Taberele de stat, o amintire

Taberele de pe litoralul românesc, administrate de stat, sunt pe cale de dispariție. În acest moment, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport mai are în subordine doar două tabere: una la Eforie Sud, iar cealaltă în localitatea 2 Mai. Taberele de la Costinești și Tuzla sunt deja istorie.

În anii 1970, taberele școlare de la mare erau ticsite cu mii de elevi veniţi din toate colțurile țării. Plajele erau pline de copii, care la vremea aceea, nu erau foarte pretențioși. În anumite unități de cazare existau și camere imense în care dormeau laolaltă și câte șaizeci de elevi. Odată cu trecerea timpului, taberele administrate de stat devin tot mai puține. În aproximativ 15 ani, cifra acestora s-a înjumătățit. Numărul elevilor care pot veni în vacanțe la mare în acest tip de unități s-a redus considerabil în județul Constanța. În acest moment, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport mai are în administrație doar două tabere: una la Eforie Sud, iar cealaltă la 2 Mai. În funcție de Guvernare, taberele au fost pasate de la o instituție la alta.
„În trecut, aceste tabere s-au aflat în subordinea unor instituții diferite. La început s-a intitulat Agenția Teritorială a Taberelor și Turismului Școlar. Ulterior, în 2004, a luat ființă Autoritatea Națională pentru Tineret, iar taberele au fost administrate de către Direcția Județeană pentru Tineret, care în 2010 s-a unit cu Direcția de Sport, iar acum sunt administrate de DJTS”, ne-a declarat Claudiu Teliceanu, director executiv Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Constanța.
Una dintre taberele aflate în ruină este cea de la Tuzla, care nu mai este funcțională încă din anul 2003. De-a lungul timpului, în cadrul ei au fost cazați sinistrații care au suferit de pe urma inundațiilor din 2005. În acest moment situația ei este deplorabilă. Ceea ce în urmă cu un deceniu pentru toți școlarii însemna o sursă de distracție, astăzi se află în paragină.
Nea Toma locuiește în apropierea taberei de când se știe. El cunoaște cel mai bine istoria taberei din Tuzla și își aduce aminte cu nostalgie de vremurile în care trăgea cu urechea la spectacolele copiilor și adesea ajungea să se distreze alături de ei.
„Era o animație și pe noi ne distra, nu ne deranja. Pentru că erau programe culturale, muzică, dansuri, jocuri și le ascultam din curte”, ne-a spus nea Toma.
Regretul său cel mai mare este că zona este în acest moment neîngrijită. Liliacul și trandafirii de atunci au devenit o amintire frumoasă. Hoții au furat tot ce se putea, inclusiv poarta și gardul metalic.
Mai există și tabere aflate în administrația statului care sunt funcționale. Una dintre acestea este cea de la Eforie Sud. Cunoscută în trecut sub numele de „Cravata Roșie” aceasta a trecut prin mai multe transformări, iar pentru a se menține pe linia de plutire, primește în unitate și studenți.
„Această tabără a fost construită între anii 1955 și 1960. Aici erau primiți numai preșcolari, iar acum sunt primiți tineri până în 35 de ani”, ne-a spus Nicu Ghindici, administrator tabără Eforie Sud.
Față de momentele trecute și oamenii s-au schimbat. Personalul se lovește uneori de pretenții nejustificate, mai ales atunci când vine vorba despre mâncare.
„Cei mai pretențioși au fost studenții și persoanele cu bani care vor o mâncare mai sofisticată, ca la restaurant”, ne-a spus Arsene Bogdan, bucătar al unei tabere de tineret.
Tinerii ajunși în tabără așteaptă mai mult lăsarea serii pentru distracția din cluburi. Îmbrăcați de fiță, cu ochelari de soare scumpi, plaja le devine elevilor folositoare doar pentru un pic de bronz.
„Ziua socializare și noaptea în cluburi”, ne-a zis unul dintre tinerii aflați în tabără la mare.
Așadar, la vremuri noi, oameni noi și instituții noi. Un lucru este cert însă, taberele școlare administrate de stat sunt pe cale de dispariție, iar motivele sunt ca întotdeauna diverse. Modelele de succes sunt foarte puține. La Năvodari, implicarea autorităților locale a resuscitat tabăra din zonă care în acest moment ajunge să primească până la 700 de elevi pe serie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pensiuni, tabere, creșe și grădinițe, verificate de ANSVSA. Amenzi de peste 700.000 lei, aplicate

01 Aug 2022 1125

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale - „Implicarea tinerilor trebuie să reprezinte o piatră de temelie a viitoarelor politici publice“

26 Jul 2022 799

Sute de sancțiuni aplicate în acest sezon estival în urma controalelor efectuate în unităţi de turism, unități de alimentație publică și tabere școlare

06 Sep 2018 1298

Comisarul-şef Ciprian Sobaru, despre radare şi folosirea lor „Nu există documente prin care poliţistul să se justifice în faţa conducătorului auto, în trafic“

22 Apr 2017 18170

Azi încep controalele la taberele de copii de pe litoral

04 Jul 2016 1377

Inscop Românii consideră că prioritatea preşedintelui ales este să creeze locuri de muncă

10 Dec 2014 1874

Peste 100.000 de lei costă ciocolata, măslinele şi alte alimente pentru militarii de la Smârdan, Tulcea Geocor Trade Imp Exp şi-a adjudecat un nou contract cu Armata (document)

26 May 2014 3666

Tineretul Național Liberal vede în taberele de stat o soluție de promovare a turismului

10 May 2014 2162