Administraţia Porturilor Maritime şi aeroportul Mihail Kogălniceanu, listate la Bursa de Valori

Ministerul Transporturilor relansează procedurile pentru listarea, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a câte 5% din acţiunile deţinute la opt companii din portofoliu, operaţiune îngheţată la jumătatea anului 2010 din cauza crizei financiare.
     Firmele pentru care a fost lansat deja anunţul de participare la licitaţiile pentru selecţia intermediarilor ofertelor publice secundare de vânzare sunt Administraţia Porturilor Maritime Constanţa şi aeroporturile internaţionale Mihail Kogălniceanu - Constanţa şi Traian Vuia - Timişoara, informează Mediafax. Data limită pentru depunerea ofertelor este 12 februarie.
     Celelalte companii care urmează să fie listate la Bursă sunt aeroporturile internaţionale Henri Coandă - Bucureşti şi Aurel Vlaicu - Băneasa, Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi şi Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu.
     Relu Fenechiu, ministrul Transprturilor, a declarat că va semna şi deciziile şi pentru listarea altor companii din portofoliu, după ce va primi documentanţiile de la consultanţi.
     Procedurile de listare au fost lansate în 2007, cu intenţia să fie finalizate până la finele anului 2008, fiind parcurse etapele procedurale privind elaborarea şi aprobarea de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a prospectelor preliminare de ofertă şi analiza interesului investitorilor.
     Guvernul a decis, însă, în iunie 2010, ca procedurile să fie îngheţate până la sfârşitul anului 2012, apreciind că valoa­rea acţiunilor care ar fi urmat să fie tranzacţionate poate fi redusă de criza financiară.
     Ministrul Transporturilor a declarat că va încerca să convingă reprezentanţii FMI să fie de acord ca CFR Marfă să nu mai fie privatizată: "Când toate ţările îşi fac propriile companii de transport marfă, noi o vindem. Dar este un angajament pe care preşedintele Traian Băsescu l-a luat în faţa FMI, şi angajamentele cu FMI trebuie respectate. Eu voi încerca să conving FMI să nu vindem CFR Marfă, dacă voi putea. Dacă nu, mă voi supune angajamentelor, bine­înţeles".
     Relu Fenechiu susţine că în subordinea ministerului sunt instituţii care nu-şi au rostul, precum Societatea Feroviară de Turism, care a funcţionat "pentru a satisface poftele şi plăcerile unor lideri" şi care va fi desfiinţată, după evaluarea şi vânzarea activelor. Domnia sa a arătat că va fi făcută o evaluare a activelor Societăţii Feroviare de Turism, care vor fi vândute, iar ulterior societatea va fi desfiinţată.

Sursa AICI


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei parcele de teren, situate în Porturile Constanța și Midia, pot fi închiriate de la CN APM Constanța. Licitația de atribuire se va desfășura în luna mai (DOCUMENT)

22 Apr 2024 496

Primăria Constanța anunță decizia privind etapa de încadrare pentru proiectul de finalizare a reabilitării rețelelor termice

22 Apr 2024 344

Imobiliare Constanța Prodexpert Logistics SA ridică mai multe imobile în zona On Plonge Jr. din Mamaia

21 Apr 2024 556

Dezbaterea publică, pe data de 25 aprilie CN ACN Constanța SA va sistematiza teritoriul aferent Danei 99 din zona fluvio-maritimă

20 Apr 2024 427

Bella Licca International SRL elaborează PUZ pentru o investiție în județul Constanța

19 Apr 2024 341

APM Constanța Undă verde de la Mediu pentru extinderea zonei de exploatare de către Celco SA

18 Apr 2024 362

Imobiliare Constanța Când are loc dezbaterea publică pentru construirea unui imobil de 11 etaje la Neptun?

18 Apr 2024 396

Investitorul CN APM Constanța a solicitat evaluarea impactului asupra mediului Dezbatere publică la APM Constanța pentru proiectul privind realizarea unui cheu în Portul Midia

18 Apr 2024 454

Decizia APM Constanța Hotel de trei etaje, construit de Talpac SRL în Eforie Nord

18 Apr 2024 538

Ce decizii au adoptat acționarii CN Administrația Porturilor Maritime SA Constanța?

15 Apr 2024 465

Investiție realizată de Polaris M Holding la Constanța!

15 Apr 2024 397

Tomis Marina Management a câștigat procesul pentru Portul Tomis Constanța! Judecătorii explică victoria (MOTIVARE+DOCUMENT)

14 Apr 2024 2327

O firmă controlată de doi oameni de afaceri turci va ridica un imobil de patru etaje în municipiul Constanța

13 Apr 2024 760

Cumpărări directe Constanța CN APM SA. Lucrări de ignifugare a podului clădirii Gării Maritime (DOCUMENT)

13 Apr 2024 481

CNAPM SA Constanța anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM, Incinta Port, Danele 64-65-66, Parcelele 64-65-66, Parcelele 256 și 257

12 Apr 2024 341