Alegerile locale bat la uşă. Este anul protocoalelor la nivel national şi al alianţelor locale

La nivel național, partidele au încheiat, începând cu februarie 2016, o serie de protocoale cu privire la politica de alianțe pentru alegerile locale din 5 iunie. Partidul Social Democrat (PSD) a încheiat, separat, protocoale cu Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), iar Partidul Național Liberal (PNL) a semnat o înțelegere cu Partidul Social Românesc (PSRO). Și la nivel local au fost încheiate o serie de alianțe locale, potrivit Listei semnelor electorale admise de Biroul Electoral Central, la 14 aprilie 2016.
 
Protocoale la nivel național, în vederea alegerilor locale din 5 iunie
 
Protocolul dintre PSD și UNPR privind colaborarea la alegerile din 2016 a fost semnat la 4 februarie 2016 și prevede, în ceea ce privește alegerile locale, că se lasă la latitudinea organizațiilor locale eventualele colaborări sau cooperări punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune și constituirea de majorități locale sau județene. Protocolul încheiat la 4 februarie nu prevede și modalitatea prin care cele două partide participă la alegerile parlamentare din 2016. Documentul precizează însă că, după alegerile locale, PSD și UNPR vor aproba în forurile statutare un acord în care vor fi precizate condițiile cu privire la participarea pe liste comune la acest tip de scrutin.
 
PSD și UNPR se mai obligă prin protocol să respingă în mod categoric modificarea legislației electorale în 2016 (Legea alegerilor locale și Legea alegerilor parlamentare) și susțin inițierea unor dezbateri cu privire la sistemul electoral din România după alegerile parlamentare din 2016. Acordul dintre cele două partide a fost semnat de către președintele PSD, Liviu Dragnea, și președintele UNPR, Gabriel Oprea, scrie agerpres.ro.
 
Semnarea protocolului de colaborare dintre PSD și UNPR cu privire la alegerile locale din 5 iunie 2016; 4 februarie 2016
 
Un protocol similar celui dintre PSD și UNPR a fost semnat, la 10 februarie 2016, și între PSD și ALDE. Astfel, pentru alegerile locale din 5 iunie 2016, cele două partide convin să încheie alianțe în plan local, acolo unde vor considera necesar, acestea putând avea candidați și liste comune. Totodată, PSD și ALDE vor stabili, după alegerile locale, condițiile de realizare a unei eventuale alianțe electorale pentru alegerile parlamentare din 2016.
 
În protocolul dintre PSD și ALDE se face referire și la Uniunea Social-Liberală (USL), arătându-se că înțelegerea privind alegerile din 2016 s-a făcut invocându-se buna colaborare dintre social-democrație și liberalism în cadrul USL. Documentul a fost semnat de liderul PSD, Liviu Dragnea, și de copreședinții ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu și Daniel Constantin.
 
La 15 februarie 2016, și PNL a încheiat un protocol cu PSRO, prin care cele două partide au convenit să constituie, după alegerile locale, majorități comune la nivelul tuturor consiliilor locale sau județene. Protocolul prevede însă că cele două partide vor prezenta liste, candidați și oferte electorale proprii.
 

Protocolul dintre PNL și PSRO prevede, de asemenea, că cele două partide vor semna un protocol distinct pentru o alianță post-electorală, în vederea realizării unei majorități parlamentare, care să constituie și să susțină un eventual guvern. Documentul a fost semnat de către copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, și președintele PSRO, Mircea Geoană.
 
Conferință de presă după semnarea protocolului de colaborare electorală între PNL si PSRO, la Palatul Parlamentului; 15 februarie 2016

 
Alianțe locale în vederea alegerilor locale din 5 iunie 2016
 
Potrivit art. 7, alin. 2 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, alianțele electorale se pot constitui între partide politice sau alianțe politice, la nivel județean ori local. Un partid politic nu poate face parte, însă, decât dintr-o singură alianță electorală. Cele mai multe alianțe locale au fost făcute între PSD și UNPR sau PSD și ALDE, scrie agerpres.ro.
 
Alianța Electorală Alianța pentru Hunedoara, Alianța Electorală "Coaliția pentru Baia Mare", Alianța pentru schimbare Olt, Alianța Electorală Alianța pentru Tîrnova, Alianța Electorală Târgu Secuiesc, Alianța Românească,  Alianța Împreună pentru Săcele,  Alianța Electorală "Alianța PNL-PNȚCD Tătărăștii de Jos", Alianța pentru Unitatea Rromilor, Alianța Electorală MPP — EMNP, Alianța Electorală PSD+UNPR, Alianța Electorală PSD+ALDE etc. sunt o parte dintre alianțele electorale la nivel local, care au fost înregistrate la BEC, la 14 aprilie 2016.
 
Alianța Electorală Alianța pentru Hunedoara (APH), înființată la inițiativa senatorului UNPR, Haralambie Vochițoiu, este formată din Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) și Partidul Socialist Român (PSR), în timp ce Alianța Electorală "Coaliția pentru Baia Mare", inițiată de primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, este alcătuită din Forumul Democrat German (FDGR) și Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD).
 
Alianța Electorală Alianța pentru Tîrnova (APT) este formată la Arad din Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) și Uniunea Ucrainenilor din România (UUR).
 
 Alianța Electorală "Alianța PNL-PNȚCD Tătărăștii de Jos" este o alianță locală constituită din PNL și PNȚCD, la Teleorman, în timp ce Alianța Împreună pentru Săcele este formată din Partidul Ecologist Român (PER) și Partidul Social Românesc (PSRO), la Brașov.
 
PSD și ALDE candidează, la Cluj-Napoca, Câmpia Turzii și Florești, sub forma Alianței Electorale PSD+ALDE, scrie agerpres.ro.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Surse Coaliția va avea candidaturi separate la Primăria Capitalei - Gabriela Firea - PSD şi Sebastian Burduja - PNL

23 Apr 2024 382

Expert Forum susţine că BEC ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă şi numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent!

15 Apr 2024 394

Ce sunt alegerile europene? Câți eurodeputați vor fi aleși? Partide și grupuri politice în Parlamentul european!

09 Apr 2024 629

Congres PPE Bogdan Huțucă (PNL) - „Organizarea acestui eveniment în țara noastră reflectă importanța PNL în cadrul familiei politice europene"

03 Mar 2024 713

Înțelegere privind comasarea alegerilor între liderii PSD și PNL

07 Feb 2024 723

Ministrul Florin Barbu „RCA la utilajele agricole este la fel ca anul trecut! În 2024 suportăm acciza la motorină pentru fermieri“

12 Jan 2024 853

Sondaj INSCOP Estimare participare vot alegeri parlamentare

04 Dec 2023 963

Colegiul Naţional al PMP a votat pentru o alianţă politică cu USR şi Forţa Dreptei

23 Oct 2023 862

Tribunalul București a admis înființarea partidului politic Alternativa Civică pentru Constanța. Cine sunt fondatorii?

21 Oct 2023 2227

​EFOR lansează platforma Colectorul de publicitate politică

17 Aug 2023 777

Finanțarea partidelor politice în 2023 Expert Forum a analizat evoluția subvențiilor alocate în ultimele șase luni

03 Aug 2023 1481

Sondaj de opinie. Dacă duminica viitoare ar fi alegeri locale, cu ce partid ați vota la Constanța?

23 Jul 2023 2787

Ce subvenții au primit partidele politice în luna mai 2023?

04 Jun 2023 1176

Finanțarea partidelor politice în 2022- De ce avem nevoie de mai multe date?

17 May 2023 972

Cotizații partide Ce partid din Constanța a avut cotizație 0 pe anul 2022?

02 May 2023 1240