„Oraşul are alte priorităţi, locurile de parcare sunt insuficiente“ Majoritatea respondenţilor nu sunt de acord cu relocarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ în parcarea blocurilor O2 şi O3

În cartierul Tomis 3, parcarea dintre blocurile O2 şi O3 va fi desfiinţată, iar acolo va fi relocată biserica cu hramul „Izvorul Tămăduirii“. Constănţenii nemulţumiţi de această decizie au protestat mai multe zile în Tomis III, pe locul unde urmează să fie relocat lăcaşul de cult. Este vorba de un perimetru de lângă blocurile O2, O3, un spaţiu unde cei ce locuiesc în zonă îşi puteau parca autoturismele.
 
Având în vedere faptul că terenul a fost dat către Arhiepiscopia Tomisului şi pe el urmează să se ridice lăcaşul de cult, constănţenii care locuiesc în zonă sunt nemulţumiţi de faptul că au fost tăiaţi copaci, dar şi pentru că nu vor mai avea unde să-şi parcheze maşinile. Primarul Decebal Făgădău a explicat că nu este vorba despre construirea unei biserici, ci de relocarea celei din zona cunoscută sub numele de Macul Roşu, fiind vorba de lăcaşul de cult cu hramul „Izvorul Tămăduirii“. Întrebat dacă i se pare normal ca o biserică să fie construită între blocuri, Decebal Făgădău a răspuns că nu i se pare normal ca o biserică să fie construită pe trotuar. De asemenea, edilul-şef a precizat că şi Biserica „Sfântul Haralambie“ urmează a fi relocată.
 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a lansat sondajul de opinie cu următoarea întrebare:


Sondajul s-a incheiat pe data de 9 Aprilie 2017

La sondaj au participat 1.178 de persoane. Dintre acestea, 26% sunt de acord cu relocarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ în parcarea blocurilor O2 şi O3, în timp ce 74% sunt categoric împotrivă. 

„Să o relocheze în Rai, nu pe pământ“ 

Mai mult, unii participanţi la sondaj ne-au împărtăşit şi părerea lor privind relocarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ în parcarea blocurilor O2 şi O3. „Sunt de acord cu demolarea şi atât. Să o relocheze în Rai, nu pe pământ. Din 1990, numărul populaţiei a scăzut, în timp ce numărul bisericilor a explodat. Sunt şi eu credincios, dar credinţa nu stă în betoane şi în dezvoltare imobiliară. Dacă s-ar face o statistică a gradului de ocupare al bisericilor, ar rezulta cifre înspăimântătoare. Pur şi simplu nu se justifică aceste construcţii. Cu astfel de atitudini jignitoare pentru orice om de bun-simţ, Biserica îşi face mari deservicii şi alienează moderaţi. Rămâne cu babe şi cu nişte taraţi psihic. Nu cred că asta e menirea ei. În Constanţa, instituţii fundamentale, precum Arhivele Naţionale, îşi desfăşoară activitatea în condiţii mizerabile, în timp ce Biserica se lăfăie în zeci de localuri inutile, care sfidează orice urmă de moderaţie, responsabilitate şi bun-simţ. Ce seamănă, aia o să primească“, ne-a scris Gigi.
 
„Stau la Casa de Cultură. Jumătate a fost distrus tot pentru o biserică care nu se mai termina de construit de 20 de ani. Avem nevoie mare, foarte mare de spitale, educaţie, tineri care să deschidă orizontul acestui oraş. Nu mai vreau preoţi şi sărăcie. Ruşine, Făgădău, Mazăre. Ajunge! Constanţa, ieşi în stradă!“, a comentat Mihai P.
 
„Sunt o persoană credincioasă. Nu sunt de acord cu ceea ce a ajuns Biserica să facă. Sunt foarte multe lăcaşuri de cult şi nu cred că este necesar să existe la nici un kilometru una de alta. Oraşul are alte priorităţi, locurile de parcare sunt insuficiente, parcăm pe trotuare şi nu mai respectăm pietonii, mămicile cu cărucioare sunt nevoite să meargă pe şosea. Nu avem spitale suficiente, creşe pentru copii, însă construim biserici la tot pasul“, a punctat Diana.

„Blocurile au fost primele, locatarii să decidă“ 

„Îmi pare rău pentru voi, dar cred că parcarea este ca şi pierdută. Biserica, dacă nu te prosteşte, îţi ia cu forţa. Şi în altă ordine de idei, pentru urmaşul la tron al lui Mazăre: dacă cocioaba aia care se vrea biserică nu are autorizaţie, de ce nu o dărâmi? Că altul, dacă făcea aşa ceva, îl relocai? Aşa au procedat peste tot. Au început cu o dugheană şi au făcut ce au făcut şi au acaparat terenul“, crede Claudiu.
 
„Proprietarii de locuinţe din imediata vecinătate mai primesc încă o palmă şi pentru că le va scădea valoarea locuinţelor. Nu e deloc plăcut să îţi bată clopotele bisericii în cap. Ar trebui să se facă un sondaj, să strângă semnături de la locatarii din zonă. Eu, dacă vreau să îmi deschid o firmă, punct de lucru, trebuie să iau semnături de la vecini, dacă sunt de acord. Biserica funcţionează după legile ei? Blocurile au fost primele, locatarii să decidă!“, susţine Valentin.
 
„Făgădau relochează biserica lângă casa ta, lângă geamurile tale. Mai eşti şi obraznic şi plin de tupeu să răspunzi la o întrebare cu o altă întrebare. Eşti acolo să găseşti soluţii, nu să pui întrebări. De ce a construit pe trotuar? Cum le-aţi dat autorizaţii, acum relocăm, şi să bată clopotele la geamul oamenilor duminică dimineaţă, când tot omul vrea odihnă?!“, crede un constănţean. 

„Construiţi un spital, o şcoală, un azil!“ 

„Eu zic să mai radeţi vreo zece biserici că deja sunt prea multe. De la Revoluţie încoace, construiţi biserici prin toate şanţurile, opriţi-vă! Construiţi un spital, o şcoală, un azil, dacă tot aveţi bani de la amărâţii ăia spălaţi pe creier care vă umplu buzunarele. Opriţi-vă odată!“, a menţionat Dan V.


 
„Locul bisericilor nu este între blocuri. Construcţia iniţială a fost ilegală. Vor teren, să meargă la marginea oraşului, că au stricat toate parcurile deja“, ne-a scris un cititor care a semnat cu „fără nume“.
 

„Ar fi mai bine sa ne ocupam cu lucruri mult mai importante pentru oraş (amenajări, asfaltări, clădiri cu risc seismic ridicat, copii abandonaţi în cămine, bătrâni abandonaţi). În orice direcţie te uiţi, vezi câte o biserică. Nu exageraţi cumva? O să ajungem să avem câte o biserică pe cap de locuitor. Dacă ar fi după mine, aş demola această «bombă» (supranumită biserică), precum şi pe cea de la Boema. De fel, sunt credincios, dar cred că exagerăm în materie de religie! Încet-încet, Biserica va avea în patrimoniu trei sferturi din ţară, asta poate chiar toată (pe lângă cocalari, şmenari, corupţi cu care o împart). Fraţilor, treziţi-vă!“, susţine Valfil.
 
„Să se dărâme toate bisericile construite după 2005, popii care au har să se călugărească şi să se retragă în pădure, să trăiască în post şi rugăciune! Popii care vor doar bani să facă repede un curs de recalificare, am auzit că se caută urgent dulgheri în Turcia!“, a comentat Gigi A.
 
„Se poate verifica uşor că autorizaţia de construire nr. 207/25.02.2014 este expirată de doi ani şi că lucrările au început ilegal pe strada Soveja nr. 68B. Biserica nu se va construi acolo, au fost făcute demersuri în acest sens, care ajung până la plângeri multiple la DNA, pentru a împiedica muşamalizarea cu ajutorul lui Făgădau. Că era parcare, loc de joacă pentru copii sau spaţiu viran, nu contează. Ceea ce contează e că e amplasată între trei blocuri, la trei-patru metri distanţă de acestea. Nu vrem clopote, boxe care redau slujba şi nici să vedem mortul de sus, când deschidem geamul“, crede Tudor. „Biserica «Sfântul Haralambie» din Constanţa, ridicată fără autorizaţie pe bulevardul Tomis, în zona Boema, a apărut peste noapte? Ce a vegheat Primăria / Disciplina în Construcţii?“ se întreabă un cititor care a semnat cu „Eu“.

 „O biserică între blocuri îi face pe riverani să se depărteze de credinţă“ 

„Suntem creştini ortodocşi, dar văd cu amărăciune că am început să luăm în superfluu chiar şi actul rugăciunii. Multe icoane prin birouri chiar acolo unde se fac acte de tâlhărie, mită, acte antisociale, depravare. Pentru o biserică trebuie găsit un loc sacru, nepângărit, indiferent la ce distanţă să fie de casă. Dar ce vor ei să facă? Să o relocheze la nici 50 de metri de piaţa Tomis III, să se audă în altar înjurăturile, vorbele de ocară în limba turcă, strigătele precupeţilor, ale jandarmilor şi câte altele. Această situaţie ne duce în timpurile lui Hristos, când evreii au transformat templele lui Dumnezeu în tarabe. Ce facem aici? Repetăm păcatele din timpul lui Hristos? Nu avem locuri de parcare şi noi le desfiinţăm? O biserică între blocuri îi face pe riverani să se depărteze de credinţă. Oricum, înmulţirea bisericilor este o afacere să colecteze bani orice popă. Au fost contabilizate veniturile bisericilor?“, ne-a împărtăşit Gheorghe G. „Nu sunt de acord. E vorba doar de afacere, nu de credinţă“, ne-a scris Silviu. „Cred că ar fi cazul să vă opriţi cu bisericile în Constanţa. Sunt alte priorităţi. Ajunge! Avem biserici exagerat de multe. Lăsaţi-o acolo unde e“, ne-a transmis un cititor care a semnat cu „fără nume“. 

„Trebuie să înceteze construirea de biserici“ 

„Foarte multe biserici în Constanţa, dar doar cinci creşe, un azil de bătrâni, doar câteva centre pentru copii abandonaţi. Priorităţile sunt altele!“, crede Irina O. „Cele două aşa-zise biserici să fie demolate şi terenul adus la starea iniţială, când am spus două, am făcut referire şi la cea de lângă staţia peco“, a transmis Florin. „Biserica respectivă a fost construită fără autorizaţie, din câte ştiu. De ce nu au blocat autorităţile construcţia de la început? Unde îşi vor parca locatarii din blocurile vecine, când parcarea este şi aşa neîncăpătoare? Trebuie să înceteze construirea de biserici, sunt mai mult decât suficiente. Atitudinea reprezentanţilor ar trebui să se schimbe, cei de acum au compromis imaginea instituţiei şi aduc deservicii“, a punctat Alexe.
 
„Cred că Făgădău a înnebunit, şi asta e puţin spus. Cică să găsească popa loc disponibil. Cum voi dormi eu după tura de noapte când ăştia fac biserica acolo şi sună clopotul când începe slujba, când se termină slujba? Vă daţi seama ce va fi acolo la o înmormântare, nuntă... Cum se va bloca traficul şi câtă hărmălaie şi claxoane? Făgădău şi nenea ăla de la Urbanism au luat-o razna? E Biserica «Sfinţii Ioachim şi Ana» pe Badea Cârţan, mai e una în Tomis 3. Babele au luat-o razna? Vor să coboare din bloc şi să aibă biserica la picioarele lor. Ce ţară e asta, frate? În halul ăsta am ajuns? Facem biserici din 50 în 50 de metri? Hai să ne revenim. Făgădău, eu propun să o relochez în parcarea aia unde îţi parchezi tu maşina. Ruşine, Făgădău!“, a subliniat Alina.
 
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

INDIGNATUL

17 May, 2017 17:11

TOTUL ESTE O MASCARADA ! ESTE UN CIRC BINE ORGANIZAT CA NOI, OAMENII DE RAND AI ACESTEI TZARI SA CREDEM MINCIUNILE SI " HAPUL " ACESTA, CA SE FACE CURATZENIE IN TZARA, CARE CURATZENIE, UNDE CURATZENIE, CAND CURATZENIE, NU S-A VAZUT SI NU SE VEDE NIMIC, ADICA NU SE VEDE / SIMTE, NICI O CURATZENIE IN SPATZIUL PUBLIC, POLITIC DE : HOTZI, FURACIUNE SI FURTISAGURILE POLITICIENILOR, ALTORA DIN DIFERITELE DOMENII DE ACTIVITATE SI CHIAR IN BISERICA TUTUROR CREDINTZELOR EXISTENTE IN ROMANIA ?! VREM, NE DORIM CURATZENIE MORALA SI SPIRITUALA, VREM SI DORIM CONFISCAREA AVERILOR : BANII, MASINILE, PALATELE, HOTELURILE, VILELE, TERENURILE AGRICOLE, PADURILE, LACURILE, YAHTURILE SI CE MAI AU ATAT IN TZARA CAT SI IN AFARA TZARII SI ATUNCI BUGETUL ROMANIEI S-AR INVIORA, MARI, TRIPLA SI CHIAR MAI MUUUUULT ! CEI CARE AU DEVALIZAT TZARA SA FIE LIBERI SI PUSI LA MUNCA IN FOLOSUL : TZARII SI POPORULUI ROMAN, NU SA FIE INCHISI IN : INCHISORI SI LA DOMICILIU CA ASTA INSEAMNA CA NOI, ROMANII SA SUPORTAM INSTITUTZIONALIZAREA LOR, IN PENITENCIARE PE BANII NOSTRI, ADICA SA SUFERIM, TOT NOI, POPORUL SI SA NU FIE INCHISI LA DOMICILIU, ADICA CA TRANTORII SA STEA SI SA CLOCEASCA CU MINTEA LOR BOLNAVA, ALTE POTLOGARII ! VREM DREPTATE SI PROSPERITATE POPORULUI ROMAN CARE ESTE IMPOVARAT DE CATEVA DECENII DE MULTZIMEA : IMPOZITELOR SI TAXELOR CARE MAI DE CARE MAI MARI SI TOT MAI MARI !

Articole asemanatoare

Lucian Lungoci (PSD) „Nu cred că toate fețele bisericești sunt icoane de pus la închinat… însă Biserica Izvorul Tămăduirii poate fi relocată”!

14 Jun 2022 1805

Sondaj de opinie Sunteţi de acord cu relocarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ în parcarea blocurilor O2 şi O3?

03 Apr 2017 15974