Ceremonie la MAPN. A fost semnată Scrisoarea de Ofertă și Acceptare pentru achiziția sistemelor Patriot

Miercuri, 29 noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale a avut loc ceremonia de semnare a Scrisorii de Ofertă și Acceptare  (Letter of  Offer and Acceptance - LOA) pentru achiziția, de către M.Ap.N., a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – PATRIOT, în prezența ministrului apărării naționale, Mihai Fifor și a ambasadorului SUA în România, Hans Klemm, informează MApN. 
             
Sistemele PATRIOT vor intra în dotarea Forțelor Terestre și Forțelor Aeriene ale Armatei României în a doua parte a anului 2019, primul sistem urmând să fie operaţional la jumătatea anului 2020.

Achiziția celor șapte sisteme de rachete sol-aer constituie, pentru țara noastră, un interes esenţial de securitate având în vedere că, prin realizarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, se asigură întărirea securităţii naţionale şi regionale, acest demers contribuind, totodată, în mod semnificativ la consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

România, în calitate de stat membru al NATO şi UE, are obligaţia să continue şi să îşi intensifice eforturile naţionale pe dimensiunea de apărare şi securitate. În contextul politico-militar actual, Forţele Aeriene şi Forţele Terestre române trebuie să dispună, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de capabilităţi și sisteme de apărare aeriană cu baza la sol cu bătaie mare credibile, flexibile şi eficiente, pentru a contribui la descurajarea agresiunilor la adresa României şi articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate.
           
Ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a adresat mulțumiri partenerilor americani și a apreciat că România devine un aliat din ce în ce mai important pentru NATO. De asemenea, a punctat consolidarea Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii ca fiind o prioritate pentru România.

„Semnarea Scrisorii de Ofertă și Acceptare pentru sistemele PATRIOT reprezintă un prim pas într-o relație de cooperare pe termen lung”, a precizat ministrul Fifor.

           
Ambasadorul Hans Klemm a punctat, în cadrul ceremoniei, câteva repere importante ale cooperării excelente dintre România şi SUA.

„Aşa cum a spus Secretarul de Stat Rex Tillerson ieri, în discursul de la Centrul Wilson, din SUA apreciază foarte, foarte mult angajamentul de care a dat dovadă România, atât în calitate de partener strategic, cât şi în calitate de aliat în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Şi în calitate de aliat în cadrul NATO, spre deosebire de multe, multe alte ţări aliate, România şi-a propus să îndeplinească angajamentul asumat de Alianţă, de a cheltui peste 2% din produsul intern brut pentru apărare. Domnule ministru, angajamentul dumneavoastră faţă de îndeplinirea acestui obiectiv a fost foarte, foarte apreciat nu doar de mine, ci şi de Secretarul american al Apărării, James Mattis”, a precizat ambasadorul american de la Bucureşti.

Sursa foto: MApN

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN România achiziționează 200 de rachete pentru sistemele PATRIOT, printr-o achiziție comună la nivel NATO

04 Jan 2024 609

Acord între membri europeni, printre care şi România, pentru achiziţionarea a până la 1.000 de rachete Patriot

03 Jan 2024 630

Știri Constanța Marcel Ciolacu, prezent la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23, în poligonul Capu Midia

14 Nov 2023 735

Ziua Distinșilor Vizitatori la exercițiul tactic cu trupe și trageri reale PATRIOT SPARK 23 de la Capu Midia

13 Nov 2023 634

Șeful Apărării din Bulgaria, în vizită în România. Ce întâlniri sunt incluse în program

05 Jul 2021 1276

Testele de acceptanță a echipamentelor primei baterii de rachete sol-aer PATRIOT din dotarea SMFA, finalizate

30 Oct 2020 1476

Ludovic Orban, la startul lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD (video)

17 Sep 2020 2819

Ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT, programată joi

14 Sep 2020 1959

MApN Sosesc în țară echipamentele principale ale primului sistem de rachete sol-aer PATRIOT

19 Aug 2020 1351

Garnizoana Mihai Bravu Instruire prin simulare pentru noile sisteme Patriot (galerie foto)

07 Feb 2020 2787

ROMAERO şi RAYTHEON-Memorandum pentru sistemul Patriot. Acum câteva zile s-a tras cu astfel de rachete la Capu Midia

11 Jul 2019 2922

Rachetele Patriot, lansate în premieră, în poligonul de la Capu Midia

20 Jun 2019 2323

​M.Ap.N. a efectuat plata pentru achiziția rachetelor destinate sistemelor PATRIOT

15 Mar 2019 1536

Ministerul Apărării Naționale a făcut zilele acestea plata pentru încă trei sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot

01 Nov 2018 1493

MApN. Al doilea sistem de rachete Patriot, achitat până la sfârşitul lunii septembrie

05 Sep 2018 1769