Prima versiune a aplicației ROdiaspora, disponibilă în Google Play

Prima versiune a aplicației ROdiaspora, lansată de GovITHub, destinată românilor de pretutindeni, este deja disponibilă în Google Play, anunță un comunicat al guvernului.

Potrivit comunicatului, aceasta oferă accesul mobil la informații despre desfășurarea alegerilor parlamentare din străinătate.

„Pentru duminică, 11 decembrie 2016, aplicația ROdiaspora pune la dispoziția utilizatorilor de device mobil Android o hartă interactivă a tuturor celor 417 secții de votare oficiale ale României din lume și lista BEC a candidaților care vor reprezenta diaspora în Senat și Parlament, precum și documente și ghiduri esențiale dezvoltate de Ministerul Afacerilor Externe pe subiecte precum procesul de vot, legislație și fiscalitate, procesul de revenire în țară și alte comunicări importante și relevante pentru românii din afara granițelor", precizează comunicatul.

În prezent, aplicația mobilă ROdiaspora afișează: cele mai apropiate secții de votare din afara țării, identificabile din orice punct al globului; Mini-Ghidul Alegătorului Român din Străinătate, cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre vot; informații despre lista de candidați care vor reprezenta diaspora în Senat și Parlament, furnizată de Biroul Electoral Central; toate punctele de prezență oficială ale României pe harta lumii (ambasade, consulate etc); recomandări de informații esențiale dezvoltate de către MAE pentru a sprijini comunitatea românească din străinătate (Ghidul de reîntoarcere în România, Ghidul lucrătorului român în străinătate, Ghidul Fiscal al Românului din străinătate); un scurt sondaj despre experiența utilizatorilor și acuratețea datelor prezentate, în vederea îmbunătățirii viitoare a geo-localizării punctelor de interes.

După alegeri, aplicația ROdiaspora va îngloba noi funcționalități, ce vor facilita descoperirea pe harta lumii de comunități românești locale, precum și informații privind asociații românești, lăcașe de cult, instituții, medici sau restaurante cu specific românesc.

La alegerile parlamentare de duminică, în străinătate vor fi organizate 417 secții de votare, pe lângă ambasadele, consulatele și institutele culturale ale României din străinătate. Aproape două milioane de buletine de vot au vot deja trimise către secțiile de votare din Diaspora, iar românii din afara granițelor țării vor vota pe parcursul a aproximativ 36 de ore: din cauza fusului orar primele secții de votare se deschid sâmbătă la ora 20.00 în Australia și Noua Zeelandă, iar ultimele să se închid luni la 06.00 pe coasta de vest a Americii de Nord.

Programul guvernamental GovITHub reunește specialiști din domeniul IT cu scopul comun de a îmbunătăți infrastructura informatică a instituțiilor publice. Echipa GovITHub este reprezentată de 20 de bursieri care lucrează în regim full time la Guvern, o echipă de 279 de voluntari care lucrează de la distanță și o comunitate de peste 1.000 de membri care sprijină în mod activ activitatea GovITHub.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Decebal Făgădău revine în PSD. Pentru ce funcție ar putea candida (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1085

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

11 Mar 2024 482

Oficial de la MAE despre votul prin corespondență la alegerile pentru Președintele României și cele parlamentare

11 Mar 2024 423

Oficial Alegerile locale și cele europarlamentare, comasate. Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență

08 Mar 2024 643

Calendarul alegerilor ce vor avea loc în 2024! Ce au decis liderii coaliției PSD-PNL

22 Feb 2024 871

Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța „Mergem pe cont propriu la locale. În BPN s-a votat comasarea și liste comune doar pentru europarlamentare!”

21 Feb 2024 967

LIVE VIDEO TEXT Liderii Coaliției anunță când vom merge la vot anul acesta

21 Feb 2024 887

Surse Alegerile prezidenţiale 2024 ar putea fi organizate în luna septembrie

21 Feb 2024 438

Liderii Coaliției ar fi ajuns la un acord în privința comasării alegerilor! PNL și PSD ar avea candidați comuni la toate alegerile

19 Feb 2024 524

Lumea politică rămâne deocamdată o lume a bărbaților Ce a afirmat Alina Gorghiu în legătură cu legea ce prevede ca 33% dintre locurile eligibile pentru alegerile parlamentare să revină femeilor

26 Jan 2024 690

Primăria Constanța Licitație pentru închiererea unui spațiu pentru depozitarea materialelor folosite în alegerile din 2024

26 Jan 2024 716

Primăria Constanța se pregătește de alegeri Vrea să închirieze un spaţiu cu destinația de depozit pentru materialele necesare desfăşurării celor patru cicluri electorale!

15 Jan 2024 677

Serbia Mii de persoane au cerut, la Belgrad, anularea alegerilor parlamentare şi locale

24 Dec 2023 819

George Simion, lider AUR despre posibile alianțe de după alegeri „Discutăm cu toată lumea, în afară de PSD”

16 Dec 2023 837

Sondaj INSCOP Estimare participare vot alegeri parlamentare

04 Dec 2023 935