UPDATE 3. Doliu în lumea artiştilor români Actorul Eusebiu Ştefănescu a murit după o lungă şi grea suferinţă (video)

Actorul Eusebiu Ştefănescu, unul dintre cei mai mari artişti ai ţării, a pierdut lupta cu o boală necruţătoare. Maestrul în vârstă de 70 de ani, suferea de cancer la creier şi fusese operat de mai multe ori. Actorul Eusebiu Ștefănescu a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul Militar din Capitală.

Celebrul actor a fost diagnosticat cu cancer în vara anului 2013, când s-a internat la Spitalul Militar din Capitală. Tot atunci a avut loc şi prima intervenţie chirurgicală care, din nefericire, nu a avut succes.

Eusebiu Ştefănescu s-a născut la Ploieşti, pe 3 mai 1944. Era actor, poet, scriitor, teoretician şi practician al artei vorbirii şi al artei scenice. A jucat pe scenă Teatrului din Ploieşti timp de 16 ani, apoi la Teatrul Mic şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.

A interpretat roluri în filme celebre, precum "Colierul de turcoaze","Ringul", "Figuranţii", "Liceenii Rock'n'Roll" şi şi-a împrumutat vocea în multe filme de animaţie.

UPDATE 3, ora 11.28

Eusebiu Ştefănescu s-a născut pe 3 mai în satul Cricovul Dulce, comuna Iedera, judeţul Damboviţa. Copilăria  şi-a petrecut-o la Câmpina, unde bunica sa vorbea din când în cand cu fiul ei care murise la 16 ani, în acelasi fel în care Haşdeu vorbea cu fiica lui, Iulia. Datorită ei, a avut din când în când contact cu o lume, posibil fictivă, iar tatăl său, inginer sş om de ştiinţă i-a transmis inclinaţia spre creaţie.

Ambele surori ale lui Eusebiu sunt matematiciene, iar Mirela Stefanescu, cea mare, o celebritate ce colindă lumea vorbind despre hazard, o ştiinţa subtilă şi fermecătoare. De la 8 ani scria versuri şi legatura între poezie şi actorie este foarte puternică încă şi azi.

S-a căsătorit devreme, cu Liliana Plesa, o colegă de liceu cu un an mai mică, în ultimul an de facultate. Amândoi erau din Câmpina, dar după absolvire el a plecat la Teatrul National din Timişoara, ea a rămâs în Bucuresti. În acelaşi an, 1969, se năştea fiul lor, Ion Bogdan Stefanescu, astăzi prim solist la Filarmonica Româna, o celebritate mondială, un magician al flautului, căsătorit cu actriţa Emilia Popescu.

La 48 de ani, s-a recăsătorit cu Vali Ştefănescu, o femeie cu doi copii (Florin, băiatul ei cel mare, este operator la Televizunea Romană, iar Ileana afacut doua facultăţi şi lucrează în domeniul publicităţii ).

Actor al Teatrului din Ploiesti timp de 16 ani, drumul lui Eusebiu Stefanescu s-a îndreptat inevitabil către Bucureşti, poposind o vreme pe la Teatrul Mic, apoi, din 1996, la Teatrul Naţional " Ion Luca Caragiale " din capitală.

La vremea aceea, era deja de 10 ani dascăl, o vocaţie în mrejele căreia se lăsase bucuros şi pe care o împlineşte şi astăzi (profesor universitar la catedra de Arta Actorului, Universitatea Hyperion). Profesor universitar doctor, scriitor : " Arhivarul clipei - Din culisele scenei ", " Magister Vitae sau Magia oralitatii ", " Retorica limbajului scenic - Magul captiv ", recitator desavarsit (Mihai Eminescu...,Nichita Stanescu..., Teodor Rapan...), actor şi regizor de teatru şi film apreciat de public, din 2003 este Cetăţean de onoare al Municipiului Ploieşti

Citeşte şi UNITER: Actorul Eusebiu Ștefănescu a fost "o prezență de o eleganță firească"

UPDATE 2, ora 11.15


De-a lungul carierei sale, Eusebiu Ştefănescu a ajus şi la Constanţa. În 2013, actorii Mircea Albulescu şi Eusebiu Ştefănescu au susţinut, o conferinţă de presă la Constanţa, pe tema piesei „Bădăranii” de Carlo Goldoni, care s-a jucat pe scena Casei de Cultură, pe 11 iunie.

UPDATE 1, ora 10.30

Colegul sau de scenă, Florin Piersic, şi-a exprimat tristeţea la aflarea veştii şi a declarat, în cadrul unei intervenţii telefonice la România TV, că nu a întâlnit în viaţă să un recitator mai bun decât Eusebiu Ştefănescu.
 
"Acum două săptămâni, fiind la Ploieşti, am aflat de suferinţă acestui minunat coleg care mi-a fost foarte apropiat partener în filmele făcute. El era un coleg excepţional şi dacă vreţi va spun o întâmplare care să mângâie sufletele familiei lui este faptul că eu am fost şi sunt în continuare bun prieten cu băiatul lui, cu Ionuţ Ştefănescu. Nu ştiu cum să va spun că de multe ori împreună cu Ionuţ, într-o zi m-am întâlnit în faţă ministerului Educaţiei şi am povestit foarte multe despre viaţă noastră şi a lui Eusebiu. Între toţi cei pe care îi cunosc de vârstă mea şi pe cei mai tineri cu câţiva ani, atât vreau să va spun că era un recitator excepţional. Acum o luna de zile vorbeam cu Patriarhul Daniel spunea că trebuie să îl pomenesc pe Eusebiu Ştefănescu care a venit o dată şi a recitat foarte furmos. Îi consolez familia şi sunt rănit şi vreau să spun ceva...trebuie să spun un lucru foarte grav. Abia am curaj să apăs pe butonul de la telefon pentru că îmi este frică să primesc tot timpul o nouă veste tristă. Cum a fost cu Marcel Dragomir. Dumnezeu să-l odihnească, şi-l sărut pe suflet pe cel care răspundea şi va mai răspunde la numele Eusebiu Ştefănescu", a declarat actorul Florin Piersic la România TV.

Citeşte şi Mircea Albulescu şi Eusebiu Ştefănescu joacă la Constanţa: „Cine sunt bădăranii zilei de azi?” „Uitaţi-vă în Parlament!” (galerie foto)




Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.