69% dintre participanţii la sondaj consideră că statul nu ar trebui să-i ajute pe românii care au credite în franci elveţieni

Uriaşa apreciere înregistrată de francul elveţian în ultimele zile afectează peste 150.000 de români. Astfel, cei care au credite imobiliare în franci elveţieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a lansat un sondaj de opinie, prin intermediul căruia vă invitam să ne spuneţi dacă sunteţi de părere că statul ar trebui să intervină pentru a-i ajuta pe românii care au credite în franci elveţieni.
 
840 de persoane au răspuns sondajului nostru, iar 69% dintre acestea consideră că statul nu ar trebui să intervină pentru a-i ajuta pe românii care au credite în franci elveţieni. Însă 31% dintre cei care au răspuns cred contrariul.
 
„Îmi pare foarte rău pentru cei care sunt acum în postura plătitorului cu adaos pentru creditele făcute cu ani în urmă în franci elveţieni, dar riscurile sunt riscuri, iar această creştere a francului cred că nu a fost prevăzută nici de finanţiştii elveţieni. Nu aşa de mare, pentru că o fluctuaţie intervalutară are loc zilnic, dar de data asta s-a speriat foarte multă lume. La noi, credite în franci au luat mai ales «aleşii» politici sau oamenii de afaceri care, la vremea respectivă, râdeau de «prostimea» care se îndatora la bănci în euro sau în lei. Roata se întoarce întotdeauna!“, şi-a exprimat părerea Oarepanacand, într-un comentariu al sondajului.
 
„Nu. În niciun caz. Este o problemă financiară între două entităţi private. Satul nu trebuie să se implice“, spune Romulus Dumitru Bratu într-un comentariu postat pe pagina de Facebook a cotidianului ZIUA de Constanţa. Tot aici a comentat şi Adrian Laurian: „Statul nu ar trebui să intervină pentru nimeni în astfel de momente. Statul ar trebui, pentru că asta ar fi treaba lui, să reglementeze prin BNR să nu se mai întâmple astfel de mizerii. Sau ar fi trebuit. Ce ar trebui să facă statul dacă ar lua-o și euro aiurea? Statul, prin BNR, are grija monedei naționale, nu a valutei.“
 
„Statul ar trebui să reglementeze prin lege următorul aspect: să se verifice persoanele care, la momentul obţinerii împrumutului, au primit lei la cursul zilei în loc de franci, iar aceste persoane să plătească ratele la cursul contractării creditului. Asta deoarece aproape toţi au luat banii în lei, iar banca a împrumutat în mod artificial persoanele în CHF, astfel că, prin această inginerie, toate băncile au împrumutat 100.000 CHF la 100.000 de persoane iar la ei în evidenţe figurează că au împrumutat 1 miliard de CHF. Practic, băncile au împrumutat de fapt aceeaşi sumă la toţi clienţii fără a avea acoperire în această monedă. Din punct de vedere legal, e corect, dar, din punct de vedere moral, este o escrocherie ordinară. Majoritatea bancherilor cunoşteau ciclicitatea crizelor economice şi ştiau că va avea loc cât de curând un astfel de eveniment şi mai ales ştiau cum se comportă CHF pe timp de criză, dar au făcut-o din lăcomie. Astfel că statul ar trebui să ardă băncile foarte drastic, şi nu pe fraieri, dar asta e deja o altă poveste...“, consideră Nickalay Pagubosu, potrivit comentariului postat de acesta pe Facebook.

  Sondajul a fost încheiat pe data de  25 ianuarie 2015


„Intervenţia statului trebuia să se facă la momentul în care aceste credite au fost acordate, dacă nu intervine, înseamnă că nu ţine cont de interesul cetăţeanului sau de al băncilor respective pe care de altfel le-a şi acoperit. Dar e mai importantă şpaga primită de la bănci decât interesul cetăţeanului“, este de părere Fernando Militaru, într-un comentariu postat pe Facebook.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

ion

26 Jan, 2015 08:22

ne duc acolo unde vor ,daca nu ma afecteaza pe mine nu am treaba ,exat ca afara vecini de o viata si totusi straini

Articole asemanatoare

Sondaj de opinie Credeţi că statul ar trebui să intervină pentru a-i ajuta pe românii care au credite în franci elveţieni?

20 Jan 2015 4003