Aţi dansat pe muzica lui Doliu. A murit o celebritate a rock-ului românesc (video)



Romeo Vanica, membru fondator al formaţiei "Mondial" şi fost redactor al postului Radio România Actualităţi, a murit miercuri, la vârsta de 69 de ani, informează site-ul Radioului Public.
Potrivit romania-actualitati.ro, Romeo Vanica a fost angajat al Radioului Public la Redacţia Ştiri între anii 1994 şi 2009.
El s-a consacrat ca un valoros compozitor şi instrumentist şi a fost membru fondator al formaţiei "Mondial".
Printre cele mai cunoscute creaţii ale sale se află "Romanţă fără ecou", "De va veni la tine vântul" sau "Primăvara".
Înmormântarea va avea loc sâmbătă la ora 14:00 la Cimitirul Mărcuţa din Bucureşti.
Potrivit wikipedia.org, Mondial este o formație românească de muzică rock, înființată în 1966 la București. Se numără printre primele grupuri din țară care fac trecerea de la muzica beat la direcții mai elaborate ale rock-ului (psihedelic, hard rock, chiar progresiv într-o etapă mai târzie.
Mondial a existat până la finele anilor șaptezeci.
De-a lungul anilor, schimbările de componență s-au produs foarte des, motiv pentru care a reconstitui cu exactitate istoria formației este o sarcină aproape imposibilă (materialele existente se contrazic nu de puține ori, foștii membri amintesc repere temporale greșite).
Formația Mondial a traversat două etape distincte de creație, succesul fiind atins la puțin timp după înființare: după câțiva ani de succes răsunător în țară, când se editează un număr de discuri și în străinătate (1967-1971), a urmat o perioadă de penumbră instalată treptat, din 1972 până în 1979, stilul diversificându-se către noi direcții, iar componența formației devenind tot mai instabilă.

În memoria publicului au rămas cel mai bine întipărite piesele din prima perioadă: Romanță fără ecou (cunoscută și prin primul ei vers, „Iubire, bibelou de porțelan”), Primăvara, Atît de fragedă ș.a.
Formația a fost înființată în 1966 de către basistul Filip Merca, originar din Tulcea (și poreclit „grecul” de colegii săi). Numele a fost tot alegerea sa; Merca a rămas singurul membru care nu a părăsit vreodată formația. Student al Politehnicii bucureștene, Merca a fost însoțit inițial de câțiva colegi care vor activa doar puțin timp în grup: Mihai Constantinescu (voce), Dan Panaitescu (chitară solo) și Horia Bădău (claviaturi).
Alături de ei, în prima componență au mai figurat: Gabriel Drăgan (voce), Dragoș Vasiliu (chitară ritmică) și bateristul Florin Dumitru. Toți erau studenți ai Politehnicii, motiv pentru care au cântat la început în clubul „303”, aparținând de institut.
Primele schimbări de componență nu au întârziat să apară: chiar în 1966 sunt cooptați noi membri, studenți cu alte specializări. Mihai Constantinescu îl aduce pe „conservatoristul” Romeo Vanica (pian), interesat mai ales de compoziție. Constantinescu pleacă la scurt timp, iar în locul său vine Radu Stoica (tot voce), student la Institutul de arhitectură. Li se alătură mai târziu și Gabriel Litvin (chitară solo, student la Facultatea de construcții), în locul lăsat de Panaitescu.

Pornind de la cei doi soliști vocali, foarte diferiți ca orientare, s-au dezvoltat în primii ani două stiluri distincte: unul „liric, spre Bee Gees sau Moody Blues” (Romeo Vanica), interpretat vocal de Gabi Drăgan și un altul, spre sonoritatea rock, susținut de Radu Stoica.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

SymPHOENIX 2021 Noua trupă Phoenix, într-un concert de rock simfonic, în curând la Constanța

19 Jun 2021 4769

14 ani fără Gil Dobrică. Echipa ZIUA de Constanța îi păstrează o vie amintire

17 Apr 2021 2269

Diplomă de Excelență pentru întreaga activitate din partea Consiliului Județean Constanța “Vocea de flacără a rock-ului românesc”, la ceas aniversar (video)

14 Sep 2020 2475