Ambasadorul Hans Klemm, despre împlinirea a 160 de ani de la dezrobirea romilor

 
Astăzi, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a ținut un discurs cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la dezrobirea romilor. Evenimentul a fost marcat la Mânăstirea Tismana din județul Gorj. 
 
„Romii care au ajuns în Valahia şi Moldova în a doua jumătate a secolului al XIV-lea au avut parte de o primire crudă. În următorii 500 de ani, ei au fost ţinuţi în robie. Au fost cumpăraţi, vânduţi, schimbaţi, familiile le-au fost destrămate, iar propriile vieţi erau mereu la mila stăpânilor lor. Printre stăpâni s-a numărat Biserica Ortodoxă Română, care a folosit romii ca muncitori pe pământuri ale bisericii, precum cele de aici, ale acestei renumite mânăstiri.
Naţiune care a permis şi ea sclavia cândva, Statele Unite ale Americii au avut nevoie de ani de zile pentru a accepta o moştenire la fel de întunecată, întâi recunoscând existenţa acesteia, mai apoi abolind-o, iar apoi cerându-şi scuze pentru această perioadă ruşinoasă din istoria noastră. O democraţie sănătoasă este aceea care poate reflecta asupra trecutului său imperfect şi poate lua măsuri pentru un viitor mai bun. Aceasta este o astfel de măsură. De aceea, felicit Guvernul României şi pe Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei al Bisericii Ortodoxe Române pentru că au avut puterea şi umanitatea de a recunoaşte faptul că romii au fost ţinuţi în robie, parte adesea trecută cu vederea a istoriei României.
Deşi după dezrobire familiile romilor au continuat să se confrunte cu discriminare şi violenţă, inclusiv prin deportare şi asasinare în timpul Holocaustului, câştigarea libertăţii a fost un prim pas vital pe calea spre integrare, luptă care continuă chiar şi în prezent. Sperăm că într-o zi din viitorul apropiat, prejudecăţile trecutului vor fi complet înlocuite de respect şi egalitate pentru toţi”, a fost discursul oficialului. 



Sursa foto: Facebook - U.S. Embassy Bucharest

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.