UPDATE Concluzia proiectului ARCHE Cine se ocupă de conservarea Cazinoului pe perioada reabilitării - NIMENI?! (galerie foto+video)

Astăzi, 17 ianuarie 2018, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța are loc o dezbatere pe tema situației critice a clădirii simbol al Constanței: Cazinoul.

La eveniment sunt prezenți doi reprezentanți ai Asociației Arche, Eugen Pănescu și moderatorul dezbaterii și directorul Institutului de Patrimoniului, Ștefan Balici. În cadrul dezbaterii, nu participă nici reprezentanții CNI și nici cei ai Primăriei. Din partea Primăriei Constanța a fost prezenți arhitectul șef Mihai Vânturache și Claudiu Palaz – CJC.

Asociația Arche a propus includerea Cazinoului pe lista celor 12 situri cele mai pereclitate la nivel european.

Aceștia au organizat astăzi un tur la care au invitat toți responsabilii de soarta Cazinoului. Scopul ONG-ului este desfăşurarea de activităţi de cercetare, protecţie, conservare, punere în valoare şi promovare a patrimoniului cultural. Asociaţia îşi propune să contribuie la stimularea interesului pentru patrimoniul cultural şi înţelegerea valorilor şi rolului social al acestuia, prin informarea şi educarea publicului, atât profesionist, cât şi amator.

Toate institutiile au fost invitate la dezbatere.

Ștefan Balici de la Institutul Patrimoniului a vorbit despre programul de expertiză și cooperare internațională în care ar putea fi inclus și Cazinoul. În ceea ce privește monumentul, Cazinoul este în pericol iar programul european nu este de finanțare ci de expertiză, potrivit lui Ștefan Balici. Însă nu este exclus și atragerea unor fonduri.

UPDATE: Potrivit surselor, reprezentanții CNI au anunțat că se va relua licitația pentru Cazino și totodată, că au cerut de la primărie niște documente pe care le așteaptă.

De asemenea în dezbatere s-a vorbit despre protocolul de predare a clădirii de la Primărie către CNI din care lipsește un document important: cine se ocupă de conservare pe perioada procesului de restaurare. Această referire lipsește din hotărâea de consiliu de predare a Cazionului către CNI. S-a sugerat ca pe viitor CNI să ridice Primăriei Constanța această problemă.

UPDATE2: În lipsa primarului Decebal Făgădău, arhitectul șef  Mihai Vânturache nu a putut răspunde la această întrebare legată de procesul de conservare.

Concluziile evenimentului, prezentate de Eugen Pănescu, architect este disponibilitatea de a vedea ce se poate face; disponibilitatea societății civile, a mediului profesional și institutională.

 
UPDATE3: Reprezentanții instituțiilor care au participat s-au întâlnit unii cu ceilalți și au discutat, au avut contact la nivel personal. În cadrul întrunirii, s-a vorbit despre îmbunătățirea achizițiilor publice viitoare.

UPDATE4: Concluziile dezbaterii. O clădire trebuie să trăiască și pe perioada restaurării. Totodată este nevoie de acces organizat, inclusiv pe perioada șantierului.
 
De asemenea, s-a discutat și despre gestiunea acestui imobil. Perioada anterioara și cea prezentă nu este suficient de clară și nu se oglindește în acțiuni concrete.

Totodată, trebuie găsite soluții în perioada imediat următoare de către instituțiile responsabile. Discuția legată de Cazino trebuie purtată în contextul peninsulei în ansamblu, ca parte componentă.

”Problema Cazinoului e o problemă a fiecaruia nu doar a Cazionului”, mai spune arhitectul Pănescu.

UPDATE5: Primăria răspunde în calitate de proprietar de conservare, însă niciun reprezentant nu a fost prezent în cadrul dezbaterii.
CNI a declarat că nu răspund decât de executarea lucrărilor de restaurare.

Potrivit informațiilor, licitația pentru reabilitare va începe de la zero, cu studiu de fezabilitate.

UPDATE6: Potrivit surselor, Claudiu Palaz (PMP) ar fi spus în dezbatere că va cere prin intermediul consilierilor locali acel protocol prin care Primaria a predat Cazinoul către CNI.

O alta concluzie care s-a desprins din dezbaterea de astăzi este aceea că este nevoie ca legislația să fie aplicată corect.

UPDATE7: Arhitectul Radu Cornescu este de părere că CNI ar trebui să se ocupe și de conservare pentru că ei sunt responsabili de clădire până în momentul predării. CNI trebuie să introducă un proiect de conservare în calitate de administrator și ordonator de credite.

”Am făcut un tur al Cazinoului și este un dezastru ce se întămplă acolo. Structura (fundație, ziduri, planșee) este foarte solidă (…) Dar riscă să rămână un schelet.”, a declarat Radu Cornescu, arhitect din cadrul AOR.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 489

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1195

Fotoreportaj Constanța Faleza Cazino, plină de oameni într-o zi înnorată de duminică (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 641

Sfaturi și tactici pentru începători la cazino

03 Apr 2024 334

Licitații Constanța O firmă din Sibiu va asigura consultanța în procedura de selecție a companiei care va realiza conceptul artistic și alte amenajări în interiorul Cazinoului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 596

Ce sunt turneele de sloturi online?

01 Apr 2024 268

Soarele a scos din case constănțenii pe faleza de la Cazino (VIDEO)

31 Mar 2024 539

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 839

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2121

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 749

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 634

FOTOREPORTAJ Imagini dezolante cu toboganul din Stațiunea Mamaia! Cum arată în prezent (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 1544

Primăria Constanța cumpără servicii de realizare a conceptului artistic și execuția proiectului de amenajare a centrului expozițional din cadrul Cazinoului!

07 Mar 2024 602

Ce oferă experiența la cazinouri online?

28 Feb 2024 423

Fotoreportaj Constanța Atmosferă de weekend pe Faleza Cazinoului din Constanța (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2024 888