ANALIZĂ Zece foşti miniştri sunt condamnaţi pentru fapte penale, opt au sentinţe definitive

 
Zece foşti miniştri au la activ condamnări pentru fapte penale, dintre care opt au sentinţe definitive, ultimii care au primit pedepse cu executare fiind Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, informează Mediafax.

Fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş are atât o condamnare definitivă, cât şi una care a fost dată în primă instanţă şi încă se judecă în apel. Şereş a fost condamnat astăzi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete, în dosarul privatizărilor strategice. Decizia este definitivă, Codruţ Şereş fiind deja încarcerat la Penitenciarul Rahova, notează Mediafax.

Şi Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, are la activ două pedepse, ambele fiind însă definitive. În dosarul privatizărilor strategice, Nagy a fost condamnat, astăzi, la patru ani de închisoare, fiind încarcerat tot la Penitenciarul Rahova, la câteva ore după pronunţare sentinţei definitive.

Pentru fapte legate de imobilul Poştei Române a fost condamnat şi fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, la trei ani şi şase luni de închisoare, tot cu suspendare.

Fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a fost condamnat definitiv în două dosare distincte. Una dintre condamnări este cea din 8 august 2014, când instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis ca Pantiş să execute şapte ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. Sorin Pantiş a primit în 2014 şi o pedeapsă de doi ani şi opt luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol, după opt ani în care cauza s-a plimbat între instanţe. Alături de celelalte persoane din acest dosar, Pantiş a fost găsit vinovat de formarea unui grup infracţional organizat şi s-a folosit de informaţiile pe care le avea în legătură cu Rompetrol, pentru a câştiga ilegal bani la bursă, relatează Mediafax.

Lista foştilor miniştri care au mai mult de o condamnare este completată de Ioan Avram Mureşan. Fost ministru al Agriculturii, Mureşan este primul membru al Guvernului trimis în judecată pentru fapte penale. În mai 2012 el a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru deturnare de fonduri. În februarie 2013, el a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare în dosarul "Caltaboşul". Alături de Mureşan, în acest din urmă dosar a fost condamnat un alt fost ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, care a primit trei ani de închisoare, pedeapsa fiind ispăşită între timp.

Un caz special este cel al fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu. În ianuarie 2014, Fenechiu a fost condamnat definitiv, chiar în timp ce era în exerciţiul mandatului. El a primit cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul". Fenechiu se află acum în Penitenciarul Iaşi, după ce instanţa l-a găsit vinovat că a vândut, prin firmele sale, transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Textul integral pe Mediafax.ro.



Sursa: Mediafax.ro
Sursa foto: citynews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.