Sondaj de opinie Alegerile locale din 2015, sub zodie liberală. Competiţie strânsă între Robert Boroianu şi Vergil Chiţac

 

Doar câteva luni ne mai despart de ziua în care va trebui să alegem cel mai potrivit om pentru a ocupa funcţia de primar al Constanţei. După demisia (neaşteptată) a lui Radu Mazăre, fotoliul de „conducător suprem“ al Primăriei a devenit un trofeu ţintit de o suită impresionantă de politicieni. De stânga, de dreapta, independenţi, ei s-au avântat să spună că vor candida sau au fost propuşi drept candidaţi viabili pentru scrutinul electoral local.
 
Dacă până acum sondajele s-au adresat, pe rând, celor cu simpatii de dreapta şi celor cu simpatii de stânga, cotidianul ZIUA de Constanţa a lansat o ultimă provocare, generală, prezentând laolaltă toţi posibilii viitori candidaţi (în ordine alfabetică). După o săptămână în care cititorii ZIUA de Constanţa au avut posibilitatea de a da un vot, simbolic, candidatului preferat, situaţia se prezintă în felul următor:
 
Vergil Chiţac, recent intrat, oficial, în scrutinul intern al PNL pentru stabilirea viitorului candidat la Primăria Constanţa, s-a situat pe primul loc, cu 22% dintre cele peste 2.500 de voturi unice exprimate.
 
Pe locul secund, la doar un procent diferenţă, următorul favorit este Robert Boroianu.
 
Pe ce-a de-a treia poziţie, cu 14% din voturi, se situează actualul viceprimar cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău (PSD).

Egalitate

Christian Gigi Chiru (PNL) şi Claudiu Palaz (PMP) se situează la egalitate, cu câte 7% din numărul voturilor, Dumitru Coiciu (independent), actualul director al RATC, a obţinut 5% din încrederea votanţilor sondajului nostru, iar Cătălin Anghel (independent), Mihai Tararache (PNL) şi Dumitru Bădrăgan (PRU), câte 4%.
 
Cu mai puţin de 3% dintre voturi au fost creditaţi şi Nicolae Nemirschi, fostul viceprimar al Constanţei, Mihai Petre (M10), Iustin Fabian Roman (PNL), Florin Gheorghe (UNPR), Radu Babuş (PSD) şi Mircea Titus Dobre (1%).

Serialul alegerilor, încheiat

Aşa cum menţionam şi mai sus, acest sondaj a globalizat toate variante expuse cu alte ocazii în sondajele ZIUA de Constanţa. Primul sondaj s-a adresat celor cu simpatii liberale. Dintre cele peste 1.000 de voturi primite, senatorul Gigi Chiru a primit cele mai multe credite, având o cotă de „popularitate“ de 29% printre cititorii care au votat, urmat îndeaproape de Vergil Chiţac, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanţa, cu 25% dintre voturi, şi de europarlamentarul Ramona Mănescu - 24%.
 

În cursul săptămânii în care s-a derulat sondajul, Ramona Mănescu a declarat că nu a crezut niciodată că ar fi cel mai bun candidat pentru Primăria Constanţa şi că îl va sprijini pe Robert Boroianu, care a primit 14% dintre voturi. Ultimul, dar nu cel din urmă, este Iustin Fabian Roman, care a fost votat de 8% dintre participanţii la acest sondaj.
 
Sondajul s-a încheiat pe data de 12 octombrie 2015
O săptămână mai târziu, o nouă provocare a fost lansată, vizând candidaţii de dreapta în general, nu doar pe cei liberali. Astfel, peste 1.500 de cititori au răspuns celei de-a doua provocări, ei având posibilitatea de a opta pentru una dintre cele şapte variante propuse. În urma votului exprimat, clasamentul rezultat a fost condus de Robert Boroianu (23%), urmat la diferenţă de un procent de Vergil Chiţac şi de Christian Gigi Chiru (22%), locul trei revenindu-i lui Claudiu Palaz (16%). Topul preferinţelor era completat de Mihai Tararache (6%), Mihai Petre (5%), Cătălin Anghel (4%) şi Iustin Fabian Roman (2%).

 
După candidaţii din „flancul“ de dreapta, am trecut la cei din flancul de stânga. Primii pe listă au fost cei afiliaţi PSD: Nicolae Nemirschi, Decebal Făgădău, Dumitru Coiciu şi Radu Babuş. Dintre cele peste 810 voturi primite, actualul primar interimar, Decebal Făgădău, a fost votat de 47% dintre participanţii la sondaj, urmat de Dumitru Coiciu, cu 30%. Nicolae Nemirschi este dorit ca primar de 15% dintre cititorii cotidianului ZIUA de Constanţa, iar Radu Babuş, de 8%. De aici, sondajul de opinie a fost extins apoi la o listă generală, în care fiecare posibil candidat perceput cu viziuni de stânga a avut un loc rezervat.
 
Rezultatele au fost: Decebal Făgădău - 37%; Dumitru Coiciu - 20%; Virgil Senopol - 13%; Nicolae Nemirschi - 8%; Florin Gheorghe - 6%; Dumitru Bădrăgan - 6%; Radu Babuş - 6% şi Mircea Titus Dobre - 4%.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine sunt social-democrații măsurați în sondaje? PSD Constanța nu a luat încă nicio decizie în privința candidaților pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța!

13 Mar 2024 1097

Fostul senator Marian Vasiliev îi cere daune lui Constantin Nițe. Procesul, pe rolul Curții de Apel Constanța

18 Feb 2021 3046

Fostul viceprimar, Lumința Vlădescu a demisionat din funcția de președinte al PSD Medgidia

30 Sep 2020 3657

#alegerilocale2020Primarul PNL Dorina-Cicilia Șerbănescu schimbă în bine Casa lui Adam

22 Sep 2020 2874

#alegerilocale2020 Pariul lui Viorel Ionescu, candidat PNL, pentru un nou mandat de primar este aducerea gazelor și obținerea statutului de stațiune de interes local pentru Hârșova

15 Sep 2020 3491

#alegerilocale2020 Interviu cu Claudia Dobre, candidat PSD pentru CLM Constanța - „În 2016, s-a realizat un pas important în apropierea mediului universitar de administraţia locală“

14 Sep 2020 1665

Stradă cu stradă, schimbăm Constanța Stelian Ion, candidat USR-PLUS

03 Aug 2020 3410

Patru ani de la alegerile locale. Situație fără precedent. Din 21 iunie, România rămâne fără primari și președinți de CJ

10 Jun 2020 4327

Editorial Votul constănţenilor s-a schimbat! PSD nu mai trece de 20% în municipiul condus de Făgădău

16 Nov 2019 4869

Ce spune primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău despre contracandidații de la viitoarele alegeri locale

31 Jul 2018 3659

A trecut un an de la alegerile locale. Vă mai amintiţi rezultatul voturilor constănţenilor?

05 Jun 2017 2637

De ce au pierdut liberalii alegerile locale şi parlamentare în 2016?

05 Jan 2017 2601

Anunț AEP privind obligația partidelor politice de a restitui sumele necheltuite pentru alegerile locale

22 Dec 2016 2767

Constanţa – alegeri parlamentare 2016 Mircea Titus Dobre - „Așteptăm rezultatul final” (audio + video)

11 Dec 2016 2989

George Vişan - „Toate măsurile PSD sunt menite să inducă o dinamică de business mai ales în zona clasei de mijloc”

28 Nov 2016 6187