Remember 38 de ani de la sinistru (video)

În urmă cu 38 de ani, în seara de 4 martie 1977 în România s-a produs cel mai grav cutremur din perioada postbelică. Evenimentul, având epicentrul în regiunea seismogenă Vrancea, a provocat distrugeri mari în sudul şi estul ţării, cu deosebire în Bucureşti, precum şi un număr mare de victime.
 
Seismul a avut loc la ora locală 21:22, iar epicentrul sau a fost localizat în Munţii Vrancei, zona Andreiaşu de Jos (45,77 grade latitudine Nordică, 26,76 grade longitudine Estică), adâncimea focarului fiind de 93 km. Cutremurul a avut magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Mişcarea seismică a fost resimţită puternic în România, mai violent în Oltenia şi Muntenia, dar şi în sudul Moldovei.
 
De asemenea, cutremurul a fost resimţit şi în ţările vecine (Serbia, Bulgaria, Ungaria) dar şi în alte ţări din centrul şi sudul Europei, precum şi în Rusia până la nord de St. Petersburg. În Bulgaria s-au înregistrat pagube materiale şi peste 100 de victime. Intensitatea maximă de IX grade pe scara Mercali a fost consemnată în zone din sudul şi estul Munteniei, în timp ce în zona epicentrală, intensitatea a fost mai mică (VII, cel mult VII-VIII grade pe scara Mercali).
 
În România, cele mai grave urmări s-au înregistrat în partea de sud a ţării, cu deosebire în municipiul Bucureşti, unde 32 de clădiri au fost distruse: mai multe clădiri vechi construite în perioada ante-belică dar şi 3 clădiri noi - blocul OD16 din cartierul Militari, blocul de pe Ştefan cel Mare-Lizeanu şi Centrul de calcul al Ministerului Transporturilor.
 
În urma cutremurului au murit 1.570 de oameni, iar alte peste 11.000 de persoane au fost rănite. De asemenea, numeroase obiective industriale au fost afectate sever. S-au înregistrat incendii provocate de explozii de gaze şi alte surse de foc deschis.

Cutremurul a indus fenomene geomorfologice în sudul, estul şi nordul Munteniei, precum şi în sudul Moldovei. Acestea au constat în alunecări de teren, lichefieri, tasări, ţâşniri de apă.
 


Sursa: cutremur.net

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.