Diversiunea lui Mazare

Primarul Constantei a fost, ieri, personajul cel mai mediatizat, in urma unei informatii privind sechestrarea averii sale de catre procurorii DNA

S-a spus ca, pentru intreaga actiune ce s-a desfasurat pe timpul noptii, au fost mobilizati toti politistii Sectiei a II-a din cadrul DNA si ca masura sechestrului a fost dispusa de procurori in dosarul in care primarul Mazare este cercetat pentru abuz in serviciu in legatura cu retrocedari de terenuri. Procurorii anticoruptie au pus sub invinuire, in acest dosar, 30 de persoane. Aceste informatii au fost facute publice inca din decembrie 2005, la inceperea urmaririi penale. Mazare declarase din septembrie anul trecut ca va cere, prin avocatii sai, recuzarea procurorului DNA care il ancheteaza in dosarul privind vanzarea terenului pe care se afla cazinoul din Mamaia si va depune plangere pentru cercetare abuziva, pentru folosirea unui expert judiciar suspendat de Ministerul Justitiei. Edilul Constantei a reiterat, ieri, afirmatiile legate de cel care a intocmit raportul de constatare - Catalin Cucoara, fost director adjunct la Oficiul de Cadastru in Constanta, expert tehnic judiciar, angajat la DNA ca specialist. Mazare a spus despre Cucoara ca acesta era suspendat din calitatea de expert judiciar de catre Ministerul Justitiei, pe timpul intocmirii raportului. In dosar sunt vizate mai multe schimburi de terenuri, vanzarea unui teren din zona Cazinoului din Constanta si o licitatie organizata pentru achizitionarea de instalatii electrice destinate impodobirii orasului cu ocazia sarbatorilor de iarna. Dosarul a fost constituit dupa ce DNA s-a autosesizat in aprilie 2005.

Cine sunt beneficiarii...

Beneficiarii retrocedarilor din cauza carora Mazare a ajuns in atentia DNA-ului sunt Laura-Mariana Lese (dispozitiile de primar 3750/12.11.2002 si 577/27.03.2003), Constantin Cocaneanu (dispozitia 3694/05.11.2002), Gheorghe si Sterian Nijloveanu (dispozitia nr. 853/18.04.2003), Stefania Carmen Dragne - Gardef (dispozitiile nr. 2992/29.10.2003 si 3332/09.12.2003) si Elena Stefanescu (dispozitia 3414/21.12.2004). De asemenea, si Giorgica Giurgiucanu a primit o parte din pamanturile familiei Movila. Este vorba despre un teren de 17.878 de metri patrati langa Popasul Cismea, pe care acum firma Pomacost SA are pepiniera. Printr-un adevarat lant al cesiunilor, averea Movilestilor s-a impartit intre Georgica Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuta, Mihai Camboianu si SC Habitat si Ambient SA. Cele 98 de hectare situate la marginea orasului, care au apartinut familiei Movila, au fost retrocedate cu ajutorul primarului Radu Mazare in zonele scumpe si centrale ale orasului. Valoarea totala a prejudiciului este de 61.086.947 USD si 61.383.874 euro. Din aceste sume, 32.396.672 USD si 49.538.527 euro reprezinta valoarea terenurilor din domeniul public al statului.

Mazare: "Nu am fost informat"

Primarul Constantei a spus, ieri, intr-o conferinta de presa, ca nu are cunostinta despre faptul ca procurorii DNA i-ar fi pus sechestru pe avere, dar ca are unele informatii ca "intentioneaza sa puna anumite sechestre". "Pana la aceasta ora, nu am fost informat nici eu, nici avocatii mei, despre faptul ca procurorii au inceput urmarirea penala", a declarat edilul Constantei, la Bucuresti. El a catalogat actiunea DNA ca fiind una de ordin politic, acuzand institutia ca "este in campanie electorala". Surse judiciare au declarat totusi, ieri, ca instituirea sechestrului este in curs de desfasurare.

DNA nici nu confirma, nici nu infirma

Trebuie precizat ca sechestrul consta practic in indisponibilizarea, pana la solutionarea definitiva a dosarului, a bunurilor si veniturilor apartinand invinuitului sau inculpatului, in vederea asigurarii repararii pagubelor cauzate prin comiterea infractiunii. Cu alte cuvinte, bunurile lui Radu Stefan Mazare au fost puse sub sechestru pentru ca, la sfarsitul eventualului proces penal, in urma caruia va fi condamnat, averea sa sa fie vanduta pentru a fi acoperite pagubele. Sechestrul asigurator urmareste recuperarea integrala a prejudiciului, astfel incat se impun a fi indisponibilizate bunuri a caror valoare sa corespunda pagubei produse prin infractiune. Directia Nationala Anticoruptie dezminte, insa, oficial, informatia potrivit careia sechestrul ar fi fost pus pe timpul noptii si ca pentru aceasta operatiune ar fi fost mobilizati toti politistii Sectiei II. Lidia Saplacan, purtatorul de cuvant al institutiei, a declarat ca, in conformitate cu reglementarile Codului de Procedura Penala, aceste masuri nu se efectueaza in cursul noptii, iar participarea intregului efectiv de ofiteri de politie judiciara la aceasta actiune nu poate fi dispusa, deoarece ar putea periclita celelalte activitati ale Sectiei a II-a. Purtatorul de cuvant al DNA a mai precizat ca nu poate nici sa confirme, nici sa infirme informatia potrivit careia intreaga avere a primarului ar fi fost pusa sub sechestru, deoarece este vorba de un act procedural dispus de procurori pe parcursul urmaririi penale, prin urmare nu este destinat publicitatii, urmarirea penala avand, conform legii, caracter secret. Este, insa, totusi greu de crezut ca terenurile lui Mazare au fost indisponibilizate pe timpul noptii, deoarece punerea sub sechestru a terenurilor este o procedura mai complicata. Procurorii DNA ar fi trebuit anterior sa faca adresa la Oficiul de Cadastru, prin care sa informeze ca Radu Mazare este cercetat penal si sa ceara imobilizarea bunurilor respective, astfel incat proprietarul sa nu le mai poata instraina pana la finalizarea dosarului. Ori, pe parcursul noptii, Oficiul de Cadastru nu functioneaza. Abia apoi, inarmati cu documentele care arata ca bunurile au fost indisponibilizate, politistii ar fi trebuit sa bata la usa lui Radu Mazare si sa-l instiinteze ca bunurile lui sunt puse sub sechestru.

Mai sarac decat in 2003

Averea primarului Radu Mazare a fost contabilizata la inceputul acestui an, in declaratia de avere postata pe site-ul Primariei. Si... stupoare! Niciuna dintre masinile de colectie nu apare in actul declarativ pe care edilul a fost obligat, conform legii, sa-l completeze. Mai mult decat atat, nici avutiile din conturi nu se ridica la sumele fabuloase la care toata lumea s-ar fi asteptat. Mazare detine depozite bancare in valoare de 2.495 dolari si 8.811 euro, conturi de 5.500 dolari si 623 de lei, dar si 230.000 euro cash. Si asta, in conditiile in care, in 2003, primarul spunea ca detine depozite in tara de 225.000 USD si 151.000 de euro, iar in strainatate, de 872.000 de euro. Ceea ce insuma 1.023.000 euro si 225.000 USD. Indemnizatia primita de la Primarie s-a ridicat, in 2007, la 60.369 de lei, ceea ce inseamna in jur de 5.031 de lei lunar. Despre masini nu se spune nimic, insa mai-marele urbei detine o salupa Bayliner cu remorca.

Chirias de lux

Daca anul trecut Mazare declara ca primeste dividende in valoare de 124.775 de lei de la firmele SC Ideea Contrast SRL si SC Xenoti SRL, in ultimul document nu se specifica nimic de astfel de venituri. Numarul firmelor la care edilul este actionar nu s-a schimbat in ultimul an. Opt afaceri si-a notat Radu Mazare in "palmaresul" din declaratie: SC Sigma Trading SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Comtext SA, SC Concordia Press, SC Tomis Marketing Service, SC Xenoti SRL, SC Conpress Grup si SC Royal Distribution Service. Si asta in ciuda faptului ca zvonurile spun ca edilul ar avea mult mai multe business-uri, de care se ocupa oamenii sai de incredere. Actul declarativ ne mai arata si faptul ca, inca din 2005, edilul are un datornic: Ioannis Skantzikas. Pe omul de afaceri elen, seful administratiei publice locale l-a imprumutat cu 600.000 de euro. Datorii la edil mai are si firma Nisipuri SA, careia Mazare i-a imprumutat 1.626.310 lei. Despre case sau terenuri nu se mentioneaza nimic in declaratia de avere. De altfel, in urma cu doar cateva zile, in cadrul unei emisiuni difuzate de Radio Sky, edilul a spus ca sta cu chirie. Numai ca se nasc totusi o serie de intrebari referitoare la ce s-a intamplat ieri: de ce face Mazare atata tam-tam, ca doar avere mare nu are?! De ce se sperie Mazare atata, din moment ce toate documentele pe care le-a fluturat ieri ii sunt favorabile? Nu cumva se teme ca acesta sa nu fie un prim semnal? Si, totusi, cine a lansat, ieri, diversiunea? Aici ne putem gandi la oricine. Dar la oricine.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor} {autor} Manuela MOLDOVEANU{/autor} {autor} Corina SAMOILA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Post vacant la Școala Gimnazială Nr. 22 „I. C. Brătianu” Constanța

28 Mar 2024 647

Angajări Constanța Termoficare Constanța SRL angajează. Detalii

27 Mar 2024 533

Primăria Orașului Techirghiol, județul Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

26 Mar 2024 2252

Ședință CLM Constanța Aleșii locali vor aproba programul de acțiune destinat combaterii riscului de excluziune socială pentru 2024 (DOCUMENT)

25 Mar 2024 331

Centrul Militar Zonal Constanța angajează. Ce post este scos la concurs și cine poate participa

23 Mar 2024 816

Prefectul Silviu Coșa- „Viitorul energetic al Constanței este promițător“

22 Mar 2024 556

Locuri de muncă Constanța Școala Gimnazială nr. 1 Cuza-Vodă angajează îngrijitor

21 Mar 2024 499

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox, la data de 21 martie 2024?

21 Mar 2024 1112

Huțucă (PNL) „NATO construiește cea mai mare baza militară din Europa în județul Constanța!"

19 Mar 2024 680

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” scoate la concurs posturi vacante. Detalii

18 Mar 2024 843

Școala Gimnazială Nr. 29 ,,Mihai Viteazul’’ Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

18 Mar 2024 770

Grădinița cu Program Prelungit „Mugurel” Constanța angajeză. Iată postul vacant

18 Mar 2024 839

Postul Paştelui 2024 începe astăzi, 18 martie. Tradiții și obiceiuri românești

18 Mar 2024 1427

Locuri de muncă Constanța Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța face angajări

18 Mar 2024 1041

ANPC anunță că va controla produsele de post, în perioada următoare

17 Mar 2024 567