Adrian Bîlbă, despre atacul vegan la Delfinariul din Constanța

”Nu am nici o problemă cu cei ce devin vegani (devin, nu se pot naște decât prin expresia unui cod genetic de mamifer omnivor). O definire modernă a acestui termen din biologie trebuie făcută neapărat - respectiv poți mânca orice fără a fi neapărat necesar de a consuma tot spectrul alimentar. Este posibil să te adaptezi consumului exclusiv de vegetale, dar cu un efort. Este, după părerea mea o formă de extremism alimentar.
Poți să crezi în orice - unicornul roz, ceainicul zburător, poți fi vegetarian din considerente nutriționale sau vegan din milă față de animalele (nu și plantele) sacrificate pentru a te hrăni - dar decența și respectul te obligă să nu impui prin forță aceste extreme. Devii extremist, fundamentalist, iar asta este infracțiune. Suntem ființe inteligente, sociale ce ne-am format și supraviețuit pe baza unor criterii de conviețuire socială. Când nu au fost respectate au urmat pustii, stihii, câte și mai câte.
Tinerii care au sărit în apă premeditat în timpul unei demonstrații de sâmbătă la delfinariul Constanța - membrii ai unei organizații "Vegan Strike Group" din Olanda - au comis o teribilă greșeală din următoarele considerente:

- direct din sectorul destinat publicului, unul desculț și ceilalți doi în cipici, au sărit neașteptat peste delfini riscând contaminarea lor cu microorganisme specifice unui mamifer terestru mult mai rezistent la boli decât unul acvatic. Dincolo de microbiomul specific, mamiferele adaptate să trăiască în apă sărată au o imunitate limitată la puținii agenți patogeni ce supraviețuiesc în acest mediu. Pe durată scurtă de timp însă, bacteriile noastre,  până sunt distruse de apa sărată, le pot contamina.
- saltul intempestiv peste delfini constituie un abuz similar cu ceea ce fac pescarii în insulele Taiji sau Feroe. Animalele se pot speria (500 de vizitatori au fost martori la reacția delfinilor) și chiar lovi.
- un foarte mare risc vine de la faptul că e posibil ca de la aceste "acțiuni" să se nască infracțiuni grave - un dezaxat să încerce să îi otrăvească crezând că numai așa va putea opri reprezentațiile la delfinariu. Ce devin acești tineri? Complici.
În discuțiile de la poliție avute cu ei au menționat că delfinii sunt stresați după părerea lor de aplauze și muzică - că pot surzi. O enormitate ce demonstrează precaritatea cunoștințelor lor generale nemaivorbind de cele biologice. Delfinii nu mai au urechi de milioane de ani. Ei aud numai ultrasunete prin fenomenul de conducție osoasă. Cortizolul, hormon ce caracterizează stresul, crește la caii de curse, la animalele de circ, dar niciodată nu a crescut la cei peste 160 de delfini testați în toate ipostazele.
Această mișcare, dorită verde și sprijinită de ex-deputatul Cernea a devenit kaki (războinică). Nu ne-au contactat niciodată pe nici o cale, nu au minime informații biologice, nu au nici un interes pentru situația animalelor din libertate - delfini care mor în plase pescărești, pătrund disperați în porturi și sunt loviți de ambarcațiuni - cu sutele numai la litoralul românesc al Mării Negre.
Luni, consiliile științific și administrativ al CMSN vor lua decizii în acest sens.”, a declarat Adrian Bîlbă.


Citește și: Cine ”revendică” protestul din timpul spectacolului de la Delfinariu. Ce solicită activiștii. Comunicat de presă integral


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un nou răspuns pentru investiția Univet Company la Constanța!

28 Jun 2023 1087

Univet Company, prin Adrian Bîlbă, răspuns negativ de la Primăria Constanța! A cerut un certificat de urbanism

13 Feb 2023 1136

Adrian Bîlbă, fostul manager al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța are un nou loc de muncă!

27 Jan 2023 4418

Ce note au obținut la evaluarea anuală managerii instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Constanța (DOCUMENTE)

04 Apr 2022 2154

Ce mesaj a transmis Adrian Bîlbă, managerul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța după demisia din funcție

15 Mar 2022 2372

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța va avea un nou director. Cine este Iulian Călin? (DOCUMENTE)

14 Mar 2022 6922

ZIUA-n amiaza mare. Directorul Complexului Muzeal, Adrian Bîlbă Acvariul din Constanța va avea și pinguini

21 Jan 2022 2333

Directorul Delfinariului din Constanța, Adrian Bîlbă, la „ZIUA-n amiaza mare”

20 Jan 2022 2027

Ce notă a obţinut Adrian Bîlbă, managerul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, la evaluarea anuală?

09 Apr 2021 2921

Ziua Mondială a Vrabiei Informații interesante de la Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii

20 Mar 2021 3025

Apariție ciudată pe plaja din Mamaia. Un șarpe de un metru a speriat turiștii

26 Jul 2020 2618

Ziua Internațională a Oceanelor. Mesajul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța "Să devenim înțelepți, să ne bucurăm de oceane și natură în diversitatea lor"

08 Jun 2020 3427

Ce calificativ a primit la evaluarea anuală managerul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța (documente)

03 Apr 2020 3214

Bîlbă îşi păstrează funcţia de manager al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa

21 Feb 2019 1924

Concurs pentru managementul CMSN Adrian Bîlbă a rămas singur în cursa pentru postul de director

19 Feb 2019 1940