vinul.ro

vinul.ro Armânlu nu cheari! Murfatlarul renaște de la Cernavodă



Povestea milenară a vinurilor Dobrogei – și mă refer acum la cea mai mare Denumire de Origine din regiune, Murfatlar – devine mai interesant pe zi ce trece, de data asta pe o filieră calitativă, izvorâtă dintr-o cramă de familie. Ca de atâtea ori în istorie, firul epic se reînnoadă “așa cum trebuia să fie”: în scenă (re)intră reprezentanți ai unui popor care – prin tenacitate, ingeniozitate și hărnicie – contribuie la conturarea identității și schimbă de secole jocul în această străveche regiune. O să vedeți de ce, în cele ce urmează!

Panait (Iota) Trantu activează de trei decenii în lumea “vinului de Murfatlar”, chiar dacă firma pe care a privatizat-o în 1999 are crama la capătul vestic al Denumirii de Origine, la Cernavodă. E aici de pe vremea când “Întreprinderea Agricolă de Stat Cernavodă exploata 2.300 de hectare de vie, avea 4.000 de locuri de cazare pentru zilieri, făcea exporturi de struguri de masă iar la poartă camioanele stăteau la coadă cu zecile, în timp ce în gară așteptau garnituri de tren care să preia vinurile”, după cum își amintește și azi. În vremea când toată economia vechii republici socialiste se deșira ca un ciorap vechi, la finalul secolului XX, Trantu a reușit să salveze ce se mai putea salva și a înființat Vinex Murfatlar, companie care exploatează azi aproape 120 de hectare (aproximativ 1 milion de litri), se retehnologizează permanent – atât pe partea de viticultură cât și pe cea de vinificare – și pe care a reușit s-o “piloteze” prin vremurile nesigure ale tranziției beneficiind în primul rând de recunoașterea și încrederea colegilor din profesie și din business. A privatizat “împrumutând bani și încasând bani în avans de la foști clienți precum Angelli, Halewood sau Jidvei”, a închiriat mai întâi crama pentru o perioadă de doi ani și a arendat terenuri până a ajuns la aproximativ 30 de hectare. “De la 1 august 1999, toți colegii mei au devenit angajații mei… iar asta e o responsabilitate”, își amintește Trantu, care spune că nu producția a fost cea care l-a preocupat atunci, ci birocrația (“acum, nu cred că aș mai lua-o de la capăt!”).

Trantu a crezut în potențialul zonei și a încurajat noi investitori

Azi, în Denumirea de Origine Controlată Murfaltar lucrurile se mișcă mai bine ca niciodată în ultimele decenii, deși mulți s-ar fi așteptat la o scădere a vizibilității acestei DOC odată cu problemele celei mai mari societăți comerciale de profil din zonă. Dar istoria vinurilor “de Murfatlar” se scrie în continuare.

Fotografie cu una dintre viile proaspăt replantate de la Vinex Murfatlar (pe fundal, Canalul Dunăre-Marea Neagră) de Daniel Dincă

Iota Trantu, deși nu are o vârstă înaintată, ar putea fi numit “patriarhul” vinului de Murfatlar din Cernavodă: a crezut, de la bun început, în potențialul zonei și în necesitatea ca acolo să existe mai mulți producători, care să aducă fiecare capitalul, munca și diversitatea de viziuni de care orice regiune viticolă are nevoie, ca să devină o “marcă de calitate”. A promovat Murfatlarul, a convins investitori să înființeze crame și plantații, a dat o mână de ajutor celor care urma să-i devină concurenți – dar care în același timp urma să contribuie la întărirea regiunii. A vinificat în propria cramă strugurii unor colegi din Denumirea de Origine care nu dispuneau încă de crama proprie… Așa au luat naștere cel puțin două crame aflate la câteva sute de metri de a lui și care azi devin parte importantă din oferta vinicolă și turistică a zonei.

“E o zonă formidabilă Murfatlarul – cu acumulări foarte bune de zahăr în struguri, cu o climă în general ferită de intemperii, cu tradiție de milenii, cu numeroase puncte de atracție turistică, ușor accesibil atât din Constanța cât și dinspre Tulcea sau București ori dinspre circuitul turistic care se derulează pe Dunăre” – acestea crede Trantu că sunt principalele atuuri ale Denumirii.

Iar părerile îi sunt confirmate de realitate: azi, pe o rază de câteva zeci de kilometri de capătul podului de la Cernavodă se găsesc mai multe vii și câteva crame care lipseau în urmă cu zece ani – Alira, Darie, Jidvei, Rasova, Vinex, plus alte câteva investiții în curs de finalizare.
(va urma)

Fiindcă e o fire discretă, numele lui Panait (Iota) Trantu e asociat mai degrabă cu calitatea lui de vicepreședinte al Asociației Aromânilor, decât cu activitățile profesionale și antreprenoriale pe care le-a derulat în viticultura și vinificația din zona Murfatlar – Cernavodă. Dar seriozitatea în afaceri și priceperea în viticultură și vinificație, împreună cu disponibilitatea de a facilita intrarea altor investitori în zonă, sunt calitățile care au făcut din el un artizan al renașterii numelui Murfatlar.

 “Armânlu nu cheari” – o inscripție pe care toți cei care au trecut în ultimii ani pe Autostrada Soarelui spre Constanța au putut-o vedea – înseamnă “Aromânul nu piere”. Ea a ajuns să reprezinte nu doar declarația de identitate și de mândrie a unui popor care a contribuit substanțial la conturarea profilului psihologic și social al Dobrogei, ci și să fie văzută ca un manifest al tenacității, dârzeniei și spiritului de cooperare al membrilor acestei comunități.

* Fotografia din deschiderea acestui articol provine din arhiva cramei.
Puteți rămâne la curent permanent cu noutățile de la această cramă dând like paginii de Facebook Vinex Murfatlar.
Această cramă a participat, anul trecut, la proiectul de promovare „Vinurile Dobrogei – altfel decât la știai” inițiat de revista Vinul.Ro.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Rosca

13 Jul, 2017 19:32

FELICITARILE MELE IOTA ! CU MULT CURAJ SI SERIOZITATE AI RENASCUT ACEASTA FRUMOASA RAMURA CARE SE NUMESTE VITICULTURA IN ZONA HINOG -CERNAVODA !MULT SUCCES IN CONTINUARE SA REUSESTI SA VINZI VINURILE ALESE PRODUSE IN PROPRIA CRAMA AMPLASATA PE DEALURILE HINOGULUI.

Articole asemanatoare

Recomandări de locuri, oameni și gusturi bune în revista Vinul.Ro. De curând apare lunar în română și engleză (galerie foto)

12 Dec 2017 465

Noutate la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2017 – distincțiile publicului

16 Sep 2017 841

vinul.ro Vinul - despre nevoia de pregătire, relaxare și împrejurări

24 Aug 2017 1125

vinul.ro Vinuri și tururi cu degustare pentru promovarea foto a Dobrogei, la Vinex Murfatlar

04 Aug 2017 1776

Vinul.ro Gabriela Berechet - România poate deveni destinație de turism culinar

30 Jun 2017 1993

vinul.ro Chef Joseph Hadad - „Gastronomia românească se poate face și elegant!”

20 Jun 2017 3728

Vinul.ro va cere zi liberă națională pentru gastronomia și vinurile din România, la prima ediție a Congresului de Gastronomie și Vin

06 Jun 2017 2451

vinul.ro Crama Oprișor lansează Jiana – un nou rose care întregește gama Drăgaică roșie și Rusalcă albă

31 May 2017 2400

Vinul.ro Ministrul Turismului crede într-o Zi Națională a gastronomiei și vinurilor

30 May 2017 3274

vinul.ro Luna gastronomiei în restaurante, 24 mai - 23 iunie, București

29 May 2017 2384

Funny video Preot se imbată cu vinul sfânt

20 May 2017 1423

vinul.ro 7-8 iunie 2017, cu ochii pe Congresul de gastronomie și vin

15 May 2017 2980

Persoanele ce consumă vin roşu, mai puţin expuse depresiei

13 Dec 2016 758

vinul.ro Vinurile medaliate la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2016. Două mari medalii de aur, 22 de aur și 40 de argint

23 Nov 2016 3517

180 de vinuri româneşti, în cursa pentru Premiile de Excelenţă Vinul.Ro 2016

10 Nov 2016 3547

Dragoş Niculescu - Înger fǎrǎ statuie

10 Sep 2016 1084

„Vinurile Dobrogei, altfel decât le ştiai” Constănţenii, ademeniţi de mirosul îmbietor al vinului (galerie foto)

18 Jul 2016 1779

„Vinurile Dobrogei, altfel decât le ştiai“ Degustare gratuită din diamantele viticulturii de la malul mării, în Constanţa (galerie foto)

16 Jul 2016 4697

„Vinurile Dobrogei, altfel decât le ştiai“ Demers în premieră pentru România. Poţi degusta diamantele neştiute ale viticulturii de la malul mării

22 Jun 2016 5274

Evenimente marca CCINA Constanţa TINIMTEX, Expoagroutil, parteneriate de afaceri şi conferinţe

17 May 2016 1416

LauraAdamache.ro Muffins cu sos de vin rosu si ciocolata

15 May 2016 1348

Editorial Ilie Floroiu şi Daniel Cojocaru. Recorduri de nebătut

11 Mar 2016 1521

Arhiepiscopia Tomisului a pierdut un proces important. Judecătorii au decis evacuarea. Sentinţa este definitivă

26 Feb 2016 2710

Arhiepiscopia Tomisului, evacuată din clădirea în care depozita vinul din Culmea (video)

26 Jan 2016 2395

Sănătate Vâscul, o plantă magică cu proprietăţi medicinale

09 Jan 2016 883

Lumea poeziilor Grigore Vieru – În limba ta

21 Nov 2015 2223

vinul.ro “Less is more” la Vinul.Ro. Nou logo și layout de Serhan Harun Curti

09 Nov 2015 6915

I s-a deschis dosar penal pentru că ar fi furat peste 400 litri de vin

24 Oct 2015 846

Bancul zilei Igiena înainte de toate

24 Oct 2015 945

Sănătate Consumul moderat de vin reduce tensiunea arterială

10 Sep 2015 628

Obiectivele turistice vor fi puse în valoare Proiectele de asfaltare, o prioritate la Murfatlar

30 Jul 2015 1136

Sănătate Beneficiile uimitoare ale consumului moderat de vin roşu

19 Jul 2015 1263

Pivot Noir - Somelierul tău personal dă #trendrose2015 Vinul.ro te împrietenește vara aceasta cu vinurile rose

28 May 2015 6973

„Caloian de primăvară“ - vinurile Olteniei profunde în stilul de viață contemporan

22 Apr 2015 7169

Sănătate Rodia întăreşte sistemul imunitar

30 Mar 2015 886

Graalul iubitorului de șpriț, un mit spulberat în patru ore Vinul bun, curat, de țară, o poșircă acru-amară (galerie foto)

10 Mar 2015 9457

Sănătate Vinul roşu îmbunătăţeşte circulaţia sângelui

09 Mar 2015 862

Anul 1472 Cel mai vechi vin din lume, transvazat într-un nou butoi

21 Jan 2015 717

Sănătate Pentru ce si pentru cine sunt atat de binecuvantate rodiile

19 Jan 2015 1343

Produsele româneşti au ajuns pe piaţa chineză

06 Jan 2015 705

Sănătate Valoarea nutritivă a vinului roşu

23 Dec 2014 1188

#citește Îngerul a lătrat și continuă să latre

22 Nov 2014 942

Concept nou în Constanţa - magazin şi restaurant Bottega d’Italy, un local aparte de unde cumperi vinul şi povestea lui (galerie foto)

20 Oct 2014 10699

Meniu special pentru meci România-Ungaria, pe pâine cu unsoare și ceapă

11 Oct 2014 1076

Nurhan Ali, directorul executiv al HCM Constanţa „Pe zi ce trece, se fac mai buni, precum vinul“

01 Oct 2014 1221

Banc Fericirea şi vinul

23 Sep 2014 862

Lumea poeziilor Nina Cassian - Prezentă

31 Aug 2014 1315

Litoral Tv Vinul i-a venit de hac

28 Aug 2014 631

Cele mai bune restaurante, terase şi cherhanale de la malul mării Ghidul CityBest Litoral 2014 este disponibil şi online! (document)

07 Aug 2014 7102

Banc Dupa casatorie Marie se plange

06 Aug 2014 1270