UPDATE 2 Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, sub control judiciar pentru luare de mită și dosarul APIA (galerie foto+video+document)



Înalt Preasfinția Sa, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisul se află, în aceste momente la sediul DNA Constanța. 

Reamintim faptul că, la sfârșitul lunii august, APIA Constanța a participat, la solicitarea DNA Constanța, la un control la ferma viticolă de la Nazarcea, aflată în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului. 

Contactat telefonic de redactorii ZIUA de Constanţa, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, a declarat, la acel moment: „Controlul APIA - Centrul Judeţean Constanţa a fost unul de rutină. APIA - Centrul Judeţean Constanţa a fost să verifice suprafeţele şi culturile, conform regulilor lor, precum şi subvenţiile. Nu ştiu dacă au fost ridicate documente“.

Într-un răspuns adresat tot redacției ZIUA de Constanța, APIA Constanța făcea următoarele precizări, referitoare la același control: „În data de 22.08.2016, Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța a solicitat instituției noastre, prin adresă oficială, desemnarea unor reprezentanți/specialiști cu atribuții de control care să participe la cercetarea la fața locului, alături de reprezentanții instituției antemenționate (n.red. DNA), în vederea stabilirii situației suprafețelor de teren din zona localității Nazarcea, județul Constanța. pentru care Arhiepiscopia Tomisului solicitase sprijin financiar la APIA.

Menționăm faptul că respectiva acțiune s-a efectuat în data de 26.08.2016. Reprezentanții instituției noastre au sprijinit organele de cercetare în ceea ce privește identificarea suprafețelor de teren declarate de către Arhiepiscopia Tomisului, prin utilizarea aparatelor GPS din dotare. 

În urma acțiunii efectuate, s-a constatat că suprafața de teren cultivată cu viță de vie nu era întreținută.“

În secțiunea Documente a acestui articol puteți consulta integral răspunsul formulat de APIA Constanța la solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța.

Citeşte şi DNA IPS Teodosie nu are voie să „desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri în cadrul Bisericii Ortodoxe“

UPDATE 2:

DNA - Serviciul Teritorial Constanța l-a plasat astăzi sub control judiciar pentru 60 de zile pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită și declarații false către APIA Constanța. 

În urma cercetării sale penale sub control judiciar, IPS Teodosie nu mai are voie să desfășoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri publice/europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuși. 

Pentru Arhiepiscopia Tomisului, atribuțiile Înaltpreasfinției sale Teodosie ar putea fi preluate de starețul arhimandrit Mitu Cosma, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului. 


Contactat telefonic de redactorii ZIUA de Constanța, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a refuzat să comenteze decizia DNA de a-l plasa pe Teodosie Petrescu sub control judiciar, dar și informațiile din dosar referitoare la presupuse fapte de corupție, mai ales că Arhiepiscopia Tomsiului este o eparhie cu autonomie. De asemenea, Bănescu a mai precizat pentru ZIUA de Constanța că este prematur să se discute despre o eventuală decizie a Sinodului privind funcția eclesiastică a Înaltpreasfinției SaleTeodosie.

UPDATE 1:

Jurnaliștii Antena 3 susțin că audierea la DNA a lui Teodosie Petrescu ar avea legătură cu un nou dosar de presupuse acte de corupție, mai exact luare de mită. Informația nu a fost deocamdată confirmată de surse oficiale DNA.
 

Citește și...



Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Debut în instanță pentru ÎPS Teodosie, în procesul legate de salariile de la Universitatea Ovidius! Ce s-a întâmplat la primul termen

19 Apr 2024 422

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 435

ÎPS Teodosie, contra Universității Ovidius, pentru 30.000 de euro! Procesul începe mâine

17 Apr 2024 519

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1382

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

15 Apr 2024 559

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2004

Unde slujește în perioada următoare ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

11 Apr 2024 483

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

09 Apr 2024 590

Judecătoarea Adriana Stoicescu s-a dezlănțuit după ce ÎPS Teodosie le-a recomandat creștinilor să nu se căsătorească cu femei divorțate

07 Apr 2024 2510

Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

05 Apr 2024 689

Unde va sluji IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în perioada 2-5 aprilie

01 Apr 2024 541

Programul liturgic al IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada următoare

27 Mar 2024 611

Programul Liturgic al IPS Teodosie. Slujbe la Constanța și Suceava

25 Mar 2024 597

Sărbătoare mare pentru creștini! „La Buna Vestire a început legătura Cerului cu pământul“ (VIDEO)

25 Mar 2024 600

ÎPS Teodosie, primele declarații despre procesul cu Universitatea Ovidius – „Eu cu salariul meu făceam milostenie“ (VIDEO)

25 Mar 2024 1452