Arhiepiscopia Tomisului a impanzit ariile protejate cu manastiri

arhiepiscopie.jpgLa initiativa arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie, in ariile ecologice protejate din Dobrogea au fost construite, in ultimii ani, sapte manastiri care nu au autorizatie de mediu.

Asociatiile neguvernamentale de protectie a mediului il acuza pe IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, ca a initiat construirea unor manastiri in ariile ecologice din Dobrogea. Fete bisericesti din Constanta si din Tulcea sunt acuzate, la randul lor, ca au petrecut in ultimii ani foarte multe zile prin birourile primariilor pentru a obtine aprobarile necesare construirii unor lacasuri de cult in arii protejate. In urma acestor demersuri, calugarii au primit de la primarii PSD din Macin, Babadag si Topolog terenuri, sub forma de donatie, pe care s-au amplasat manastirile. In actele de donatie se precizeaza ca terenul are statut de islaz comunal si se atribuie gratuit Arhiepiscopiei Tomisului pentru construirea lacasurilor de cult. La scurt timp dupa aprobarea acestor donatii, primarii PSD au emis autorizatii de construire. Administratiile locale au ignorat faptul ca terenurile donate au statut de arie protejata ecologic si nu au solicitat autorizatie de mediu anterior emiterii autorizatiei de construire. Astfel, administratorii ariilor protejate s-au trezit cu santiere in zonele ecologice si, in scurt timp, Arhiepiscopia Tomisului a sfintit manastirile chiar daca ecologistii au protestat, iar administratorii parcurilor si rezervatiilor ecologice incepusera demersurile pentru oprirea constructiilor.

Arhiepiscopia Tomisului a construit pana anul trecut, cand s-a constituit Episcopia Tulcea, care a preluat jurisdictia acestor lacasuri de cult, manastiri la Macin si la Valea Teilor, in Parcul National "Muntii Macin". Botanistul Mihai Petrescu, cercetator la Institutul de Cercetari Ecomuzeale Tulcea, spune ca "amplasarea manastirilor in interiorul Parcului National "Muntii Macin" este ilegala, pentru ca in interiorul ariilor protejate exista un numar mare de animale si plante strict protejate". "In aceste zone sunt interzise constructiile si nu se pot desfasura activitati la care participa mii de oameni, cum este cazul hramurilor respectivelor manastiri", a mai precizat acesta. Episcopia Tulcea a continuat demersurile initiate de arhiepiscopul Teodosie construind, recent, doua manastiri in Padurea Babadag si in zona Cerbu, ambele situate in arii ecologice silvice protejate.

In urma cu cinci ani, fostul guvernator al Administratiei Rezevatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) Virgil Munteanu a reusit, prin intermediul instantei de judecata, sa-i opreasca pe calugarii din subordinea lui Teodosie sa construiasca o manastire pe Grindul Istria, determinandu-i sa mute lacasul de cult in afara teritoriului ARBDD. De atunci, ARBDD nu s-a mai opus constructiilor de manastiri in Delta, desi Garda de Mediu a solicitat sa intervina pe santierele bisericesti de la Stipoc, Crasnicol si Letea. Comisarii Garzii de Mediu au comunicat ARBDD ca "sunt agresate pasarile din coloniile protejate, iar calugarii au fost prinsi, de mai multe ori, braconand", dar nu au primit un raspuns.

REPLICA » Responsabilitate pasata

Reprezentantii Arhiepiscopiei Tomisului spun ca institutia nu mai raspunde de aceste lacasuri de cult si ca singurii care pot da raspunsuri la intrebari legate de aceste acuzatii sunt cei de la Episcopia Tulcea. "Aceste lucrari au fost predate pentru continuare administratiei noii episcopii a Tulcei, care a fost activata in anul 2008. Sectoarele tehnic si juridic de acolo pot raspunde intrebarilor dumneavoastra", a declarat reprezentantul Arhiepiscopiei Tomisului, Alin Constantin Boboc. Episcopia Tulcea a refuzat sa raspunda la acuzatiile aduse de ecologisti. 

Sursa: romanialibera.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

pr. Gheorghe Iftimi

05 Oct, 2009 09:42

Ca ecologist convins consider corecta afirmatia ca anumite zone pot fi afectate de constructii, dar sunt curios cate alte tipuri de constructii (de exemplu case de vacanta) sunt prin aceste locuri la care se face referire? Impartialitatea (care este clar ca lipseste) obliga la prezentare integrala a situatiei si nu trunchiata. Sau poate nu sunt alte constructii(dar sunt), fiindca atunci cand trebuie sa se faca o casa de vacanta pentru un "conducator iubit" terenului i se modifica (legal!!!) destinatia. Dar noua(celor de la ZdC) nu ne place manastirea, pentru ca ea il reprezinta pe Dumnezeu!!! Noua ne place sa "bantuim" pe "campuri cu flori" de mana cu Darwin (sau poate cu maimuta!) Natura aceasta, frumoasa si benefica dezvoltarii "speciei" umane, este creata de Dumnezeu pentru om; si daca omul ridica, in mijlocul naturii, un lacas in care sa fie cinstit Dumnezeu, cu siguranta El va avea grija de acea zona. Nu fata de Dumnezeu trebuie sa fie protejata lumea ci fata de rautatea omului! "Cine are urechi de auzit sa auda!"

Articole asemanatoare

MApN Primele aeronave F-16, cumpărate din Norvegia, au aterizat la Câmpia Turzii

19 Apr 2024 380

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

19 Apr 2024 312

Se lansează proiectul „Anghel Saligny - Dincolo de pod”. Iată despre ce e vorba

19 Apr 2024 285

MApN împachetează cadouri pentru eroii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial

19 Apr 2024 277

Poliția Română Un bărbat urmărit internațional s-a predat în Franța

19 Apr 2024 269

Poliția Română Tablou de 2 milioane de euro, găsit în România – a fost furat dintr-o galerie de artă din Oxford

19 Apr 2024 332

Loteria Română Noi șanse de câștig la tragerile Loto din 21 aprilie. Iată ce premii sunt puse în joc

19 Apr 2024 353

Sorin Grindeanu „Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța”

19 Apr 2024 331

Ikea România deschide un punct de lucru la Constanţa! Iată unde

19 Apr 2024 942

Licitații Constanța Nuclearelectrica investește în servicii de montare-demontare schelă (DOCUMENT)

18 Apr 2024 433

Guvernul RomânieiPremierul Marcel Ciolacu

18 Apr 2024 244

Situația geopolitică crește ratingul alegerilor europarlamentare 60% dintre cetățenii europeni declară că sunt interesați de alegerile din iunie 2024 !

17 Apr 2024 354

București După aproape 33 de ani de la teribila crimă - Bărbatul urmărit internațional, adus în țară pe 23 aprilie

17 Apr 2024 549

LIVE TEXTAmbasadorul SUA în România, în vizită la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 771

MApNAngel Tîlvăr- „România își exprimă recunoștința pentru sprijinul esențial oferit de Statele Unite ale Americii în asigurarea securității și apărării Flancului Estic al NATO”

17 Apr 2024 237