Cazanciuc anunță condițiile în care susține modificarea Legii avocaţilor

 
Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat astăzi că unele modificări la legea avocaților nu au fost văzute de experții din MJ, fiind propuse în Parlament, iar, din acest motiv, nu a susținut acest proiect decât în măsura în care acestea se refereau la organizarea profesiei, informează Agerpres.

„A fost o inițiativă parlamentară care a trecut într-o formă de consultare la MJ, în care noi am fost de acord cu anumite modificări referitoare la organizarea profesiei, dar cu altele nu am fost de acord. Unele modificări au fost propuse chiar în Parlament, nu au fost văzute de colegii din MJ, de aceea nu am susținut acest proiect decât în măsura în care au fost aduse unele modificări la organizarea profesiei de avocat. O să facem o analiză, articol cu articol, în perioada următoare, pentru a veni cu un punct de vedere foarte concret la Camera Deputaților în septembrie", a afirmat Cazanciuc, prezent la Facultatea de Drept, unde a participat la lansarea Codex-ului constituțional — Constituțiile statelor membre ale Uniunii Europene.

Plenul Senatului a adoptat luni proiectul de modificare și completare a Legii 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, cu 85 de voturi pentru, 41 împotrivă și două abțineri.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative inițiate de un grup de parlamentari din întreg spectrul politic, Legea 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat trebuie modificată și completată ca urmare a noilor coduri și a jurisprudenței CCR pentru punerea de acord a dispozițiilor legii cu deciziile Curții.

Plenul și-a însușit amendamentele Comisiei juridice referitoare la percheziționarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului său, efectuate de procuror, în condițiile existenței unui mandat de percheziție emis de judecător. Decanul Baroului local (sau reprezentantul acestuia) trebuie să fie prezent pe parcursul întregii proceduri de percheziție derulate la sediul profesional al avocatului.

„Sunt exceptate de la măsura ridicării de înscrisuri, a sechestrării sau a confiscării comunicările scrise între client și avocat, consemnările efectuate cu privire la comunicările încredințate de către client sau cu privire la alte împrejurări la care se referă dreptul de a refuza depunerea de mărturie și alte bunuri, cu privire la care se aplică dreptul de a refuza depunerea de mărturie. Nu este admisă ridicarea, sechestrarea sau confiscarea înscrisurilor, a suporturilor de sunet, imagine și date, a imaginilor și a altor reprezentări care se află în posesia avocatului", stipulează amendamentele adoptate.



Sursa: Agerpres

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Senatorul Robert Cazanciuc Cel puţin zece accidente mortale produse de şoferi băuţi, drogaţi sau fără permis de la intrarea în vigoare a Legii Anastasia

20 Nov 2023 698

Robert Cazanciuc, inițiatorul Legii Anastasia - „Autorul tragediei de la 2 Mai nu va scăpa de închisoare“

24 Aug 2023 1092

„Legea Anastasia, promulgată“ Cei care conduc drogaţi, în stare de ebrietate sau fără permis şi provoacă accidente mortale merg direct la închisoare

07 Jul 2023 1156

Atenție șoferi! Bei alcool și te urci la volan? Poți ajunge la pușcărie. Senatul a adoptat proiectul de lege

08 Feb 2023 1539

10 ani de când România a lansat primul serviciu european de informare prin SMS a celor care călătoresc în afara țării

29 Oct 2022 1240

Marcel Ciolacu Material cu prioritățile PSD pentru modificarea Constituţiei (VIDEO)

10 May 2022 1181

Noul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, învestit în funcție

05 Nov 2020 1904

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru completarea Legii privind regimul armelor și al munițiilor

02 Nov 2020 1726

Iohannis cere reexaminarea legii privind Ziua Tratatului de la Trianon

15 Sep 2020 1561

Legea privind carantinarea şi izolarea se dezbate azi la Senat

13 Jul 2020 1422

Discursul ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, la evenimentul dedicat Zilei Independenței SUA

03 Jul 2020 2395

25 de ani de la semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană de către România Mesajul președintelui interimar al Senatului

22 Jun 2020 1451

Au fost publicate în Monitorul Oficial modificările la Legea privind statutul soldaților și gradaților profesioniști

10 Jun 2020 14839

Proiectul de lege referitor la starea de alertă a trecut de votul din Senat

12 May 2020 1768

Ședinţă a Biroului permanent al Senatului cu participarea efectivă a tuturor membrilor

22 Apr 2020 1634