Cercetătorii de la NASA crează dronele subacvatice cu ajutorul inteligenţei artificiale

Cercetători de la Jet Propulsion Laboratory al NASA lucrează la un proiect de îmbunătățire a tehnologiilor submersibile actuale prin implementarea inteligenței artificiale care să ajute roboții subacvatici să execute misiuni științifice, scrie luni UPI.com.

Majoritatea dispozitivelor submersibile funcționează în baza unor comenzi preprogramate. Fără a avea abilitatea de a lua decizii, abilitățile lor științifice și gradul de adaptabilitate sunt limitate.

Cercetătorii de la NASA, în colaborare cu oameni de știință de la Caltech (Institutul de Tehnologie din California), Monterey Bay Aquarium Research Institute, Woods Hole Oceanographic Institute și Remote Sensing Solutions, lucrează în prezent la dezvoltarea unui program de inteligență artificială pentru dispozitivele submersibile.

În prezent NASA efectuează o serie de teste în golful Monterey cu ajutorul unor drone subacvatice. Acestea sunt programate să efectueze măsurători care includ temperatura apei ori salinitatea și folosesc prognozele meteorologice transmise prin intermediul sateliților pentru a-și planifica rutele de deplasare. Inteligența artificială le va permite să observe schimbările la nivelul apei oceanelor în timp real, oamenii de știință urmăresc să poată integra două tipuri de informații — conexarea analizelor realizate în timp real cu planificările pe termen lung, informează Agerpres.

"Pentru a studia fenomenele oceanice impredictibile trebuie să dezvoltăm submersibile care pot naviga și care pot lua decizii independent și în timp real", a spus Steve Chien, șeful Grupului de Inteligență artificială din cadrul JPL. ''Astfel vom reuși să înțelegem propriile noastre oceane și poate și pe cele de pe alte planete'', a mai spus acesta.

"Scopul nostru este să eliminăm efortul uman în ce privește pilotarea zilnică a acestor roboți și să ne concentrăm pe analizarea datelor colectate", a spus Andrew Thompson, profesor asistent pentru știința mediului și inginerie în cadrul Caltech. "Vrem să oferim acestor submersibile libertatea și abilitatea de a colecta informații utile fără să fie nevoie să intervenim noi pentru a le corecta", a mai spus Thompson, potrivit Agerpres. 

Chiar dacă oamenii de știință nu sunt atât de departe de realizarea acestui deziderat, NASA și celelalte agenții spațiale speră să poată folosi această tehnologie a dronelor subacvatice pentru explorarea oceanelor de pe alte planete și corpuri cerești.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liga a 3-a Axiopolis Cernavodă a învins liderul din play-out, Recolta Gheorghe Doja. Gloria Băneasa, victorie după un meci nebun!

14 Apr 2024 1566

Eclipsă totală de soare! De unde poate fi văzută! Anunțul NASA

08 Apr 2024 1092

Oamenii de știință se pregătesc pentru eclipsa de soare. Ce speră aceștia să învețe?

07 Apr 2024 670

Constanța Liceul „Ovidius” din nou în topul cercetătorilor spațiului la competiția NSS-NASA

05 Apr 2024 902

NASA caută voluntari pentru o simulare a vieţii pe Marte

18 Feb 2024 540

Elevii de la Liceul „Traian“ din Constanța, premiul I la concursul internațional „Live in a Healthy Space Design Competition“

06 Feb 2024 2633

NASA amână misiunile care ar trebui să trimită astronauţi pe Lună

10 Jan 2024 720

Cercetătorii NASA fac estimări inedite! Vizat, un ''ingredient'' esenţial pentru viaţă

16 Dec 2023 842

Furtuni geomagnetice provocate de erupţii solare vor lovi Pământul în acest weekend

16 Dec 2023 884

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2012-„Gând de State“ de Bela Dumitru, clasa a XI-a B

14 Jul 2023 891

Minielicopterul trimis de NASA pe planeta Marte a restabilit contactul cu roverul marţian Perseverence

01 Jul 2023 1094

Universitatea „Ovidius” din Constanța este implicată într-un proiect finanțat de NASA

26 Jun 2023 991

Microbilogul român, Anca Șelariu selectată de NASA pentru a participa la simularea vieții pe Marte

18 Apr 2023 1330

Capsula Orion a NASA a revenit pe Terra după călătoria în jurul Lunii

11 Dec 2022 1152

Mega-racheta misiunii Artemis 1 către Lună a decolat! (VIDEO)

16 Nov 2022 1381