vinul.ro

Vinul.ro va cere zi liberă națională pentru gastronomia și vinurile din România, la prima ediție a Congresului de Gastronomie și Vin

Sediul ARCUB din Centrul Istoric al Capitalei găzduieşte, azi, 7 iunie, prima ediție a Congresului de Gastronomie și Vin organizat de Vinul.ro, Rare Foods Services, GastroArt.ro, Concret PR cu sprijinul partenerului principal Selgros România.
 
La eveniment, organizatorii vor lansa spre dezbatere și vot al participanților Manifestul pentru gastronomia și vinurile din România, un ghid scurt și concis de bune practici în HoReCa.
 
La dezbaterea despre Identitatea culinară națională și-a anunțat participarea și Mircea Dobre, ministrul turismului.
 
Congresul de Gastronomie și Vin își propune să inițieze dezbateri în jurul a trei subiecte fierbinți: istoria gastronomică națională – tradiții, moșteniri, prezent și viitor; identitatea culinară națională – suntem ultima țară europeană fără o identitate gastronomică asumată și promovată ca atare; oeno-turismul ca vârf de lance pentru promovarea turismului gastronomic în România.
 
La dezbateri vor participa influenceri din zona gastro-oenologică: chefi, bloggeri, organizatori de evenimente, antropologi, jurnaliști, producători locali. În zona adiacentă sălii unde vor avea loc dezbateriile se organizează o mică expoziție cu degustare la care participă o serie de producători locali. Puteți savura vinuri, preparate cu trufe, păstrăv sau scrumbie de Dunăre afumată etc.
 
Revista Vinul.Ro va găzdui, în următorul număr, un grupaj de interviuri și rețete culese din Constanța - litoral și Delta Dunării, în cadrul demersului publicistic intitulat "Gastronomie românească de secol XXI".
 
În afara partenerului principal al primului Congres național de gastronomie și vin menționat mai sus – Selgros România – evenimentul se bucură de sprijinul restaurantelor La Mama, al apei minerale Aqua Carpatica, al cafelei Julius Meinl și al companiei Document.ro – your office partner. Inițiatorii Congresului de gastronomie și vin sunt Chef Nico Lontras și jurnaliștii Cosmin Dragomir (GastroArt.ro) și Cezar Ioan (Vinul.Ro).
 
Ediția 2017 a Congresului național de gastronomie și vin se desfășoară în cadrul unei campanii de evenimente interconectate care cuprinde: International Wine Contest Bucharest (IWCB), Festivalul blogurilor și vinurilor, Luna gastronomiei românești în restaurante
 
Manifest pentru gastronomia și vinurile din România
 
Obiceiurile culinare fac parte nemijlocită din identitatea unui popor, din fondul valorilor comune care țin laolaltă țesătura internă a unei națiuni.
 
Înțelegând importanța culturală și economică a tradițiilor gastronomice - din dorința de a contribui la continuarea și propagarea unei identități românești de care trebuie să fim conștienți și mândri - noi, inițiatorii primului ,,Congres de gastronomie și vin” desfășurat în București, la ARCUB Centrul Vechi, în 7 iunie 2017, cu sprijinul Primăriei Capitalei, propunem spre cunoaștere de către profesioniști și public deopotrivă, spre dezbatere și îmbunătățire, următorul „Manifest pentru gastronomia și vinurile din România”:
 
1. Regionalitate - să păstrăm, promovăm și îmbogățim tradițiile rețetelor locale și specificul regional din fiecare zonă locuită de români.
 
2. Sustenabilitate - încurajăm producătorii locali de alimente și servicii, pentru dezvoltarea economică durabilă care să asigure și generațiilor viitoare continuarea accesului la propria identitate și bunăstare.
 
3. Sezonalitate - promovăm alimentația adaptată ciclurilor naturale, cu ingrediente provenite din surse locale și inspirată din obiceiurile care au asigurat supraviețuirea și dezvoltarea generațiilor de înaintași.
 
4. Adaptabilitate - cultura (inclusiv cea gastronomică tradițională) este vie și în continuă schimbare, iar îmbrățișarea multiplelor influențe este modul în care s-au format și vor continua să prospere tradițiile autohtone.
 
5. Sănătate - milităm pentru o alimentație sănătoasă, atât în ceea ce privește calitatea ingredientelor cât și a metodelor de preparare și a unui aport nutrițional echilibrat.
 
6. Cumpătare - evitarea risipei este o prioritate - atât în ceea ce privește cantitățile ingerate, cât și în ceea ce privește consumarea resurselor și impactul acestui consum asupra mediului înconjurător.
 
7. Naturalețe - chiar dacă industria alimentară modernă oferă o multitudine de aparente ,,scurtături”, prin recompunerea unor ingrediente a căror obținere necesită timpi mari de preparare, credem că acestea sunt de evitat.
 
8. Autenticitate - să îndrăznim să fim diferiți, începând prin a fi autentici.
 
Credem că păstrarea tradițiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală cât și economică), trebuie să reprezinte o prioritate națională.
 
Declararea unei ,,Zile naționale a gastronomiei și vinului din România”, care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identității noastre naționale și pentru promovarea economiei și turismului din țara noastră.
 
 
Iată programul
 
10.00: Primirea invitaților, cafea/socializare
11.00: Deschiderea lucrărilor cu dezbaterea: Avem sau nu avem o gastronomie românească (origini, influențe, prezent și viitor). Moderator: Cosmin Dragomir, GastroArt.ro, Participă: Gabriela Berechet, Simona Lazăr, Mircea Groza, Nico Lontras.
12.15 – 12.30: Prezentare: Manifest pentru gastronomia și vinurile din România.
12.30-12.50: Lansarea oficială a Sindicatului Lucrătorilor în HoReCa. Prezintă: Toma Ion, alături de Nico Lontras și Johnny Șușală.
12.50 – 13.30: Pauză de cafea și socializare
13.30-14.00: Vizită oficială, Ministrul Turismului, Mircea Dobre.
14.00 – 15.30: Dezbatere: Cum ar trebui să arate identitatea culinară a României. Anda Becuț, Florin Dumitrescu, Adrian Hădean, Radu Iliescu. Moderator Tiberiu Cazacioc – Slow Food București-Valahia Gusturilor.
15.30 – 16.30: Pauză de masă
16.30 – 17.00: Momente sponsori
17.00-17.30: Lansare de carte
17.30 – 19.00: Dezbatere: Enoturismul - impuls pentru resuscitarea turismului culinar, dezvoltare durabilă și imagine de țară: Cezar Ioan, publisher Vinul.ro; Cătălin Păduraru, CEO International Wine Contest Bucharest; Roxana Ana, Marketing Manager, Crama Rotenberg.
 
                
 
            
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noutate la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2017 – distincțiile publicului

16 Sep 2017 816

vinul.ro Vinul - despre nevoia de pregătire, relaxare și împrejurări

24 Aug 2017 1108

vinul.ro Vinuri și tururi cu degustare pentru promovarea foto a Dobrogei, la Vinex Murfatlar

04 Aug 2017 1749

vinul.ro Armânlu nu cheari! Murfatlarul renaște de la Cernavodă

13 Jul 2017 6690

Vinul.ro Gabriela Berechet - România poate deveni destinație de turism culinar

30 Jun 2017 1963

vinul.ro Chef Joseph Hadad - „Gastronomia românească se poate face și elegant!”

20 Jun 2017 3697

vinul.ro Crama Oprișor lansează Jiana – un nou rose care întregește gama Drăgaică roșie și Rusalcă albă

31 May 2017 2380

Vinul.ro Ministrul Turismului crede într-o Zi Națională a gastronomiei și vinurilor

30 May 2017 3243

vinul.ro Luna gastronomiei în restaurante, 24 mai - 23 iunie, București

29 May 2017 2329

vinul.ro 7-8 iunie 2017, cu ochii pe Congresul de gastronomie și vin

15 May 2017 2949

Persoanele ce consumă vin roşu, mai puţin expuse depresiei

13 Dec 2016 733

vinul.ro Vinurile medaliate la Premiile de Excelență Vinul.Ro 2016. Două mari medalii de aur, 22 de aur și 40 de argint

23 Nov 2016 3486

180 de vinuri româneşti, în cursa pentru Premiile de Excelenţă Vinul.Ro 2016

10 Nov 2016 3518

„Vinurile Dobrogei, altfel decât le ştiai” Constănţenii, ademeniţi de mirosul îmbietor al vinului (galerie foto)

18 Jul 2016 1757

„Vinurile Dobrogei, altfel decât le ştiai“ Degustare gratuită din diamantele viticulturii de la malul mării, în Constanţa (galerie foto)

16 Jul 2016 4666

„Vinurile Dobrogei, altfel decât le ştiai“ Demers în premieră pentru România. Poţi degusta diamantele neştiute ale viticulturii de la malul mării

22 Jun 2016 5244

LauraAdamache.ro Muffins cu sos de vin rosu si ciocolata

15 May 2016 1330

vinul.ro “Less is more” la Vinul.Ro. Nou logo și layout de Serhan Harun Curti

09 Nov 2015 6888

Sănătate Beneficiile uimitoare ale consumului moderat de vin roşu

19 Jul 2015 1238

Pivot Noir - Somelierul tău personal dă #trendrose2015 Vinul.ro te împrietenește vara aceasta cu vinurile rose

28 May 2015 6946

„Caloian de primăvară“ - vinurile Olteniei profunde în stilul de viață contemporan

22 Apr 2015 7145

Sănătate Rodia întăreşte sistemul imunitar

30 Mar 2015 869

Graalul iubitorului de șpriț, un mit spulberat în patru ore Vinul bun, curat, de țară, o poșircă acru-amară (galerie foto)

10 Mar 2015 9378

Sănătate Vinul roşu îmbunătăţeşte circulaţia sângelui

09 Mar 2015 849

Sănătate Valoarea nutritivă a vinului roşu

23 Dec 2014 1171

#citește Îngerul a lătrat și continuă să latre

22 Nov 2014 923

Meniu special pentru meci România-Ungaria, pe pâine cu unsoare și ceapă

11 Oct 2014 1060

Banc Fericirea şi vinul

23 Sep 2014 847

Cele mai bune restaurante, terase şi cherhanale de la malul mării Ghidul CityBest Litoral 2014 este disponibil şi online! (document)

07 Aug 2014 6968

Banc Dupa casatorie Marie se plange

06 Aug 2014 1247

Licoarea lui Bachus Ultima noutate medicală împotriva cancerului

11 Jul 2014 1638

Degustare oferită de Casa de Vinuri Cotnari Petrecere de lansare a numărului 74 al revistei Vinul.ro, la Constanţa (galerie foto)

30 Jun 2014 1372

Alături de Casa de Vinuri Cotnari La Constanța a fost lansat numărul 74 a revistei Vinul.Ro (galerie foto)

28 Jun 2014 1684

Intră şi tu în lumea vinul.ro

25 Jun 2014 898

Vinul.ro ajunge din nou la malul mării Numărul 74 al revistei va fi lansat vineri, la Constanţa

23 Jun 2014 1062

Un pahar cu vin roşu, un plus pentru sănătate

07 Jun 2014 2711

De ce este vinul roşu bun pentru sănătate

25 May 2014 2334

„Vinul este cultură, nu doar o simplă băutură” Cel mai nou număr al revistei Vinul.ro a fost lansat, ieri, la Constanța (galerie foto)

01 May 2014 1222

Turneul de lansari Vinul.Ro “debarca” la Constanta – 30 aprilie, Fabaria

24 Apr 2014 907

Numărul 72 al revistei Vinul.Ro, lansare specială Degustări rafinate la restaurantul Fabaria din Constanţa

23 Apr 2014 1450

Ce gustări şi băuturi sunt potrivite pentru masa de Revelion

31 Dec 2013 1052

Rețete ideale pentru masa de Crăciun Cotlete de porc în sos de vin roşu

10 Dec 2013 2268

vinul.ro Izabella Zwack, moștenitoarea Unicum Zwack, are încredere în piața româneascã - „Unicum Szilva, un produs și pe gustul românilor“

01 Dec 2013 3373

vinul.ro Kaufland - primești cât plãtești. Puțin!

01 Dec 2013 3718

vinul.ro Rãzvan Macici, selecționer de mini-terroir-uri în Murfatlar - „Caut acele parcele care sã-mi permitã sã fac o bestie de vin!“

30 Nov 2013 3466

vinul.ro Scurtã istorie Antinori în șase pahare de vin

29 Nov 2013 2039

vinul.ro Juratii Premiilor de Excelenţă Vinul.Ro 2013

27 Nov 2013 2175

Descopera.ro Fără să ne dăm seama, ne introducem arsenic în corp. Iată alimentele şi băuturile periculoase!

27 Nov 2013 1229

vinul.ro Platformele de marketing afiliat pentru vânzarea de vinuri

26 Nov 2013 2013

vinul.ro Ciobim statui? Dar cine le-a ridicat?!?

25 Nov 2013 1232