vinul.ro Luna gastronomiei în restaurante, 24 mai - 23 iunie, București

 
În legătură directă cu Congresul național de gastronomie și vin, începând din 24 mai, desfășurăm o amplă campanie de promovare a gastronomiei românești și în restaurante. Timp de o lună, iubitorii bucătăriei tradiționale și turiștii care ne vizitează și vor „să deguste o bucățică de România” pot încerca preparate locale, mai puțin sau mai mult reinterpretate, pregătite „în cinstea Congresului de gastronomie și vin” alături de vinuri românești de calitate.
 
Ne-a bucurat deschiderea chefi lor și proprietarilor care au venit cu idei special pentru eveniment, astfel că restaurantele partenere anuntate până la închiderea ediției (vedeți coloana de la fi nal) s-au pregătit cum au știut mai bine - cu antreuri și ciorbe, preparate din carne și pește, prăjituri „istorice” cu povești adevărate în spate. Pe măsură ce le adunăm, le vom face cunoscute în paginile revistei noastre și în mediul online alături de o selecție de vinuri stabilite împreună.

Din meniuri  

Cum suntem aproape în sezon festival, începem cu frumoasa Cherhana Ancora, care ne așteaptă cu terasa înverzită, lacul Herăstrău în față și un meniu marin, frumos prezentat de Chef Florin Ivan. Special pentru Congres, a pregătit un savuros calcan din Marea Neagră, cu sos cremos de usturoi, spanac, piure de păstârnac, sfeclă baby și roșie (foto 1).



Iar rapanele proaspete chiar duc cu gândul la mare - sunt făcute cu ardei iute, usturoi și un sos bun de vin alb, tocmai bune de însoțit cu un vin bine răcit (foto 2).



Chef Dumitru Bucșă și dragii noștri prieteni din echipa Winestone, restaurantul-winebar de la Novotel, au pregătit meniul „de Congres” cu trei farfurii care vin și cu câte un pahar de vin inclus. Pentru început, recomandăm o gustoasă ciorbă pescărească, iar ca fel principal, mușchiulețul de Mangaliță cu tocaniță de ciuperci pleurotus și cartof copt. Și ce poate fi mai neaoș decât un platou autentic de cârnați? Îl avem aici cu mititei, cârnăciori de Mangaliță, Pleșcoi, cu murături, cartof copt și muștar. Merge de minune cu o Fetească Neagră.

Ana Consulea, chef patissier la Zexe Braserie, unul dintre cei mai îndrăgiți cofetari din București, vă așteaptă cu un adevărat meniu de cursă lungă: 3 feluri de mâncare și, pe alese, din 4 prăjituri „istorice”, a căror vechime se pierde în perioada interbelică, modern reinterpretate cu noi ingrediente și combinații de arome. Supă „minunată” de ied cu tarhon, foie-gras cu inserție de fructe uscate, însoțit de dulceață picantă și jeleu de Tămâioasă, rasol de berbecuț în sos Shiraz, cartofi cu rozmarin și salată verde sunt savuroase propuneri de început, iar prăjiturile, pe lângă gustul minunat, vin cu povești interesante.

De exemplu, despre Carmen Sylva afl ăm că a fost făcută prima dată pentru Regina Elisabeta la împlinirea vârstei de 50 de ani. Carol I i-a cerut cofetarului Casei Regale să facă un desert cu ce îi plăcea ei mai mult, cafeaua și ciocolata, așa că au făcut două variante. Ana le folosește azi pe ambele într-o prăjitură decorată cu un frumos brâu pentru că regina era mare iubitoare de port românesc (foto 3).




- Regina Maria are la bază un blat dens cu migdale, napat cu peltea de caise, decorat cu fructe uscate, reprezentând coroana cu pietre prețioase a Reginei Maria. Ana o reinterpretează superb pe blat de tartă cu migdale cu cremă din ciocolată Ivoire, vanilie de Madagascar, și inserție din caise și rodie (foto 4).



Alte două propuneri sunt George Enescu cu blat de cacao, Grand Marnier și bucățele de portocală confiată și Take Ionescu cu blat de migdale și cacao, cremă de fi stic și cremă de ciocolată, ambele făcute la originea lor pentru personalitățile amintite.  Și restaurantele Thalia, de ani buni partenere în campaniile Vinul.Ro, sunt gata și pentru Luna gastronomiei cu trei „populare” gus toase: un platou mare „de Pleșcoi” (600 g.) cu pastramă, cârnați afumați și picanți, mămăliguță și castraveți murați, apoi o tigaie picantă cu mix de carne de pui, vită, porc, ceapă și ardei iute, cu garnitură de cartofi românești, iar ca variantă mai ușoară, un păstrav bun cu mămăliguță. O masă într-una din grădinițele înverzite ale Thaliilor e o idee bună dacă vreți o atmosferă relaxantă și un raport corect calitate - preț.
 Crama Domnească nu avea cum să lipsească dintre restaurantele partenere și îi adresăm mulțumiri speciale managerului îndrăgostit de bucătăria românească, Emil Manea, care s-a implicat mereu în inițiativele noastre. A pregătit special trei feluri îndrăgite din bucătăria tradițională: o grozăvie de tuslama cu burtă de vită (foto 5), hrean și usturoi, o limbă de vită cu praz și măsline (foto 6) și o savuroasă pastramă de berbecuț la tigaie.





Colega noastră - Alina Miron - hobbybucătar.ro și fotohoreca.ro - care a făcut sesiunea foto și le-a gustat garantează că sunt foarte bune!

Talentatul și dragul nostru Vasi Nicolae, chef la Lulu’s Social Bistro, a scos încă ceva mânecă, special pentru campania noastră, două clasice reinterpretate și frumos și gustos. Am mâncat de mai multe ori de la el, ne încântă mereu, așa că mergeți cu încredere să le încercați. E vorba de niște papanași cu adevărat „altfel” cu icre de știucă și sos de măcriș (foto 7) și o gustoasă ciulama de pui cu ciuperci și leurdă (foto 8).





Corks Cozy Bar ne este alături cu terasa lui cochetă, plină de culoare și una dintre cele mai variate și bune selecții de vin din oraș. Preparatele Lunii gastronomiei sunt un apetisant mușchiuleț de porc fraged în crustă de parmezan, cu muștar, garnitură de cartofi și delicios sos de vin roșu (foto 9) și, pentru că vorbim de un wine bar, nu poate lipsi platoul de brânzeturi și mezeluri românești – întotdeauna bune companioane la vinuri.



 La Muse Bistro, bagheta unui alt tânăr chef talentat, Silviu Furdui, pune pe farfurii trei preparate neașteptat reinterpretate atât ca aspect, cât și în gust: - populara gustare de generații a românilor vara - brânză - de burduf în cazul de faţă - , cu roșii coapte și busuioc într-o prezentare cu totul inedită (foto 10) - obraz de vită cu cartofi confi ați în untură de rață și sos (foto 11), cu 11 condimente este cea mai consistentă farfurie de aici, un preparat „oglindă” al experienței lui chef Silviu; - poetic așezat pe un platou-sticlă pe pian, preparatul din imaginea 12 e o reinterpretare la fel de inedită a chiroștelor modovenești: din aria de brânzeturi locale, urda încununează cu delicatețe ideea acestor ravioli moderni în sos cald de unt ars, al cărui gust duce deja cu gândul la un apus cald de vară.







Restaurantul La Bordei pentru al cărui meniu proprietarii spun s-au documentat din rețete străvechi, mergând până în vremea dacilor, aduce în atenție mâncăruri pregătite în spiritul tradiției. Le-am încercat, sunt gustoase! Și avem așa: - carne la garniță „ca la daci”, din piept și pulpă de porc, cu mujdei de usturoi, mămăligă de mei și brânză coaptă; - rața „ca la Argedava” - din pulpă confi ată de rață grasă, de țară, pe pat de curechi murate (varză roșie), cu mămăliguță și ardei iute. Afl ăm că e gătită în vas roman, unsă bine cu vin (foto 13). Imaginați-vă cum se scurg sucurile și grăsimea de rață printre fâșiile de varză și ce gust îi dau! - iar limba de văcuță perpelită „ca la Sucidava” cu țelină și morcovi este făcută după o rețetă păstrată în ținutul localității Corabia, fosta Sucidava, vechea capitală a tribului dacic al sucilor. Fiartă cu țelină și morcovi, lăsată puțin spre fi nal în cuptorul cu lemne, mai cere lângă ea o carafă de vin românesc.



Și Taverna Pescărească La Zavat s-a pregătit cu preparate de inspirație autohtonă, apetisante. Începeți cu o zacuscă bună de pește cu ardei, vinete, roșii și ciuperci și/sau o porție de borș de sturion / storceag (destul de mare - 350 g.). Ca variantă la pește, rasolul de berbecuț la cuptor e o altă pro punere a  restaurantului din Popa Nan.

Colivă știm că nu sună vesel, dar dacă trecem peste conotația aferentă, poate fi savurată pur și simplu ca desert și chiar e foarte bună. Nu prea o mai face multă lume acasă și nici prin oraș nu se găsește; poate și de aceea la restaurantul Mahala este cel mai cerut fel. Nu vorbim de o colivă oarecare, ci de una cu înghețată din colivă, în gogoașă de profi terol, cu sos de vanilie. (foto 14)



Dacă tot ați ajuns aici, de încercat și pulpa de rață confi ată cu pâsat (mămăligă cu lapte). Nu prea ai unde mânca păsat în București și nu știm câți dintre cei tineri sau turiștii știu ce e. Dar e bun!

Restaurante partenere

• Caju by Joseph Hadad. Str. Nicolae Golescu nr.16.
Tel.: 0751.144.545. E-mail: caju@hadad.ro, www.caju.ro
• Cherhanua Ancora. Șoseaua Nordului nr. 7-9, Tel.: 0721.335 .555.
E-mail: offi ce@ancora-cherhana.ro, www.ancora-cherhana.ro
• Corks Cozy Bar. Str. Băcani, nr. 1. Tel. 021.311. 22.65.
E-mail: hello@corks.ro, www.corks.ro
• Crama Domnească. Str. Șelari nr.13-15, Centrul Vechi. Tel.:
0758.333.000. E-mail: emil.manea@cramadomneasca.net
• Joseph by Joseph Hadad. Str. Ion Cantacuzino nr. 8. Tel.:
0753.999.333. E-mail: info@josephrestaurant.ro, www.
jospehresturant.ro
• La Bordei. Intersecția bd. Vasilea Milea cu str. Fruntaș Mihai Anghel,
lânga AFI Palace Cotroceni, în incinta Apaca. Tel.: 0747.013.386.
E-mail: rezervari@la-bordei.ro, www.la-bordei.ro
• La Vinuri. Str. Episcopiei, nr. 2-4. Tel.: 0758.059.599
• Le Bistrot Francais. Str. N. Golescu nr.18. Tel.: 0756.018. 393.
E-mail: contact@lebistrotfrancais.ro. www.lebistrotfrancais.ro
• Lulu’s Social Bistro. Str. Foișorului nr. 107. Tel.: 0742.246.246.
E-mail: vasilenicolae.chef@gmail.com. www.facebook.com/
lulussocialbistro
• Mahala Restaurant. Calea Rahovei nr.147-153, zona Piața cu Flori
spre Rondul Coșbuc. Tel.: 0729.003.002, www.mahala-restaurant.ro
• Restaurantele La Mama, www.lamama.ro
• Muse Bistro. Str. Paris nr.17. Tel.: 0740.123.455.
E-mail: hello@musebistro.ro. www.musebistro.ro
• Tasting Room by Ethic Wine. Str. Puțul lui Zamfi r nr. 64.
Tel.: 0754.993.953. www.tastingroom.ro
• Thalia Tineretului. Str. Str. Cuza Vodă, nr. 147. Tel. 0745. 525 .727.
E-mail: thalia.tineretului@restaurantthalia.ro.
www.restaurantthalia.ro
• Thalia Victoriei. Str. Sevastopol nr.8. Tel.: 0755.842.542.
E-mail: thalia.victoriei@restaurantthalia.ro. www.restaurantthalia.ro
• Taverna Pescărească La Zavat. Str. Popa Nan nr.16.
Tel.: 0766.526.791. E-mail: taverna.pescareasca@yahoo.com,
www.taverna-lazavat.ro
• Winestone. Hotel Novotel. Calea Victoriei 37. Tel.: 021.308.85.51.
e-mail: winestone37@accor.com, www.facebook.com/
WinestoneVictoriei37
• Zexe Braserie. Bd. Aviatorilor nr. 65. Tel.: 0786.778.777.
www. zexebraserie.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Monitorul Oficial Acționarii Murfatlar Vinul Romania SA au decis închiderea punctului de lucru din județul Constanța

28 Nov 2023 1115

Firme Constanța Modificări în Murfatlar Vinul Romania SA. Ce au decis asociații?

27 Sep 2023 1918

Revista Zări Alb Astre Cât de mult pot să mă apropii fără să te omor?

30 Dec 2022 1180

#ConstanțaEsteBine Ziua 364 – 30.12.2022. Rezumatul lunii decembrie

30 Dec 2022 1143

#ConstanțaEsteBine Ziua 337 – 3.11.2022 Astăzi sărbătoresc scorțișoara

03 Dec 2022 1168

#ConstanțaEsteBine Ziua 336 – 2.12.2022. Astăzi sărbătoresc vinul fiert

02 Dec 2022 1262

Gastronomia, vinul românesc, animalele de fermă și mersul pe jos, sărbătorite pe 02 octombrie. Evenimentele zilei

02 Oct 2022 988

#ConstanțaEsteBine Ziua 267 – 24.09.2022. Astăzi sărbătoresc strugurii

24 Sep 2022 1353

Cetatea Capidava va găzdui un eveniment inedit sub deviza „Ascultă Vinul, Citește Istoria, Scrie Povestea“

17 Aug 2022 1391

GastroArt Plăcintă de mere cu vin (rețetă interbelică)

21 Jun 2022 1337

„Nu cădem pe spate la prima icră de somon!" Recomandat de Curator & Connaisseur & Friends” - ghid pentru enogastronomia din România

08 Jun 2022 1013

GastroArt Gogoși în vin (Rețetă Interbelică)

30 May 2022 1712

Poezia zilei Lucruri simple – Valentina Popescu

28 May 2022 2133

GastroArt Carnați cu vin (rețetă interbelică)

22 Apr 2022 1597

Poezia zilei Lucruri simple – Valentina Popescu

19 Mar 2022 2262