Bogatasii Constantei

Topul intocmit de ziarul Adevarul, care contine primii 500 de miliardari autohtoni, este populat si de 21 de afaceristi constanteni

Va prezentam avutii Constantei, impreuna cu o parte din comentariul din topul Adevarul. Clasamentul, condus la nivel national de Dinu Patriciu, il prezinta ca cel mai bogat constantean pe Corneliu Idu. Cu o avere estimata la 250 - 270 de milioane de euro, Idu "este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanti armatori romani. A inceput cu firma Idu Shipping, companie ce a devenit in scurt timp cel mai mare platitor de taxe si impozite din judetul Constanta". Afaceristul ocupa locul 35 la nivel national. Locul secund este ocupat de Gabriel Valentin Comanescu (locul 49), care are 180 - 200 milioane de euro. "Upetrom, grupul de firme detinut de afaceristul constantean, este cea mai mare companie de extractie petrol si gaze din Romania. Comanescu foreaza dupa aurul negru si gaze in trei mari si zece tari". Pe pozitia 56 in top (locul trei pe Constanta) se situeaza familia Bosanceanu. Averea ei a fost estimata la 160 - 170 milioane euro. Adevarul arata ca omul de afaceri Gheorghe Bosanceanu controleaza Santierul Naval Constanta, clubul de fotbal Farul, Histria SA si un trust de presa. Toate companiile sale sunt pe profit, fiind evaluate la 85 - 87 milioane de euro.

Yacht-urile, pasiunea lui Carstocea

Urmatorul in ierarhie este Adolf Baclea, clasat pe locul 71, cu o avere de 130 - 140 milioane de euro. "Este patronul firmei Cosena SRL, insa, de-a lungul timpului, si-a mutat afacerile in strainatate. In prezent, armatorul roman mai detine noua nave petroliere si mineraliere, din cele 47 avute pana in 2001. Sa vanda ce este vechi si sa cumpere altele noi face parte din strategia lui de afaceri". Baclea este urmat de Mohammad Murad (locul 77), cu o avere de 120 - 125 milioane de euro. "Cand spui Mohammad Murad, te gandesti invariabil la lantul de restaurante de tip fast-food Spring Time. Familia Murad mai detine ansamblul rezidential Summer Land de pe litoral si societatea Triumph Construct, cu nu mai putin de sase hoteluri si vile de vacanta, printre care Perla Majestic si hotelul Phoenicia din Bucuresti". Locul sase intre bogatasii locali il ocupa politicianul Constantin Fratila, cu o avutie evaluata la 90 - 95 de milioane de euro. Ocupant al locului 101 in clasamentul general, "omul de afaceri detine 32% din COMCM, companie ce controleaza 63,5% din SCUT Constanta". Fratila este urmat de Lucian Lazia, actionar, impreuna cu fiul sau, al societatii Argos SA. Ocupant al locului 120, Lazia mai poseda si Dobroport SA, societate ce detine toate porturile principale din judet (Cernavoda, Medgidia si Murfatlar). Urmatoarea pozitie in clasament (125 - national, 8 - local) este ocupata de Florin Carstocea, cu o avere de 70 - 72 milioane de euro. "Neptun Yacht este compania care detine 40 de ambarcatiuni de lux, firma la care Carstocea tine cel mai mult, pentru ca yacht-urile sunt pasiunea lui. Carstocea mai detine hotelul Central si satul de vacanta Hollyday din Mamaia, 20 de hectare de teren la Corbu si luciu de apa, un minihotel pentru angajatii sai la Predeal si 4.000 de hectare de teren agricol".

Cusu, imbogatit de Vraja Marii

Si fostul mare fotbalist Gheorghe Hagi apare in top 500 Adevarul, pe pozitia 185 (9 la nivel local), cu 47 - 50 de milioane de euro. "Cea mai cunoscuta afacere a este hotelul Iaki, de cinci stele, din Mamaia, care aduce, anual, un profit de 1,5 - 1,7 milioane de euro. Sportul rege i-a adus cateva milioane de euro, insa cei mai multi bani i-a castigat ca jucator, pentru ca postura de antrenor nu i-a priit la nicio echipa". Locul 189 (10 in topul local) apartine afaceristului Grigore Comanescu, care are o avere de 45 - 48 milioane de euro. "Comanescu, supranumit si regele betonului, detine firmele Comprest Util SRL, Somaco Construct SRL, ABC Val SRL si Betoane si Prefabricate SRL. Valoarea totala a companiilor sale insumeaza peste 45,2 milioane de euro". Urmatoarea pozitie este ocupata de familia Guci (45 de milioane de euro). "Principalele proprietati ale lui George Guci sunt hotelurile Dorna si Modern, din statiunea Mamaia, si hotelul Guci, din Constanta", se mentioneaza in revista editata de Adevarul. Verii Niculae si Ioan Dusu, ocupantii pozitiei 203 in topul national si ai locului 12 in cel local, "au o avere de 40 - 45 milioane de euro si controleaza unul dintre cei mai importanti producatori de BCA din Romania - CELCO SA Constanta. Cei doi detin si hotelurile Sulina, Delta, Dobrogea, Traian (Neptun) si actiuni la Complex Condor din Mamaia". Cei doi sunt urmati de Dumitru Cusu (211), patronul restaurantului Vraja Marii, evaluat de firmele din domeniu la un milion de euro. Anul trecut a cumparat si hotelul Belona, din Eforie. Mai detine hotelul Dacia, din Mamaia, si are actiuni la Agrostar Constanta, Cupa International SRL si Expo Cupa SRL. Cusu are 40 - 43 milioane de euro. Stere Samara, ocupantul pozitiei 211, are o avere evaluata la 40 - 43 milioane de euro. "Detine spatii comerciale evaluate la aproximativ 15 - 20 de milioane de euro, pe care le administreaza prin Metachim SA. Are actiuni la operatorul portuar SOCEP, Stolas SRL, Transarom SA si Sammarina SRL, dar si la abatorul Carmeco".

Liviu, fratele de top

Pe locul 14 in topul bogatasilor constanteni (248) il gasim pe Dumitru Martin, cu 31 - 34 milioane de euro. "Afaceristul detine holdingul Polaris, un hotel pe Valea Prahovei, la Moeciu, un ponton de lux de zece camere in Delta Dunarii si 47% din compania Touring Eurolines". Urmatorul in ierarhie este Vasile Costea (pozitia a 15-a printre constanteni, 258 national), cu o avere de 30 - 32 milioane de euro. "ABC Val, ECO Bloc sau Romat SA sunt cateva dintre firmele controlate de omul de afaceri. Terenurile pe care le detine insumeaza o suprafata de circa 3,5 hectare". Nici fratele primarului orasului Eforie, Ovidiu Brailoiu, nu lipseste din clasament. Liviu Brailoiu, ocupantul locului 316, are 20 - 22 milioane de euro. "Proprietar al hotelurilor Pelican si Palace din Mamaia, Brailoiu este unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Constanta. Detine in sudul Spaniei, in Alicante, un hotel de 500 de locuri de cazare, evaluat la peste 30 de milioane de euro. Tot in Spania are afaceri in industria textila si transportul de calatori".

Mazare, popular si fumator de trabucuri

Ocupantul locului 440, Sorin Strutinsky, are cam 10 - 11 milioane de euro. "Implicat intr-un numar impresionant de 26 de firme", Strutinsky este cunoscut ca partenerul de afaceri al edilului Radu Mazare si al presedintelui CJC, Nicusor Constantinescu. Impreuna cu cei doi detine firmele Royal Distribution Services SRL, Xenoti SRL, Conpress Group SRL si Ideea Contrast SRL. Sorin Strutinsky este urmat indeaproape de prietenii si partenerii sau. Mazare si Constantinescu au averi egale si impart locul pe podium: 452, cu 10 milioane de euro. Despre edilul Constantei, Adevarul spune ca, "la doar 37 de ani, extrem de popular si fumator de trabucuri, se ia in piept cu conducatorii tarii, pune taxe de protectie firmelor din Constanta, vine la serviciu cu masini de epoca si te taxeaza la bariera din Mamaia. Detine 25% din Conpress Group SRL, o companie care a avut o cifra de afaceri pe 2007 de 17 milioane de euro". Pe de alta parte, "presedintele CJC Nicusor Constantinescu adoarme la volan in intersectii, insa nu doarme si in afaceri. Partener in sase firme cu Strutinsky si Mazare, Constantinescu are activitati in domeniul hotelier, in distributie, comert sau mass-media". Pozitia 452 (18 in clasamentul local) este Vasile Leu, cu 10 milioane de euro. "Este unul dintre cei mai importanti actionari ai fabricii de ulei Argus Constanta. Producatorul de ulei a obtinut un profit de 5,58 milioane de lei in 2007, dupa o pierdere neta de 10,7 milioane de lei in 2006".

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Horia Constantinescu, și-a anunțat demisia din fruntea ANPC

28 Mar 2024 425

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1836

Scupra, primar Ovidiu „Nu mă interesează funcțiile în partid. (...) Florin Mitroi știe că se bazează pe sprijinul meu! "

17 Mar 2024 1190

UPDATE George Scupra a demisionat din funcția de președinte al Ligii Aleșilor Locali din organizația județeană a PNL Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1511

UPDATE Trei primari PNL din județul Constanța, vizați de intoxicări din partea PSD Constanța (VIDEO)

17 Mar 2024 1267

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 677

Iată cine vrea să conducă judecătoriile din Mangalia și Medgidia! (DOCUMENTE)

05 Mar 2024 946

Mesajul lui Emil Constantinescu despre trecerea în neființă a lui Max Bădin „Regret profund că nu mai este printre noi și că nu am avut ocazia să-mi iau rămas bun”

02 Mar 2024 750

Conferința județeană a PUSL Constanța. Chiforeanu -președinte, Eserghep-primvicepreședinte (FOTO+VIDEO)

01 Mar 2024 1121

ZIUA LIVE Interviu cu Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

27 Feb 2024 725

ZIUA LIVE Gabriel-Octavian Nicolae, președinte al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, despre proiecte și noutăți pentru pasionații de fotografie

26 Feb 2024 1002

Preşedintele CNAS, Valeria Herdea „În România sunt peste 200.000 de pacienţi oncologici”

19 Feb 2024 880

Remus Zăgan, ales președinte al Senatului Universității Maritime din Constanța. Averea și interesele (DOCUMENTE)

19 Feb 2024 1274

Alegeri interne la UAR, Sucursala Constanța. Liviu Merdinian, președinte pentru următorii patru ani

19 Feb 2024 760

Are termen să predea absolut toate actele partidului în original Șoșoacă a divorțat politic de soțul său!

18 Feb 2024 1256