Bursa.ro Ministrul Finanţelor confirmă ceea ce bursa a scris acum 5 luni "Trei sferturi dintre băncile de la noi nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani"

Senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir cere "lista ruşinii" băncilor care nu plătesc impozit la stat.

Conform informaţiilor deţinute de ziarul BURSA, în perioada 2011-2015, impozitul total plătit la stat de băncile din ţara noastră se ridică la 1,3 miliarde lei (288 milioane de euro).

Ministrul Finanţelor Publice Ionuţ Mişa spune că aproape trei sferturi dintre băncile care activează în ţara noastră nu şi-au plătit impozitul pe profit, în ultimii ani. Astfel, şeful Finanţelor confirmă ceea ce ziarul BURSA a scris în urmă cu cinci luni.

"Băncile din ţara noastră nu plătesc impozit la stat decât dacă doresc, ele având un sistem de raportare a profitului foarte complicat", arătam, în 7 martie 2017, în articolul "Băncile de la noi - vehicul prin care multinaţionalele scot bani din ţară", citând surse oficiale, demne de încredere. Articolul din BURSA a făcut valuri în piaţa bancară, unii dintre şefii băncilor comerciale arătându-se profund deranjaţi de informaţiile publicate de noi, însă refuzând să ne transmită oficial opiniile referitoare la subiect.

Ministrul Finanţelor a spus, zilele trecute, într-o emisiune televizată, că "avem 70% dintre băncile din România care, în ultimii cinci ani, nu au plătit impozit pe profit".
Conform informaţiilor deţinute de ziarul BURSA, în perioada 2011-2015, impozitul total plătit la stat de băncile din ţara noastră se ridică la 1,3 miliarde lei, adică circa 288 de milioane de euro.

Liberalul Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, cere lista băncilor care nu plătesc impozit la stat.

Domnia sa ne-a precizat: "Mâine dimineaţă (n.r. astăzi) voi merge la Senat şi îi voi solicita, printr-o scrisoare, ministrului Finanţelor, să publice lista ruşinii băncilor şi a societăţilor nefinanciare care nu plătesc impozit la stat, aşa cum a prezentat lista persoanelor fizice datoare la buget. Să ştim şi noi, de exemplu, anul trecut, când au raportat un profit de 1 miliard de euro, cât au plătit băncile impozit? Şi de ce nu plătesc impozit? Cum eludează ele legea? Există o breşă în legislaţie? Atunci să o rezolvăm! Am depus acel proiect de lege care să soluţioneze problema exportării profiturilor, dar cei din Finanţe, care lucrează pe text, nu înaintează, deşi le-am cerut să urgenteze finalizarea lui".

Sursele noastre ne-au precizat, în urmă cu cinci luni, că există instituţii financiare care nu au plătit impozit pe profit timp de zece ani, raportând pierdere în toată această perioadă. Băncile se folosesc de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar ca să nu plătească impozitul pe profit, subliniază sursele citate, explicând că este vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL).


Sursele noastre ne-au exemplificat: "Să spunem că o bancă a realizat un profit de 100 de milioane de euro şi a vândut un pachet de NPL de 200 de milioane de euro. În general, banca vinde portofoliile de neperformante cu 5-7% din valoarea lor nominală, dar, potrivit unui studiu, media pe sistem este de 11%.

Continuarea articolului îl găsiţi pe site-ul: www.bursa.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Control al comisarilor OPC la Restaurantul Noble din Murfatlar! Incredibil în ce condiții erau preparate alimentele (GALERIE FOTO)

08 Mar 2024 814

Năvodari Protecția Consumatorilor Constanța a găsit nereguli la restaurantul lui Laurențiu Duță de la 3 Sud Est

15 Feb 2024 4175

Control la Târgul organizat în exteriorul Pavilionului expozițional Constanța. Ce nereguli au constatat comisarii OPC (GALERIE FOTO)

18 Dec 2023 1182

UPDATE Control al comisarilor OPC la Târgul organizat la Pavilionul expozițional Constanța

02 Dec 2023 3159

Control al comisarilor OPC la cofetăria AIDA din Constanța! Incredibil în ce condiții erau preparate produsele (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Nov 2023 1654

Control OPC la restaurantul Zagora din Constanța! Incredibil în ce condiții erau preparate alimentele (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Oct 2023 1821

Știri Constanța azi Dezastru în Satul de Vacanță! Patru economici cu propunere de închidere definitivă

07 Aug 2023 1308

Stiri Constanța Scandal de amploare în Satul de Vacanță! Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța

05 Aug 2023 3981

UPDATE. Știri Constanța Scandal de amploare în timpul unui control al comisarilor OPC în Satul de Vacanță! Mai mulți operatori economici, verificați (FOTO+VIDEO)

04 Aug 2023 2119

Operatori economici din Satul de Vacanță, sancționați de OPC. Ce nereguli au fost constatate (GALERIE FOTO)

15 Jul 2023 1048

Control OPC la vila din Costinești de unde mai mulți turiști au ajuns la spital cu probleme digestive. Ce nereguli au fost constatate (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Jul 2023 1275

Afaceri Constanța Fostul șef OPC, Mihai Perifan, a înregistrat Perryland la OSIM!

02 Jun 2023 5293

Control amplu la Pavilionul Expozițional Constanța! Nereguli găsite de Protecția Consumatorilor (FOTO)

19 May 2023 2124

Nereguli grave la o societate care realizează servicii de catering pentru copiii din 12 unități de învățământ (GALERIE FOTO)

21 Mar 2023 1942

Atenție de unde vă cumpărați parfum de firmă! Ce au găsit comisarii OPC în mall-uri din București (GALERIE FOTO)

17 Mar 2023 26301