ANAT nemulțumit de noul proiect de Lege a Turismului

 
Reprezentanții ANAT, susțin că ultimul proiect de Lege a Turismului, adoptat de Senat în luna septembrie și aflat în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, este deficitar pentru industrie. De asemenea ar conține numeroase inadvertențe și necorelări ale textului. În prezent, proiectul este trimis pentru raport la Comisiile pentru industrii și servicii, buget, finanțe și bănci, administrație publică și administrarea teritoriului, respectiv Comisia juridică, de disciplină și imunități.
 
„De la momentul postării în dezbatere publică a proiectului de lege au fost nenumărate întâlniri între reprezentanții ANAT și comisia de la Senat. Ca urmare a acestor întâlniri și pentru o reglementare cât mai bună a activității agențiilor de turism, ANAT a transmis Senatului mai multe amendamente care ar fi trebuit preluate conform discuțiilor bilaterale avute. Observăm acum că propunerile la Legea Turismului au fost ignorate, proiectul initial de lege rămânând neschimbat”, a declarat Aurelian Marin, președinte ANAT.
 
De exemplu, noul proiect de lege ar continua să aibă definite două categorii de agenții de turism, cu licențe diferite, agenții turoperatoare și detailiste. Prima categorie poate contrui pachete proprii pe care să le vândă direct sau indirect, iar a doua poate doar revinde pachetele turoperatorilor.
 
„În practică, nu mai există agenție de turism care să nu-și realizeze și să-și vândă propriul pachet. Prin urmare, nu le putem numi detailiste. ANAT a propus o singură categorie de agenții de turism, cu aceeași licență definită ‘agenție de turism turoperatoare’ – operator economic care organizează și comercializează servicii de călătorie, inclusiv pachete de servicii, și/sau facilitează achiziționarea de servicii de călătorie care fac parte dintr-o formulă de călătorie asistată. Față de situația actuală, în care societățile de asigurări evită încheierea polițelor de asigurare contra riscului de insolvență și faliment, obligatorii pentru obținerea licenței de agenție de turism, ANAT a considerat necesară introducerea prin lege a posibilității de a acoperi acest risc și prin alte intrumente de răspundere, precum scrisoarea de garanție bancară sau alte documente financiare reglementate și aprobate de Autoritatea în Turism”, relatează Lucia Morariu, prim vicepreședinte al ANAT.
 
Un alt exemplu care contravine prevederilor Constituției privind libertățile economice și prevederilor Codului Civil este proiectul de lege prin care agenția turoperatoare și cea detailistă trebuie să încheie obligatoriu un contract de mandate, iar pe pachetul turistic este necesar să apară denumirea turoperatorului.
 
Exemplele menționate ar fi doar câteva din multitudinea de articole de lege ce conțin inadvertențe, potrivit ANAT.
 
Un lucru important menționat de reprezentanți este faptul că noul proiect îl lasă pe turist lipsit de protecție în cazul rea intenției agenției de turism sau a ignoranței organelor de control.
 

Sursa foto: amfostacolo.ro

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 555

ANAT Extinderea voucherelor de vacanță suportate de stat și pentru angajații privați reprezintă o investiție benefică

22 Mar 2023 1061

ANAT solicită Primului Ministru amânarea începerii anului școlar pentru data de 18 septembrie

09 Feb 2023 1011

Curtea de Apel va decide dacă CJC trebuie să primească 1,1 milioane de lei de la Asociaţia Litoral-Delta Dunării

14 Dec 2022 1832

Până când pot fi folosite voucherele de vacanţă emise în anii trecuți. ANAT face precizări

22 Jun 2022 1297

Operatorii din turism vor putea primi 40 de euro pentru fiecare turist străin. Care sunt condițiile

09 May 2022 1255

Câți bani au cheltuit turiștii pentru minivacanța de 1 Mai, pe litoral. Pe ce destinații a fost bătaie

02 May 2022 1475

Dumitru Luca a fost reales președinte ANAT. Care este componența noului Consiliu Director

15 Apr 2022 1418

Turiștii români redescoperă bucuria de a călători fără restricții

15 Mar 2022 1396

11 milioane de lei, de la CJC Asociaţia Litoral - Delta Dunării a intrat în faliment! Ce datorii are (DOCUMENTE)

06 Jan 2022 2635

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța a cumpărat consumabile de laborator pentru anatomie patologică (document)

23 Sep 2021 3223

ZIUA-n amiaza mare Turistul român, văzut de vicepreședintele ANAT, Cristian Bărhălescu

11 Sep 2021 2376

ZIUA-n amiaza mare Cristian Bărhălescu, vicepreședintele ANAT Sud-Est - „Eforie Nord - cea mai vizitată stațiune în acest sezon”

10 Sep 2021 1720

Cristian Bărhălescu - vicepreședintele ANAT Sud-Est, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”

09 Sep 2021 2311

Modificări în firma Ctblinkerz SRL administrată de Cristian Gheorghe Bărhălescu

24 Jun 2021 2008