UPDATE 1. Nicuşor Constantinescu - „E reacţia la conferinţa de presă de vineri“ ANI cere DNA și ANAF să îl cerceteze pe şeful CJC pentru conflict de interese

 
Sesizarea DNA și ANAF (conflict de interese penal și infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție) - CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, Președintele C.J. Constanța.

UPDATE 1, 12.55
Şeful Consiliului Judeţean Constanţa a transmis, pentru ZIUA de Constanţa, opinia sa referitoare la noile acuzaţii aduse de către ANI. „Sunt noi acuzaţii mincinoase! Declaraţia mea de avere şi de interese e publică. Nu sunt administrator nici la CH (n.r. Conpress Holding) şi nici la Xenoti. Nu am avut legături cu a treia firmă menţionată. Asta e reacţia la conferinţa de presă. Se confirmă ceea ce am spus!“, a transmis Nicuşor Constantinescu prin intermediului unui SMS răspunsul său la întrebarea pe care i-am adresat-o: „Cum comentaţi decizia ANI de a sesiza DNA şi ANAF în legătură cu un presupus conflict de interese şi presupuse infracţiuni asimilate celor de corupţie privind o serie de contracte comerciale încheiate întrece CJC şi Conpress Holding, respectiv între Xenoti SRL şi ICAR Tours SRL“.

 

Redăm integral comunciatul ANI:
„Agenția Națională de Integritate a constatat indicii privind posibila săvârșire de către Constantinescu Nicușor Daniel, Președintele Consiliului Județean Constanța, a infracțiunilor de conflict de interese și a celor asimilate infracțiunilor de corupție, motiv pentru care Agenția a sesizat Direcția Națională Anticorupție.
În urma evaluării, au rezultat indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese, întrucât, în perioada exercitării funcției, Constantinescu Nicușor Daniel a încheiat prin atribuire directă un contract de prestări servicii și 10 acte adiționale, semnate între C.J. Constanța și S.C. CONPRESS HOLDING S.R.L. În baza contractului, asociații acestei societăți comerciale au obținut un folos patrimonial, în valoare de 2.404.913,24 Lei (aprox. 556.260,16 Euro).

Constantinescu Nicușor Daniel a deținut în cadrul S.C. CONPRESS HOLDING S.R.L. calitatea de asociat (23 mai 1994 - 04 aprilie 2002) și funcția de administrator (03 - 04 aprilie 2002), fiind asociat cu Strutinsky Gabriel Sorin, Ciocoiu Sanda, Cârciog Mihail Gheorghe, persoane fizice cu care este asociat și în prezent în cadrul altor societăți comerciale.



De asemenea, cu ocazia desfășurării evenimentului „Centura de Aur”, organizat în Constanța în perioada 4 - 8 septembrie 2013, C.J. Constanța, prin Președintele Constantinescu Nicușor Daniel, a încheiat cu agenția de turism S.C. ICAR TOURS CONSTANȚA S.R.L. un contract cadru de comercializare a pachetelor de servicii turistice.


Astfel, prin încheierea acestui contract, s-a creat un folos patrimonial, în valoare de 22.000 Lei, în favoarea S.C. XENOTI S.R.L., societate comercială ce a asigurat, cu ocazia evenimentului menționat, servicii de cazare la Complexul „FLORA” din Mamaia, și în cadrul căreia Constantinescu Nicușor Daniel deține calitatea de asociat. Anterior, în anul 2007, S.C. ICAR TOURS CONSTANȚA S.R.L. a  încheiat cu S.C. XENOTI S.R.L. – Complex „FLORA” Mamaia un contract de prestări servicii hoteliere pe durată nedeterminată. Astfel, pentru efectuarea plăților, Constantinescu Nicușor Daniel, în calitate de Președinte al C.J. Constanța și ordonator principal de credite, a semnat documentele financiar-contabile constând în cinci ordonanțări de plată, două angajamente bugetare și două propuneri de angajare.

Mai mult, în calitate de Președinte al C.J. Constanța, Constantinescu Nicușor Daniel a folosit informațiile referitoare la bugetul instituției publice și serviciile ce urmează a fi achiziționate, informații ce nu sunt destinate publicății, în scopul obținerii unor sume de bani (2.404.913,24 Lei, echiv. a 556.260,16 Euro) pentru asociații S.C. CONPRESS HOLDING S.R.L. Constanța, societate care aparține acelorași persoane cu care Președintele C.J. Constanța se află în relații de asociere și colaborare în ultimii cinci ani, în mai multe societăți comerciale. În același sens, CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, folosind informații ce nu sunt destinate publicității, a favorizat și direcționat, prin intermediul agenției de turism ICAR TOURS CONSTANȚA plata sumei în valoare de 252.899,00 Lei pentru serviciile de cazare oferite în timpul competiției sportive „Centura de Aur”, din care, ulterior, suma de 22.000 Lei a fost direcționată către propria firmă, S.C. XENOTI S.R.L.

Prin urmare, Agenția Națională de Integritate a sesizat Direcția Națională Anticorupție în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Constantinescu Nicușor Daniel a infracțiunii de conflict de interese (art. 301 din Codul Penal) și a infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție (art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000).

Totodată, având în vedere neconcordanțele sesizate cu privire la unele facturi fiscale, constatate ca urmare a comunicării acestora de către S.C. XENOTI S.R.L. - Complex „FLORA” Mamaia și S.C. ICAR TOURS CONSTANȚA S.R.L., a fost sesizată și Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.), în vederea declanșării acțiunii de control fiscal la S.C. XENOTI S.R.L., în conformitate cu  prevederile Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală.



Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare. CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit art. 301 din Codul Penal al României, „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. 

De asemenea, conform art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, „sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalității, confidenţialității, imparţialității, independenţei operaţionale, celerității, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.“

Mazăre + Strutinsky + Constantinescu + Cârciog = Xenoti SRL (Complex Flora Mamaia)
Cât despre societatea XENOTI SRL, cea pe care funcţionează Complexul Flora din Mamaia, societatea comercială ce a asigurat, cu ocazia evenimentului „Centura de Aur” 2013 servicilei de cazare, aceasta nu este deloc una necunoscută.
De altfel, chiar vineri asociaţii au avut Adunarea Generală a Asociaţilor, în care s-a discutat despre obţinerea unui credit.
Nicuşor Constantinescu este, de altfel, asociat în firmă cu 25% dintre participări. Tot câte un sfert din părţile sociale deţin şi defunctul Gheorghe Mihail Cârciog, Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky, cel din urmă fiind şi administratorul societăţii.
Capitalul social al firmei SC Xenoti SRL este de 10.000 de lei. La finele lui 2013, firma declara o cifră de afaceri de 8.079.944 de lei şi un profit consistent de 1.010.602 lei. Totuşi, societatea pare în continuare să funcţioneze fără salariaţi. Directorul hotelului este Marius Puşcaşi, „coleg“ cu Mazăre şi Constantinescu în celebrul Dosar al Retrocedărilor.

Citeşte şi:

 Firma „cumetrei“
Conpress Holding SRL este, de asemnea, o firmă cu greutate în Conbstanţa, în special în ceea ce priveşte achiziţiile publice. Firma are mai multe contracte adjudecate atât cu CJC, cât şi cu Primăria Constanţa sau RAEDPP Constanţa.

Din datele deţinute de Registrul Comerţului, SC Conpress Holding SRL îi are ca asociaţi pe Sorin-Gabriel Strutinsky (24%), Mihail Cârciog (decedat) (28%) - ambii parteneri de afaceri ai cuplului Mazăre - Constantinescu, dar şi pe Sanda Ciocoiu (48%). Cea din urmă a deţinut şi calitatea de vicepreşedinte al organizaţiei municipale a PSD. În 2002, Sanda Ciocoiu a preluat părţile sociale ale Conpress Holding de la Radu Mazăre şi de la Nicuşor Constantinescu. La acel moment, Sanda a fost numită şi administrator al afacerii, ocupând astfel în firmă locul deţinut până atunci de Constantinescu. Nu doar afacerile o leagă pe Sanda Ciocoiu de cuplul Mazăre-Constantinescu. Sanda este şi mama finei preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Potrivit fişei de la Registrul Comerţului, consultată la 16 iunie, firma are două menţiuni: O Hotărâre judecătorească definitivă / act administrativ - „ ordonanta din 07.04.2015 organ emitent Parchetul de pe langa Inalta Curte  de Casatie si Justitie , DNA– Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie,  DOSAR PENAL NR. 964/P/2014  conţinut act:  Conform Ordonantei din data de 07.04.2015 emisa de Ministerul Public, Parchetul de pe langa Inalta Curte  de Casatie si Justitie, DNA – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, formulata in dosarul 964/P/2014 si proceselor verbale de aplicare a masurii din data de 16.04.2015 si din data de 20.04.2015,   s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile detinute de STRUTINSKY GABRIEL-SORIN“. Todoată, asupra părţilor sociale deţinute de Strutinsky a fost instituită şi ordonanta  din 19.02.2015, emisă de „Parchetul de pe langa Inalta Curte  de Casatie si Justitie DNA– Structura centrala DOSAR PENAL NR. 9/P/2015  conţinut act: Conform Ordonantei  si anexelor din data de 19.02.2015 emisa de Ministerul Public, Parchetul de pe langa Inalta Curte  de Casatie si Justitie, DNA  – Structura centrala formulata in dosarul 9/P/2015, s-a dispus aplicarea sechestrului  asupra partilor sociale detinute de STRUTINSKY GABRIEL-SORIN“.
Firma declara la sfârşitul lui 2013 o cifră de afaceri de 10.220.402 de lei, profit - 317.986 de lei şi 398 de salariaţi.

Firma unui fost secretar de stat
În ceea ce priveşte firma Icar Tours Constanţa SRL, capitalul social total în suma de 273.010 lei divizat în 27.301 părţi sociale este împărţit între Coltrane Consulting SRL - 85% şi SC KLD Service SRL - 15%. Coltrane Consulting SRL este reprezentat prin Cristian Gheorghe, iar SC KLD Services SRL este reprezentat de Mihaela Elvira Gherasim-Tănase. Administratorul Icar Torus Constanţa este de acum câteva luni, Cristian Gheorghe Bărhălescu, iar anterior funţia fusese ocupată de soţia sa, Mihaela Luminţa Bărhălescu. De precizat că Gheorghe Bărhălescu a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Icar Tours Constanţa este cea care deţine domeniile icar.ro şi icartours.ro, dar şi marca „Icar Tours“ şi este una dintre cele mai cunoscute agenţii de turism, fiind înfiinţată în 1998.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 634

Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu, amânat pentru finele lunii! Se pregătește audierea lui Ionuţ Ţiţimeaua, fost director în CJC

01 Apr 2024 897

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 807

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 827

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1090

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1463

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1660

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 919

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1425

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1517

Gabriel Mustaţă, transferat la Curtea de Apel Constanța Niţeanu Voichiţa Mihaela este noul judecător al dosarului privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu. Noul termen, februarie 2024

26 Nov 2023 980

Înalta Curte a decis! Dosarul privind Herghelia Mangalia și lacul Corbu rămâne la Tribunalul Constanța!

23 Nov 2023 833

S-a cerut falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia! Iată decizia Tribunalului Constanța!

08 Nov 2023 1348

Curtea de Apel Constanța a suspendat intrarea în insolvență a companiei Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul - Sucursala Năvodari

01 Nov 2023 1070

Insolvență de răsunet la Constanța! Este vizată Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

19 Oct 2023 2339