Alegeri parlamentare

Bogdan Huţucă - „11 decembrie reprezintă un pas către reforma clasei politice, a Guvernului şi a Parlamentului cu echipa PNL - Dacian Cioloş”

Cu o experienţă de 25 de ani în finanţe, candidatul PNL la Camera Deputaţilor Bogdan Huţucă a fost, între anii 2007 şi 2013, director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa. Din iunie 2013 şi până la începutul acestui an, a ocupat funcţia de director general al Direcţiei Generale Legislaţie Cod Fiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. În perioada februarie - octombrie 2016 a fost şef al Administraţiei pentru Contribuabilii Mijlocii constituită la nivelul regiunii Galaţi. Consideră că singura şansă a României de a ieşi din cercul vicios al sărăciei este o clasă politică nouă, formată din oameni integri şi profesionişti.
 
Cum merge campania electorală? Cum vă primesc oamenii? Ce întrebări au? Ce probleme?
 
Bogdan Huţucă: Avem o campanie dinamică şi, cu toate că am ocupat o funcţie publică ce presupunea interacţiunea permanentă cu oamenii, niciodată nu am crezut că o să am posibilitatea să discut cu atâtea persoane. Suntem bine primiţi, oamenii sunt curioşi, vor să ne cunoască şi au foarte multe întrebări. Ne confruntăm totuşi şi cu o stare de neîncredere şi de dezamăgire a oamenilor faţă de clasa politică, cea care, în ultimii 26 de ani, nu a reuşit să genereze proiecte capabile să elimine vulnerabilităţile societăţii româneşti.
 
Vă pot povesti care a fost prima mea impresie atunci când m-am deplasat într-o zonă cu sate defavorizate din punct de vedere economic. Nicio statistică şi nicio cifră nu te pot pregăti pentru întâlnirea cu lumea reală. Sunt zone în care nu există investiţii majore care să genereze locuri de muncă şi nivel de trai. Vorbim de un cerc vicios al sărăciei, o capcană din care este foarte greu să ieşi. Întâlneşti foarte mulţi copii şi nu ai cum să nu te întrebi ce perspectivă au pentru a se dezvolta, ce şansă au pentru a reuşi, în condiţiile în care în jurul lor nu există un model de viaţă, nu există repere. Unica lor şansă este educaţia - o şcoală bine dotată, cu acces la informaţii şi cu dascăli bine pregătiţi.
 
Fiind un specialist în fiscalitate, bănuiesc că proiectele dvs. se vor îndrepta către modificări ale Codului de Procedură Fiscală sau în zona Codului Fiscal. Domnule Huţucă, de ce este importantă regândirea sistemului de deduceri fiscale, pentru o piaţă egală a forţei de muncă?
 
Bogdan Huţucă: Conform studiilor Băncii Mondiale, două caracteristici principale ale poverii fiscale se evidenţiază în România:
- pentru majoritatea nivelurilor de venituri ale angajaţilor, povara fiscală în România este mai mare faţă de celelalte ţări
- povara fiscală în România creşte mai abrupt la nivelul veniturilor mici.
În afară de faptul că afectează negativ corectitudinea sistemului de impozitare, generează şi distorsiuni semnificative pe piaţa muncii, ce ar putea afecta ocuparea forţei de muncă, cu efecte dăunătoare faţă de creşterea veniturilor fiscalizate. O povară fiscală mare creşte costul muncii pentru angajator, reducând astfel cererea de forţă de muncă, efectul fiind mai accentuat în cazul angajaţilor necalificaţi şi al celor tineri. De asemenea, se reduce plata netă primită în mână de angajaţi, micşorând astfel avantajul de a participa la o piaţă a muncii cu formă legală.
 
Există avantaje mult mai mari pentru angajatori să-şi declare norme parţiale de muncă, deşi, în realitate, angajaţii lucrează cu normă întreagă, pentru a evita plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit. Dacă păstrarea impozitului pe venit fix (actuală în România) reprezintă o prioritate politică, reducerea poverii fiscale pentru angajaţii cu venituri mici şi eliminarea practicilor de angajare la negru presupun: reducerea nivelului de contribuţii (programul PNL propunere o reducere de 7%), mărirea deducerii de bază la calculul impozitului pe venit de la nivelul actual de 300 de lei la un nivel apropiat de salariul minim pe economie şi introducerea unui sistem de credite fiscale (sume întoarse de la bugetul statului pentru familiile active cu persoane în întreţinere).
 
Se tot vorbeşte despre transparentizarea totală a cheltuielilor publice, indiferent dacă vorbim de ministere sau dacă vorbim de o primărie. Trebuie să recunoaştem, rezultatele sunt încă firave în domeniul transparenţei. Cum ar trebui să procedeze legiuitorul astfel încât, în cel mai scurt timp, cheltuielile publice să fie puse la vedere? 
 
Bogdan Huţucă: Consider că legiuitorul ar trebui să oblige toate autorităţile şi instituţiile să publice într-o bază de date unică la nivel guvernamental, în acelaşi format, documentaţia privind licitaţiile publice, toate contractele privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi execuţia de lucrări şi toată documentaţia privind recepţia acestora.
 
Să vorbim şi despre Constanţa. Care este prima problemă pe care doriţi să o rezolvaţi pentru judeţul nostru din postura de deputat?
 
Bogdan Huţucă: Ar fi problema descrisă în răspunsul de la prima întrebare. Cred că ar trebui să ne gândim ca o parte din sumele defalcate primite de la stat să fie dirijate de Consiliul Judeţean către educaţie, ţinând cont de o prioritizare a proiectelor. Numai în acest mod un copil din Dobromir, Sinoe, Pantelimon, Vulturu etc. va beneficia de egalitate de şansă la educaţie şi perspectiva de a reuşi în viaţă.
 
Ce doriţi să le transmiteţi alegătorilor dvs., electoratului liberal?
 
Bogdan Huţucă: Aş dori să mă adresez tuturor constănţenilor, îndemnându-i să se prezinte la vot şi să aibă încredere că o echipă PNL - Dacian Cioloş va reprezenta un pas înainte către reînnoirea şi reforma clasei politice, a Guvernului şi a Parlamentului.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PNL şi PMP au votat pentru creşterea alocaţiilor pentru copii la 200 de lei. PSD, ALDE şi USR au votat împotrivă!

20 Sep 2017 3677

Tinerii liberali îi cer demisia senatorului Chiţac Ei fac dezvăluiri din culisele campaniei electorale pentru parlamentare

20 Sep 2017 1578

Motiunea simplă pe Educație a fost respinsă în Senat. Câte voturi au fost împotriva moțiunii

18 Sep 2017 231

Mircea Ionescu Quintus va fi înmormântat luni după-amiază la Ploiești

15 Sep 2017 237

„Avea o desconsiderare pentru cei din jurul său, deveniserăm prea mici pentru el“ Chiţac a demisionat. PNL îl compară cu un dezertor! Ce va face senatorul?

15 Sep 2017 1876

Un lider ALDE despre Chiţac "După o perioadă de independenţă, preia organizaţia municipală şi candidează la Primărie în 2020"!

14 Sep 2017 1393

Bogdan Huţucă "I-am rămas cu toţii prea mici, senatorului Chiţac!"

14 Sep 2017 2101

Vergil Chiţac demisionează din PNL. Ce a declarat acesta

14 Sep 2017 3656

Revista presei locale

13 Sep 2017 561

Acuzaţi de blat cu PSD Liberalii spun că îşi vor definitiva strategia politică până la finalul anului

11 Sep 2017 570

Orban susţine că, anul viitor, 25 la sută din unităţile administrativ-teritoriale vor intra în incapacitate de plată

11 Sep 2017 629

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a ajuns la Jupiter la Şcoala Politică a Femeilor din PNL

09 Sep 2017 710

Înaintea alegerilor interne, tinerii din PNL învaţă cum să-şi promoveze proiectele politice

09 Sep 2017 818

Fostul senator Puiu Hașotti a demisionat din PNL

06 Sep 2017 808

PNL şi USR au depus o moţiune simplă pe justiţie

06 Sep 2017 507

Comunicat de presă. Deputatul Robert Boroianu Am un mesaj care începe cu „M” pentru premierul Tudose - mințiți fără rușine!

05 Sep 2017 856

Deputatul Huţucă le transmite parlamentarilor PSD de Constanţa „Nu vă aud şi nu vă văd. De ce nu ieşiţi să promovaţi măsurile luate de guvernul vostru?“

05 Sep 2017 1452

Deputatul Bogdan Huțucă Strategia PSD e simplă - piciorul pe gâtul Justiției și mâna în buzunarele românilor

04 Sep 2017 446

Toamna partidelor Platforma „România Modernă şi Demnă“, lansată de un fost liberal constănţean, îşi propune reglementarea relaţiilor dintre Stat şi Biserică!

04 Sep 2017 609

PNL şi-a stabilit priorităţile Cea mai importantă vizează Curtea de Conturi, care, în opinia lor, nu se poate substitui consiliului local sau judeţean

04 Sep 2017 948

Dan Radu Rușanu salvat la limită din apele Mării Negre la Eforie Nord (video)

03 Sep 2017 2189

Revista presei locale

31 Aug 2017 764

Decizii importante Parlamentarii, europarlamentarii şi conducerea PNL vin pe litoral

30 Aug 2017 806

Grupurile parlamentare ale PNL se reunesc la Neptun

23 Aug 2017 519

18.874.634 de alegători români Peste 2,2 milioane de lei - subvenţie de la buget pentru partidele politice

21 Aug 2017 387

Iată despre ce au mai discutat consilierii locali! Primăria Constanţa continuă să „cotizeze“ la Arhiepiscopie cu terenuri cu titlu gratuit pentru edificarea de noi lăcaşuri de cult

19 Aug 2017 1101

Consilierul liberal Cristina Văsii nu renunţă la ideea gratuităţii transportului pentru elevii şi studenţii din municipiu

19 Aug 2017 1711

Proiecte dezbătute de consilierii locali în Comisia de urbanism, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător şi de arhitectură

18 Aug 2017 452

George Niculescu, vicepreşedinte al PNL Constanţa, consideră necesară o anchetă a Consiliului Concurenţei pe piaţa de energie

16 Aug 2017 1209

Histria Comimpex 97 şi Histria Industry, absorbite de Halmiris Trade SRL. Legături cu ex-preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir

14 Aug 2017 714

Precizări asupra solicitării PNL Constanţa în privinţa suspendării Marianei Belu

11 Aug 2017 672

Raportul de activitate pe anul 2016 al consilierului judeţean liberal Marian Cruşoveanu (document)

09 Aug 2017 437

Ludovic Orban despre generalii sau chestorii care își aranjează pensiile mărite. Ce categorie de militari ar trebui să aibă pensii speciale

07 Aug 2017 3860

Aleşii judeţeni Ionela Lockman, Ion Marinescu şi Gheorghe Lămureanu şi-au depus rapoartele de activitate (documente)

04 Aug 2017 746

Bursa.ro Ministrul Finanţelor confirmă ceea ce bursa a scris acum 5 luni "Trei sferturi dintre băncile de la noi nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani"

03 Aug 2017 555

„Disidentul“ liberal Cristy Băisan îşi face partid cu filon naţionalist?!

03 Aug 2017 1479

Toate vânzările de bunuri proprietate privată a Constanţei se vor realiza doar cu aprobarea Consiliului Local Municipal

01 Aug 2017 1235

Consilierii locali ai PNL Constanța, acuzați că au votat împotriva valorilor istorice

31 Jul 2017 524

Comunicat de presă PMP PNL Constanța a votat împotriva valorilor istorice

31 Jul 2017 1027

Bogdan Huţucă - „Guvernul PSD loveşte în IT-işti şi cercetători prin transferul contribuţiilor în sarcina angajatului“

31 Jul 2017 962

Bogdan Huţucă, despre amendamentele aduse la Codul Fiscal

27 Jul 2017 955

Raport de activitate În primul an de mandat, consilierul Muhscină a direcţionat către primării sumele defalcate din TVA şi impozit pe venit (document)

26 Jul 2017 442

Despre treceri de pietoni, trotuare, intersecţii semaforizate Directorul Confort Urban, chemat la raport de Comisia de Urbanism a CLM Constanţa

26 Jul 2017 1986

PNL a stabilit cine îi înlocuieşte pe Romeo Rezeanu şi Horia Căliminte în Consiliul Local Municipal Constanţa. Tulică şi Gavrilă aşteaptă validarea mandatelor! (galerie foto)

25 Jul 2017 1873

Ce averi şi interese au bobocii din Consiliul Judeţean Constanţa (documente)

24 Jul 2017 1328

PNL susţine menţinerea cotei unice de impozitare. Ce spune deputatul Huţucă despre taxa de solidaritate!

20 Jul 2017 946

Revista presei locale

11 Jul 2017 1042

Huţucă - „Vom calcula câte companii deţinute de oameni de afaceri constănţeni îşi vor deschide porţile în Bulgaria“

03 Jul 2017 1354

Tribunalul Constanţa, hotărâre importantă luată în dosarul fostului şef al Direcţiei Metale şi Pietre Preţioase

30 Jun 2017 746

Băisan, Banias şi Dragomir părăsesc Consiliul Judeţean. Vineri intră în pâine noii consilieri

27 Jun 2017 1607