Alegeri parlamentare

Bogdan Huţucă - „11 decembrie reprezintă un pas către reforma clasei politice, a Guvernului şi a Parlamentului cu echipa PNL - Dacian Cioloş”

Cu o experienţă de 25 de ani în finanţe, candidatul PNL la Camera Deputaţilor Bogdan Huţucă a fost, între anii 2007 şi 2013, director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa. Din iunie 2013 şi până la începutul acestui an, a ocupat funcţia de director general al Direcţiei Generale Legislaţie Cod Fiscal din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. În perioada februarie - octombrie 2016 a fost şef al Administraţiei pentru Contribuabilii Mijlocii constituită la nivelul regiunii Galaţi. Consideră că singura şansă a României de a ieşi din cercul vicios al sărăciei este o clasă politică nouă, formată din oameni integri şi profesionişti.
 
Cum merge campania electorală? Cum vă primesc oamenii? Ce întrebări au? Ce probleme?
 
Bogdan Huţucă: Avem o campanie dinamică şi, cu toate că am ocupat o funcţie publică ce presupunea interacţiunea permanentă cu oamenii, niciodată nu am crezut că o să am posibilitatea să discut cu atâtea persoane. Suntem bine primiţi, oamenii sunt curioşi, vor să ne cunoască şi au foarte multe întrebări. Ne confruntăm totuşi şi cu o stare de neîncredere şi de dezamăgire a oamenilor faţă de clasa politică, cea care, în ultimii 26 de ani, nu a reuşit să genereze proiecte capabile să elimine vulnerabilităţile societăţii româneşti.
 
Vă pot povesti care a fost prima mea impresie atunci când m-am deplasat într-o zonă cu sate defavorizate din punct de vedere economic. Nicio statistică şi nicio cifră nu te pot pregăti pentru întâlnirea cu lumea reală. Sunt zone în care nu există investiţii majore care să genereze locuri de muncă şi nivel de trai. Vorbim de un cerc vicios al sărăciei, o capcană din care este foarte greu să ieşi. Întâlneşti foarte mulţi copii şi nu ai cum să nu te întrebi ce perspectivă au pentru a se dezvolta, ce şansă au pentru a reuşi, în condiţiile în care în jurul lor nu există un model de viaţă, nu există repere. Unica lor şansă este educaţia - o şcoală bine dotată, cu acces la informaţii şi cu dascăli bine pregătiţi.
 
Fiind un specialist în fiscalitate, bănuiesc că proiectele dvs. se vor îndrepta către modificări ale Codului de Procedură Fiscală sau în zona Codului Fiscal. Domnule Huţucă, de ce este importantă regândirea sistemului de deduceri fiscale, pentru o piaţă egală a forţei de muncă?
 
Bogdan Huţucă: Conform studiilor Băncii Mondiale, două caracteristici principale ale poverii fiscale se evidenţiază în România:
- pentru majoritatea nivelurilor de venituri ale angajaţilor, povara fiscală în România este mai mare faţă de celelalte ţări
- povara fiscală în România creşte mai abrupt la nivelul veniturilor mici.
În afară de faptul că afectează negativ corectitudinea sistemului de impozitare, generează şi distorsiuni semnificative pe piaţa muncii, ce ar putea afecta ocuparea forţei de muncă, cu efecte dăunătoare faţă de creşterea veniturilor fiscalizate. O povară fiscală mare creşte costul muncii pentru angajator, reducând astfel cererea de forţă de muncă, efectul fiind mai accentuat în cazul angajaţilor necalificaţi şi al celor tineri. De asemenea, se reduce plata netă primită în mână de angajaţi, micşorând astfel avantajul de a participa la o piaţă a muncii cu formă legală.
 
Există avantaje mult mai mari pentru angajatori să-şi declare norme parţiale de muncă, deşi, în realitate, angajaţii lucrează cu normă întreagă, pentru a evita plata contribuţiilor şi a impozitului pe venit. Dacă păstrarea impozitului pe venit fix (actuală în România) reprezintă o prioritate politică, reducerea poverii fiscale pentru angajaţii cu venituri mici şi eliminarea practicilor de angajare la negru presupun: reducerea nivelului de contribuţii (programul PNL propunere o reducere de 7%), mărirea deducerii de bază la calculul impozitului pe venit de la nivelul actual de 300 de lei la un nivel apropiat de salariul minim pe economie şi introducerea unui sistem de credite fiscale (sume întoarse de la bugetul statului pentru familiile active cu persoane în întreţinere).
 
Se tot vorbeşte despre transparentizarea totală a cheltuielilor publice, indiferent dacă vorbim de ministere sau dacă vorbim de o primărie. Trebuie să recunoaştem, rezultatele sunt încă firave în domeniul transparenţei. Cum ar trebui să procedeze legiuitorul astfel încât, în cel mai scurt timp, cheltuielile publice să fie puse la vedere? 
 
Bogdan Huţucă: Consider că legiuitorul ar trebui să oblige toate autorităţile şi instituţiile să publice într-o bază de date unică la nivel guvernamental, în acelaşi format, documentaţia privind licitaţiile publice, toate contractele privind livrările de bunuri, prestările de servicii şi execuţia de lucrări şi toată documentaţia privind recepţia acestora.
 
Să vorbim şi despre Constanţa. Care este prima problemă pe care doriţi să o rezolvaţi pentru judeţul nostru din postura de deputat?
 
Bogdan Huţucă: Ar fi problema descrisă în răspunsul de la prima întrebare. Cred că ar trebui să ne gândim ca o parte din sumele defalcate primite de la stat să fie dirijate de Consiliul Judeţean către educaţie, ţinând cont de o prioritizare a proiectelor. Numai în acest mod un copil din Dobromir, Sinoe, Pantelimon, Vulturu etc. va beneficia de egalitate de şansă la educaţie şi perspectiva de a reuşi în viaţă.
 
Ce doriţi să le transmiteţi alegătorilor dvs., electoratului liberal?
 
Bogdan Huţucă: Aş dori să mă adresez tuturor constănţenilor, îndemnându-i să se prezinte la vot şi să aibă încredere că o echipă PNL - Dacian Cioloş va reprezenta un pas înainte către reînnoirea şi reforma clasei politice, a Guvernului şi a Parlamentului.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Moţiunea de cenzură depusă de PNL va fi dezbătută joi

22 Nov 2017 176

Ludovic Orban, despre modificarea legilor Justiției-”Ne confruntăm cu o amenințare la adresa democrației”

21 Nov 2017 249

Ludovic Orban, despre coaliția PSD-ALDE ”Pune la cale procedura de suspendare a preşedintelui Iohannis”

20 Nov 2017 182

Imagini de la eveniment Mitingul PNL. Constănțenii au ieșit în stradă pentru a susţine moţiunea de cenzură împotriva Guvernului (galerie foto + video)

20 Nov 2017 489

UPDATEMoțiunea de cenzură a PNL, citită astăzi în Parlament

20 Nov 2017 322

După memoriul depus de societatea civilă Liberalii îl cer lui Făgădău să explice oportunitatea creşterii taxelor (document)

20 Nov 2017 621

Liberalii cheamă constănţenii la miting pentru susţinerea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului

20 Nov 2017 354

Revista presei locale

18 Nov 2017 385

PNL depune astăzi moțiunea de cenzură

17 Nov 2017 241

Ce activităţi a derulat în primul an de mandat consilierul judeţean Stelian Gima (PNL) (document)

17 Nov 2017 269

Noii primari de la Pantelimon şi Bărăganu au depus la instanţă dosarele de validare a mandatelor

17 Nov 2017 527

Liberalii avertizează că timpul trece în defavoarea pacienţilor CJC, obligat să preia administrarea „Casei Soarelui“!

14 Nov 2017 634

PNŢCD iniţiază reconstrucţia Dreptei pentru alegerile din 2020. Încep negocierile cu PNL, USR şi PMP!

11 Nov 2017 355

Decizie în premieră la propunerea consilierilor PNL. Apartamentele RAEDPP din Peninsulă ar putea intra în reabilitare pe măsura ce expiră contractele de închiriere

10 Nov 2017 1920

PNL pregătește o moțiune de cenzură. Ce spune Ludovic Orban

08 Nov 2017 519

Consilierul local PNL Cristina Văsii, despre proiectul de taxe şi impozite - „Viitorul «sună», din păcate, a scumpiri!“

08 Nov 2017 336

Deputatul liberal Bogdan Huţucă - „Armata PSD pierde încă o redută în judeţ. Pantelimon intră sub administraţia liberală“

07 Nov 2017 411

Parcagiii ilegali riscă sancțiuni cu închisoarea de la șase luni la 15 ani

06 Nov 2017 780

Componenţa CL ales duminică. ALDE va avea viceprimar în localitatea Mereni!

06 Nov 2017 590

Rezultatele finale ale alegerilor locale desfășurate ieri în județul Constanța. PSD și PNL au câștigat câte un fotoliu de primar

06 Nov 2017 569

PNL susţine manifestaţiile de stradă faţă de atacurile împotriva justiţiei şi a măsurilor economice ale coaliţiei PSD-ALDE

06 Nov 2017 319

UPDATE. PSD câștigă Primăria Bărăganu. PNL câștigă la Pantelimon. PSD învingător și la Mereni

05 Nov 2017 2098

UPDATE. Alegeri parţiale în judeţul Constanţa. Care sunt rezultatele după numărarea voturilor

05 Nov 2017 1291

Astăzi sunt alegeri parțiale în județul Constanța. Unde și de ce se organizează. Cine sunt candidații

05 Nov 2017 1672

Acuzaţii şi jigniri. 30.000 de constănţeni trăiesc cu 1,33 de lei pe zi! Scandal între PSD şi PNL pe tema tichetelor valorice pentru nevoiaşi

03 Nov 2017 2981

George Muhscină respinge ferm orice acuzație la adresa consilierilor liberali

01 Nov 2017 460

Romeo Rezeanu va depune plângeri penale împotriva consilierilor care au părăsit ieri şedinţa Consiliului Local

01 Nov 2017 852

PNL spune că a sancţionat lipsa de decenţă a primarului Romeo Rezeanu nu a putut fi reprimit în Consiliul Local Municipal Constanţa

01 Nov 2017 409

Consilierul local Cristina Văsii, prim-vicepreședinte al Tineretului Liberal la nivel național

27 Oct 2017 675

Huţucă, o nouă interpelare adresată premierului Tudose. Subiectul - nămolul de la Techirghiol!

26 Oct 2017 1244

Adriana Câmpeanu, preşedinte al Organizaţiei Municipale a OFL Constanţa

23 Oct 2017 407

Mărdărescu şi Donţu, pe aceleaşi baricade în FSN, conduc acum organizaţiile de pensionari liberali şi social-democraţi

23 Oct 2017 1217

Deputatul Bogdan Huțucă propune parlamentarilor constănțeni o dezbatere pe tema sistemului de sănătate din județ

23 Oct 2017 1605

Au fost alegeri la Organizația Femeilor Liberale din municipiul Constanța. Lista celor alese. Ce bărbați liberali au participat la ședință

22 Oct 2017 1035

George Scupra este noul președinte al Ligii Aleșilor Locali a PNL Constanța

20 Oct 2017 509

Soția fostului lider al PNL Constanța, Gabriel Căciuloiu își deschide o nouă firmă. Ce domeniu de activitate are

16 Oct 2017 596

Amnistia fiscală pentru fermierii presați de ANAF să plătească TVA-ul pe ultimii 5 ani. Propunerea de lege aparține deputatului Bogdan Huțucă

16 Oct 2017 702

Doliu în lumea politică. Președintele unei organizații PNL s-a stins din viață. Avea doar 51 de ani

13 Oct 2017 683

Deputatul Huţucă solicită Ministerului Sănătăţii fonduri pentru dotarea Spitalului Judeţean Constanţa cu o secţie de radioterapie

12 Oct 2017 1226

Liviu Dragnea a votat, din greșeală, pentru moțiunea „PSD dăunează grav sănătăţii"

11 Oct 2017 507

Liberalii strâng rândurile. Foştii preşedinţi, cooptaţi în Biroul Executiv. Sancţiuni pentru neplata timp de şase luni a cotizaţiilor

09 Oct 2017 692

„Teme pentru acasă“ pentru Bogdan Bola, de la Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Constanţa!

09 Oct 2017 1768

Liberalii vor elucidarea misterului din jurul Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa. Ce i-au cerut prefectului Albu? (document)

07 Oct 2017 1332

Revista presei locale

05 Oct 2017 820

Finanţarea partidelor politice, modificată PSD a abrogat prevederea legată de confiscarea banilor folosiţi în campaniile electorale cu încălcarea legii. PNL şi USR protestează!

05 Oct 2017 795

Romeo Rezeanu a obţinut în instanţa suspendarea ordinului prin care i-a încetat mandatul de consilier local (document)

04 Oct 2017 1108

Consilierii PNL şi PSD s-au mobilizat. PMP îi acuză de „blat“ şi nu a participat la vot Curtea de Apel Iaşi ia astăzi act de tranzacţia judiciară între municipalitate şi Polaris M Holding (galerie foto + document)

04 Oct 2017 1554

Interpelat de către deputatul Huţucă Premierul PSD Mihai Tudose nu are niciun răspuns la problema exploatării nămolului din lacul Techirghiol (documente)

03 Oct 2017 1727

PNL Constanţa îl somează pe Decebal Făgădău să ajusteze tarifele din contractul cu Polaris M Holding şi să îşi asume răspunderea pentru situaţia creată (galerie foto)

02 Oct 2017 1681

Discuţii aprinse la şedinţa ordinară a CJC. Proiecte de pe ordinea de zi care au stârnit nemulţumirea consilierilor judeţeni PNL (galerie foto)

30 Sep 2017 1151