Apicultorii ar putea protesta în stradă dacă nu primesc ajutorul de minimis pentru 2016

Președintele Federației Agrostar, Ștefan Nicolae, a declarat astăzi, la Craiova, unde a participat la constituirea Filialei Dolj a Sindicatului Apicultorilor din România, că în situația în care Ministerul Agriculturii nu va accepta să le acorde apicultorilor ajutorul de minimis pentru pierderile avute în anul 2016, aceștia ar putea protesta în stradă, informează Agerpres.

Nicolae a afirmat că apicultorii nu au primit până acum ajutorul de minimis „pentru că nu s-a dorit", în condițiile în care anul 2016 a fost unul dificil și pentru ei.

„Anul trecut toți apicultorii din România trebuiau să primească un minimis, pentru că toți apicultorii din România au avut de suferit din cauza condițiilor climatice. De ce nici până la această dată nu ați primit nimic? Pentru că nu s-a dorit. Dar noi am făcut acest sindicat ca să ne batem pentru drepturile noastre. Și ne vom bate. Acum o săptămână, când ne-a chemat ministrul Agriculturii, i-am transmis mesajul dumneavoastră și primul punct important transmis a fost referitor la acest ajutor de minimis. Vom vedea ce va fi la negocierea dintre conducerea sindicatului și conducerea ministerului și vă spun cu toată responsabilitatea că dacă nu vor accepta acest minimis, eu fac apel la dumneavoastră pentru prima acțiune de stradă, primul protest adevărat al apicultorilor, pentru a ne primi un drept, nu pentru a ne milogi, pentru anul dificil 2016", a spus președintele Agrostar, potrivit Agerpres.

Ștefan Nicolae a subliniat că procesul de înființare a Sindicatului Apicultorilor din România de către Dănuț Puișoru la Râmnicu Sărat și constituirea de filiale ale acestuia în toată țara este cel mai important moment din agricultura României la începutul anului 2017.

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, declara în luna august că producția de miere va scădea în 2016 la mai puțin de jumătate față de media ultimilor ani, din cauza vremii nefavorabile care a afectat "dramatic" efectivele de albine.

ACA a făcut numeroase adrese la Ministerul Agriculturii pentru obținerea unui sprijin financiar, dar apicultorii nu au primit nimic în pofida promisiunilor privind acordarea unui ajutor de minimis de 15 lei pe stup.

În context, fostul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, anunța în luna noiembrie că nu poate plăti ajutoarele de stat promise apicultorilor și nici producătorilor agricoli afectați de secetă, deoarece aceștia nu au venit cu date contabile comparative prin care să justifice că au înregistrat daune, iar simpla declarație a fermierilor "nu reprezintă o bază legală".

Federația Agrostar, la care Sindicatul Apicultorilor din România este afiliat ca organizație sindicală reprezentativă la nivel național, numără în prezent 50.000 de membri — agricultori din toate ramurile, fiind afiliată pe plan intern la Blocul Național Sindical, iar pe plan extern la Federația Europeană a Sindicatelor din Agricultură, Turism și Alimentație cu sediul la Bruxelles.


Sursa foto: rnews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Constanța Poștașii au intrat în grevă de avertisment! Cât durează acțiunea de protest (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 948

Grevă de avertisment la Primăria Siliștea, județul Constanța Angajații din peste 1200 de primării de comune anunță noi proteste! (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 492

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe, se alătură protestului UNTRR

13 Mar 2024 568

Taximetriștii din Constanța se alătură protestului din București! 50 de mașini au pornit de dimineață (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 797

Peste 5.000 de sindicaliști din sănătate, așteptați luni la un amplu protest

10 Mar 2024 398

LIVE Protest spontan al taximetriștilor în Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 1393

Angajații DSP din nou la protest, la Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 719

Protest al filialei Constanța a partidului SOS România, în fața Prefecturii din Constanța (FOTO+VIDEO)

04 Mar 2024 799

Deputatul USR Constanța, Stelian Ion “Procurorul șef Marius Voineag trebuie să plece din fruntea DNA!

28 Feb 2024 775

Miting la Constanța al refugiaților ucraineni la doi ani de la începerea războiului Rusia-Ucraina (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2024 1139

Protest la Aeroportul Mihail Kogălniceanu din județul Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2024 1404

Salariații din asistență socială amenință cu protest la Ministerul Muncii

19 Feb 2024 607

Protest anunțat Demolarea Bazarului Eliberării „La Gorbaciov” din municipiul Constanța scoate oamenii în stradă

19 Feb 2024 13205

Protest la ambasada Rusiei din București, după moartea lui Navalnîi. Mesajele adresate lui Vladimir Putin

18 Feb 2024 551

LIVE TEXT + VIDEO Protest AUR la sediile PSD din țară, inclusiv la Constanța! (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Feb 2024 1468