noastre România [...] dar, datorită specificului nostru, știu că toți înțelegeți situația și că pentru noi, Turcia este o a doua patrie. Aniversăm 90 de ani de la crearea statului turc, de la proclamarea statului turc, sub chemarea lui Kemal Atatürk, unul dintre cei mai mari oameni pe care i-a dat istoria mondială.”, a declarat Gelil Eserghep,Președintele UDTTMR.
Invitația a fost onorată de numeroase personalități din lumea politică a orașului Constanța, dar și de oficiali din Turcia.
„Am început misiunea diplomatică aici acum 20 de zile, și am început prin acest eveniment, prin sărbătorirea Zilei Naționale a Republicii Turcia, am serbat astfel 90 de ani de la fondarea statului turc modern – Turcia. Sunte fericit să mă aflu astăzi printre oamenii din comunitatea turcă și tătară și de asemenea alături de reprezentanții autorităților române.”, a declarat Ali Bozçalișkan, Consulul Generalal Turciei.
„Trăim aici de sute de ani într-o deplină înțelegere, într-o deplină armonie și vrem să continuăm în același fel. Așteptăm ca și în plan economic să crească schimburile de mărfuri și să avem cât mai mulți investitori turci în județul nostru.”, a declarat Eugen Bola, Prefectul Constanței.
În spatele ținutelor la patru ace se află însă decenii de tradiții și obiceiuri purtate și răspândite cu mândrie, în toată lumea. 29 octombrie 1923este data la care Turcia a fost proclamată republică. Au trecut, de atunci, 90 de ani de stabilitate și uniune, iar minorităţile rămase pe teritoriul României reprezintă un pod de prietenie între cele două ţări.
„Din toți invitații, 5 la sută cred că au fost de origine turcă și tătară. Relația cu domnul Consul este una specială [...] avem proiecte împreună, comune, și să sperăm că minoritatea noastră va avea șanse să supraviețuiască în viitor.”, a declarat Iucsel Selamet, Subprefect al Constanței.
Pe teritoriul Dobrogei se află cei mai mulţi etnici turco-tătari din România, iar prin respectul și sprijinul reciproc dintre cele două comunități, s-a creat un adevărat model de conviețuire interetnică.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cutremur în a doua zi din an în Marea Neagră. Ce magnitudine a avut seismul

02 Jan 2024 1939

#Dobrogea145 E.S. Dl. Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Republicii Turcia în România, mesaj de Ziua Dobrogei (VIDEO)

14 Nov 2023 1152

Mariana Gâju, mesaj de Ziua Națională a Republicii Turcia - „Cu ocazia Centenarului, îi felicităm pe frații turci pentru cei 100 de ani de independență și progres”

29 Oct 2023 816

#Dobrogea144 Excelența Sa Füsun Aramaz, Ambasadorul Republicii Turciei la București, mesaj de Ziua Dobrogei

14 Nov 2022 2608

Ziua fisticului. Cum pregătim rapid un desert cu fistic şi fructe. Rețeta completă

26 Feb 2022 1802

Știați că….? Este Ziua Internațională a Turciei. Despre etimologia numelui acestei țări

29 Oct 2021 1921

29 octombrie, Ziua națională a Republicii Turcia

29 Oct 2020 3342

Cutremure puternice, succesive, în Turcia. Au urmat zeci de replici. Mii de oameni au intrat în panică

23 Jan 2020 3473

Comandantul Forțelor Aeriene ale Turciei, vizită oficială în România

21 Jan 2020 1513

Interviu cu Sulhi Turan, consulul general al Republicii Turcia la Constanța „România este o țară frumoasă din punct de vedere al istoriei, turismului și culturii“

01 Nov 2019 11035

Elevii Şcolii „Constantin Brâncuşi“ din Medgidia, la festivalul folcloric dedicat Zilei Copilului în Turcia (galerie foto)

30 Apr 2018 2340

Turcii din Constanţa au început să voteze la referendumul privind modificarea Constituţiei. Ce spune consulul Uygar Mustafa Sertel (galerie foto)

07 Apr 2017 3103

Întâlnirea premierului Sorin Grindeanu cu ambasadorul Republicii Turcia

15 Feb 2017 1414

Un cutremur de suprafață i-a speriat pe turci. Au sunat alarmele telefoanelor

15 Jan 2017 2806

Consulul General Ali Bozcaliskan își încheie misiunea la Constanța

14 Jan 2017 3450