Adevarul.ro Păcatele lui ÎPS Teodosie-traseul de la preferatul BOR la urmărit penal de DNA

Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiescopul Tomisului, a devenit oficial cel mai controversat arhiereu al Bisericii Ortodoxe Române. ÎPS Teodosie este primul ierarh urmărit penal de DNA pentru fapte de corupţie, scrie în ediţia on line de astăzi adevărul.ro.

Arhiepiscopul Tomisului este primul ierarh ortodox urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie.

La finele săptămânii trecute, DNA a anunţat că Teodosie Petrescu, arhiepiscopul bisericii tomitane şi decan al Facultăţii de Teologie de la Universitatea Ovidius din Constanţa, este urmărit penal pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual. În martie 2009, doi ziarişti s-au dat drept oameni de afaceri care îşi construiesc o pensiune turistică la Eforie Nord, iar unul dintre ei vrea să-şi finalizeze studiile în teologie. Ierarhul a picat în plasa lor şi s-a oferit să îi rezolve, eliberându-le diplome de seminar teologic şi chiar de facultate de teologie, deşi cursantul nici nu trecuse pe la şcoală. Ba chiar şi obţinerea unui post de diacon, apoi de preot, nu era o problemă pe care să n-o fi rezolvat-o banii.

Şpaga şi „împrumut“ de 8.000 de euro

Arhiepiscopul a primit în tranşe, într-o primă fază, suma de 850 euro printr-un om de încredere, arhidiaconul Bogdan Florin Chiriluţă, inspector de protocol în Departamentul tehnic de la Arhiepiscopia Tomisului.

Preţul fusese convenit la 3.000 euro, căruia i se adăuga un „împrumut“ de 5.000 euro. Alt inspector, preotul Emil Cosmin Brăescu de la Biroul Catehizare, actualmente inspector de patrimoniu, a întocmit actele necesare candidatului, antedatate, pentru a-i da forma de legalitate. Chiriluţă este urmărit penal pentru complicitate la luare de mită, în timp ce Brăescu nu a fost încă nominalizat în comunicatul DNA din data de 12 septembrie. „Suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul său să întocmească o recomandare şi o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru înscrierea persoanei denunţătoare la cursurile facultăţii, în sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, în schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică. În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de o altă persoană, despre care, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare“, se arată în anunţul DNA.

Arhiepiscopul şi-a angajat-o avocată pe Maria Văsîi, apărătoarea unor clienţi precum Cristian Cioacă, Gigi Becali, Adrian Zglobiu. Dosarul ce fusese iniţial închis de procurori, a fost redeschis ca urmare a unor probe noi care nu au fost date publicităţii. În contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, în care se bate monedă pe religia candidaţilor, redeschiderea dosarului este o mişcare surprinzătoare.

Ultimul dintre cei 17 copii ai familiei Porcu

ÎPS Teodosie a venit pe lume la 12 decembrie 1955, în satul Gheorghiţeni din comuna Dorna Arini, judeţul Suceava, unde se află acum complexul monahal şi turistic ridicat de arhiepiscop. Pe numele său de botez Macedon, este ultimul născut dintr-o familie cu 17 copii ai soţilor Procopie şi Elisabeta, mai scrie adevarul.ro.
Arhiepiscopul n-a negat niciodată că numele său de familie este Porcu (aşa cum îl ştiu localnicii), el preferând să fie cunoscut oficial sub numele de Petrescu.

Materialul complet pe adevarul.ro/locale/constanta/pacatele-Ips-teodosie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.