Găluşte cu prune

galuste-cu-prune_27.jpgGăluştele cu prune (Szilvas gomboc, maghiară) fac parte din moştenirea austro-ungară, de acolo de unde provin şi papanaşii fierţi. Reţetă de toamnă prin definiţie, găluştele cu prune se pregătesc cu fructe proaspete însă, se pot găti şi în afara sezonului, cu prune uscate (fără sâmburi).

Porţii: aproximativ 30 de bucăţi

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

pentru aluat

1,2 kilograme cartofi sfărâmicioşi

500 grame făină

150 grame zahăr pudră vanilat

3 linguri ulei

2 ouă

1 vârf de cuţit sare

umplutură

1,2 kilograme prune

100 grame zahăr brun

2 linguri scortisoara macinata

sau

350 grame prune uscate fără sâmburi (hidratate şi îndulcite)

sau

250 grame de prune uscate fără sâmburi

2 linguri rom

100 grame de zahăr

2 linguri scorţişoară

pentru finisare

3 linguri de unt

200 grame pesemet

2 linguri rase de scorţişoară

4-5 linguri de zahăr

Preparare:

Spălaţi cartofii cu tot cu coajă şi puneţi-i la fiert în apă cu sare până devin sfărâmicioşi (aproximativ 40 de minute).

Scoateţi sâmburii prunelor, cu grijă să nu le rupeţi, şi puneţi în fiecare 1/2 linguriţă de zahăr brun şi puţină scorţişoară.

Goliţi apa de pe cartofi şi lăsaţi-i să se răcorească puţin.

Curăţaţi cartofii, cât sunt calzi, şi treceţi-i prin răzătoarea mare sau pasaţi-i.

Amestecaţi cartofii cu făină, ouă, ulei şi zahăr pudră vanilat, până obţineţi un aluat moale dar care se dezlipeşte de pe degete. Dăcă e cazul mai adăugaţi făină sau puţin ulei.

Întindeţi aluatul pe o planşetă cu făină într-o foaie de 3-4 milimetri grosime.

Împărţiţi aluatul cu un cuţiţ sau o rolă în pătrăţele de 3-4 degete lăţime.

Puneţi câte o prună pe fiecare pătrat şi strângeţi aluatul de jur împrejurul ei până obţineţi o sferă.

Modelaţi găluştele astfel încât prunele să fie poziţionate în mijloc iar aluatul să fie uniform distribuit.

Rumeniţi pesmetul cu unt amestecând constant, la foc mic, cu mare atenţie să nu îl ardeţi. Pesmetul se va expanda (umfla) şi va prinde o culoare frumoasă. La sfârşit, adăugaţi zahărul şi scorţişoara.

Fierbeţi găluştele în apă cu sare pentru aproximativ 10 minute, până când găluştele se ridică la suprafaţă.

Scoateţi găluştele cu o spumieră şi scurgeţi-le de apă.

Treceţi găluştele prin pesmet.

Găluştele cu prune se servesc calde dar şi reci, simple sau cu smântână şi dulceaţă.

www.cevabun.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU Bihor Proiectil funcțional descoperit în comuna Sânmartin

07 Mar 2024 298

Dosar penal pentru deținerea ilegală a unei arme, în Constanța

18 Feb 2024 758

RAJA Constanța Atenție, apă cu presiune scăzută în localitățile Eforie Nord și Agigea, județul Constanța!

03 Feb 2024 824

RAJA Constanța Avaria se prelungește pentru o anumită zonă a municipiului

26 Jan 2024 909

ISU Bihor Bombă din cel de-al Doilea Război Mondial, găsită în localitatea Chei

24 Oct 2023 779

Incendiu de amploare în Ucraina! O conductă de petrol s-a rupt! Sunt cel puțin trei victime

30 Sep 2023 889

Noi elemente de muniție descoperite la Iași! (FOTO)

07 Sep 2023 967

ISU Iași Misiuni pirotehnice ale pompierilor ieșeni în data de 14 iulie 2023

14 Jul 2023 597

Peste 200 de gloanțe, descoperite într-un cimitir din județul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Jun 2022 1654

Un proiectil a fost găsit într-o geantă abandonată pe o stradă din București. Ce au stabilit anchetatorii

16 Apr 2022 1652

Președintele SUA, Joe Biden, diagnosticat cu o tumoare pre-canceroasă

25 Nov 2021 1419

Antrenament al scafandrilor de luptă în poligonul Mangalia (galerie foto)

12 Sep 2021 1903

Județul Ialomița Muniție rămasă neexplodată descoperită la Sudiți

02 Jul 2020 1664

Element de muniție neexplodată în zona Peceneaga. Pirotehniștii la fața locului (galerie foto)

19 Dec 2019 1624

Avarie RAJA la Hârşova Fără apă potabilă pe câteva străzi din oraş

22 May 2019 2768