A murit fotomodelul Mandy Rice-Davies. A devenit celebru după scandalul de sex-spionaj denumit ”Afacerea Profumo”

Ieri a murit, în vârstă de 70 de ani, fotomodelul britanic Mandy Rice-Davies.
A fost, alături de  Christine Keeler, protagonista unui imens csandal de sex spionaj, cunoscut în lumea întreagă sub numele de ”Afacerea Profumo”.

Povestea este, în linii mari, următoarea:

În urmă cu mai mult de o jumătate de secol, una dintre sinuciderile care aveau să zguduie Marea Britanie a fost urmarea unui proces răsunător. Osteopatul britanic Stephen Ward s-a sinucis după ce completul de judecată l-a declarat vinovat. Investigații temeinice arătaseră că acuzatul a fost implicat în acțiuni de proxenetism. Una dintre acuze susținea că el a fost cel care i le-a prezent pe modelele Christine Keeler și Mandy Rice-Davies lui John Profumo, pe atunci ministru de război în guvernul britanic.
Iată episodul pornind de la care Andrew Lloyd Webber a scris „Stephen Ward“, inițiind o adevărată campanie de reabilitare a cazului. Potrivit  artinfo.com, acesta a făcut următoarea declarație într-o conferință de presă susținută pe 2 decembrie: „Pentru cei din guvern, Ward a fost doar un țap ispășitor extrem de convenabil. Un tip aflat în căutarea plăcerilor, un scandalagiu care l-a prins pe Profumo în capcana unui stil de viață detestabil“.
În anul 1963, Afacerea Profumo a fost unul dintre cele mai mari scandaluri politice care au agitat Marea Britanie, soldându-se cu demisia primului-ministru conservator Harold Macmillan și cu aceea a ministrului de război implicat. Cu doi ani în urmă ministrul Profumo avusese o scurtă relație extraconjugală cu Christine Keeler. Escapada a ieșit la iveală numai pentru că tânăra s-a lăudat că în același timp avusese o aventură și cu spionul rus Evgheni Ivanov, ceea ce a dus la un întreg scandal. Inițial, Profumo a mințit Parlamentul, nerecunoscându-și relația cu Keeler, ceea ce i-a grăbit decăderea. Cercetările au scos la suprafață rolul jucat de Stephen Ward, care a suferit o cădere nervoasă și și-a pus capăt zilelor după ce a fost declarat vinovat în urma unui proces complicat, devenind și carne de tun pentru necruțătoarele tabloide britanice.
Astă-vară, după cincizeci de ani de la afacerea Profumo, Christine Keeler, acum în vârstă de 71 de ani, a recunoscut public pentru prima dată că și-a trădat țara participând la un triunghi amoros care s-a transformat într-un scandal sexual. Latura sexuală a interesat mai mult decât dimensiunea politică, a susținut Keeler într-o carte publicată anul acesta, în care mărturisește că și-a ajutat prietenul, osteopatul Stephen Ward (printre ai cărui clienți se numărau Winston Churchill, Frank Sinatra sau Elizabeth Taylor) să dezvăluie secrete despre rachete de luptă din Occident.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iată care sunt noile modificări aduse aplicației portal al Inspectoratului General pentru Imigrări

17 Apr 2024 420

Tulcea Cursuri gratuite de educație digitală pentru copii și adulți, în cadrul proiectului Siguranța Online

21 Mar 2024 441

Licitații Constanța SPIT a încheiat un contract subsecvent pentru servicii de mentenanță la module ale sistemului informatic (DOCUMENT)

06 Mar 2024 609

Fondurile europene pentru crearea şi modernizarea infrastructurii agricole, epuizate. Anunțul AFIR

09 Jan 2024 598

Știri Constanța „Biblioteca din Gară”, un proiect dedicat celor care ajung în Gara CF Constanța (FOTO)

08 Dec 2023 936

Oficial de la CNAIR! Toate sectoarele de drumuri naționale şi autostrăzi din județele Constanța, Tulcea, Brăila si Galați, închise circulației

26 Nov 2023 5650

IPJ BacăuInformează cetățenii cu privire la riscul de victimizare în cazul cumpărăturilor on line.

10 Nov 2023 493

Black Friday 2023 Cumpărături online în siguranță. Cum să eviți fraudele și înșelăciunile

05 Nov 2023 837

„Colonel din Serviciului de Informații Externe“, condamnat definitiv la Constanța! Dosarul nu se va rejudeca

25 Oct 2023 9229

IPJ BacăuFraude on-line

19 Oct 2023 407

Un nou serviciu online disponibil prin Centrul de Furnizare a Serviciilor Electronice sau HUB-ul de servicii al MAI. Detalii

13 Oct 2023 824

MAIUn nou serviciu online disponibil prin Centrul de Furnizare a Serviciilor Electronice

13 Oct 2023 552

La nivelul Curţii de Apel Constanţa, a devenit operaţională Aplicația de programare Registratură/Arhivă

10 Oct 2023 955

Fals concurs în numele CFR Călători, promovat în mediul on-line. Reacția companiei

17 Jun 2023 1112

UAT Albești amendată de Garda de Mediu Constanța după distrugerea unor pâlcuri de bujori (GALERIE FOTO)

09 Jun 2023 1089