150.000 de fascicule de combustibil produse de Fabrica de Combustibil Nuclear Piteşti

 
SN Nuclearelectrica SA anunţă fabricarea fascicului de combustibil nuclear cu numărul 150 000 de către sucursala să, Fabrica de Combustibil Nuclear Piteşti („FCN Piteşti”).
FCN Piteşti este singurul producător autorizat la nivel global, în afară Canadei, pentru producţia de fascicule de combustibil aferente tehnologiei CANDU 6 de către AECL Canada (actuală Candu Energy) şi Zircatec Precision Industries Inc Canada.
Anual, centrala nucleară de la Cernavodă consumă aproximativ 10.000 fascicule de combustibil nuclear produse de FCN Piteşti. Din punct de vedere calitativ şi al rezultatelor aferente procesului de producţie, FCN Piteşti înregistrează o rată de defectare a fasciculelor de combustibil mult sub limita admisă de Autoritatea de Proiectare a Sistemului CANDU, fapt confirmat de datele de operare şi producţie ale CNE Cernavodă, beneficiarul direct al producţiei de la FCN Piteşti.
„Scopul FCN Piteşti este să asigure combustibil nuclear de înalta calitate pentru operarea în condiţii de securitate maximă a unităţilor nucleare de la Cernavodă, să dezvolte şi să îmbunătăţească continuu liniile de fabricaţie, să inoveze şi să adauge valoare adăugată Nuclearelectrica prin integrarea produselor proprii într-un circuit nuclear cu rezultate deosebite. Industria nucleară îşi bazează performanţă pe calitatea şi robusteţea produselor sale, pe respectarea normelor şi standardelor de securitate şi protecţie şi pe resursă umană înalt specializată”, arată Florin Gheba, director FCN Piteşti
Utilizarea celor 150.000 de fascicule de combustibil nuclear produce o cantitate de energie electrică de 167 TWh. Aceeaşi cantitate de energie electrică poate fi obţinută în centralele clasice prin arderea a 333 milioane de tone cărbune brun, 166,5 milioane tone huilă energetică sau 47,5 milioane de tone de păcură.
„Industria nucleară românească este în prezent un model de performanţă şi eficientă pentru multe alte domenii şi un mare avantaj pentru nevoile româneşti de sistem energetic, mediu şi consumator. În peste 30 de ani, specialiştii români au reuşit să iniţieze şi să dezvolte un program nuclear care plasează România pe primul loc în lume la coeficientul de utilizare a puterii instalate, aşadar să valorifice impecabil resurse naturale, materiale şi umane.”.-Daniela Lulache, Director General SN Nuclearelectrica SĂ
Producţia FCN Piteşti respectă cerinţele de calitate aferente industriei nucleare, de protecţie a mediului înconjurător, de siguranţă nucleară şi sănătate şi securitate în muncă.
Prin combustibilul nuclear produs la FCN Piteşti şi folosit în cele două unităţi nucleare de la Cernavodǎ, S.N. Nucleaelectrica SĂ asigurǎ 20% din producţia totalǎ de electricitate a tǎrii.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elena Marinela Negulici, fost director economic al CNE Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă într-un dosar DNA Constanța!

24 Apr 2024 326

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 755

Decizii O licitație care viza suplimentarea stocului de echipamente utilizate în mentenanță la CNE Cernavodă, contestată la CNSC!

08 Apr 2024 441

Licitație de peste 200.000 de euro organizată de Nuclearelectrica SA. Produsele vor fi livrate la Centrala Nucleară de la Cernavodă, județul Constanța (DOCUMENT)

05 Apr 2024 528

Pastilă amară pentru DNA Constanța! Este vizat dosarul foștilor șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă

14 Mar 2024 1015

DNA Constanța, acțiune extraordinară la Curtea de Apel! Când se va pronunța instanța

04 Mar 2024 1489

Nuclearelectrica încheie memorandum de înțelegere cu SACE și Ansaldo Nucleare pentru proiectele cheie la Unitățile 1 CNE Cernavoda și Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă

15 Feb 2024 549

Licitații Constanța SN Nuclearelectrica SA - Sucursala CNE Cernavodă, licitație privitor la mijloacele de alarmare a personalului și a populației (DOCUMENT)

13 Feb 2024 944

Știri Constanța azi UPDATE. Panică mare! Intervenție de urgență la Unitatea 2 CNE Cernavodă! Ce se întâmplă acolo?

06 Feb 2024 1353

Achitare definitivă! DNA ar vrea rejudecarea dosarului foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă! Al treilea judecător s-a abținut

05 Feb 2024 847

Nuclearelectrica SA vrea să cumpere servicii medicale de aproximativ șapte milioane de euro pentru personalul de la CNE Cernavodă (DOCUMENT)

12 Jan 2024 1432

Afaceri Constanța Primăria Cernavodă concesionează bunuri imobiliare către Nuclearelectrica SA

02 Jan 2024 1473

Licitații Constanța Nuclearelectrica SA, licitație pe 1,8 milioane de euro pentru sistemele de monitorizare de la CNE Cernavodă (DOCUMENT)

22 Dec 2023 947

Ciolacu, întrevedere cu secretarul pentru energie al SUA Proiectele prioritare ale României rămân Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă

05 Dec 2023 852

Unitățile 1 și 2 ale CNE Cernavodă operează la putere nominală

27 Nov 2023 877