Cine sunt câştigătorii Festivalului de Artă Culinară Turcească de la Cumpăna Deserturi pregătite ca la curtea lui Suleiman Magnificul

Cele mai pricepute turcoaice în prepararea mâncărurilor tradiţionale s-au reunit în weekend la Cumpăna pentru a se întrece, în cadrul celei de a IX-a ediţii a Festivalului de Artă Culinară Turcească, organizat de UDTR.

Potrivit unui comunicat de presă, au intrat în concurs circa o sută de preparate culinare pregătite de doamnele de etnie turcă de la filialele Uniunii Democrate Turce din România din: Constanţa, Tulcea, Bucureşti, Cernavodă, Cobadin, Techirghiol, Tuzla, Hârşova, Măcin, Babadag şi Cumpăna.

În urma jurizării, pe primele locuri la secţiunea - bucătărie tradiţională s-au clasat: filiala UDTR Cumpăna, urmată de cea din Cernavodă şi de cea din Hârşova.

Filiala UDTR din Cumpăna şi-a adjudecat primul loc la secţiunea -dulciuri, unde pe locul II s-a clasat filiala UDTR din Măcin, iar pe locul III cea din Tulcea.

La secţiunea - patiserie, primul loc a fost câştigat de filiala UDTR din Techirghiol, locul al doilea de  filiala din Cobadin şi locul al III- lea de cea din Tulcea.

Juriul a fost format din: deputatul Iusein Ibram, subprefecţii Accoium Levent şi Anefi Ersun,  viceprimarul comunei Cumpăna, Neagu Florin şi Attila Baykara-TIAD Dobrogea. 

Aşa cum a declarat preşedintele comisiei de femei a UDTR, Amet Melec, coordonatorul  evenimentului, festivalul se organizează anual cu scopul de a promova bucătăria turcească, reţetele culinare străvechi, preparate în bucătăriile sultanilor otomani, moştenite de turcii dobrogeni. 

Unul dintre deserturile favorite pregătite la curtea lui Suleiman Magnificul, „helatiye”,  sirop cu esenţa de trandafiri la care se adaugă o budincă din lapte, migdale şi fistic a fost pregătit de Leman Talip de la filiala UDTR din Măcin şi a clasat filiala pe locul al doilea, la secţiunea-dulciuri.

În timpul jurizării preparatelor culinare expuse a avut loc un spectacol susţinut de ansamblurile de dansuri tradiţionale „Fidanlar” şi „Kardelen” aparţinând UDTR şi de Deniz Done, elevă la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa.

Prezent la eveiment împreună cu soţia, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozçalışkan a declarat: „mă aflu pentru a doua oară de la începutul mandatului meu la Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, la Festivalul de Artă Culinară Turcească, organizat de Uniunea Democrată Turcă din România. Este foarte important că UDTR promovează astfel bucătăria turcească, printr-un concurs, deoarece  specific acestei bucătării sunt aromele orientale care dau o savoare deosebită preparatelor, diferită de cea ale produselor româneşti. Dacă în întreaga lume bucătăria franceză sau cea chineză şi-au câştigat notorietate la fel şi arta culinară turcească ocupă un loc fruntaş printre  gastronomiile lumii.”


Printre participanţii la eveniment s-au numărat: preşedintele UDTR Osman Fedbi, prim-vicepreşedintele Iusein Gemal, secretarul general Ervin Ibraim, deputatul Iusein Ibram, iniţiatorul festivalului, dar şi preşedinţii filialelor UDTR înscrise în concurs.

Printre invitaţi s-au mai aflat: subprefecţii Acoium Levent şi Anefi Ersun, Murat Iusuf-muftiul Cultului Musulman din România, senatorul Nicolae Moga şi directorul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanţa, Ali Oguzhan Yuksel.

Evenimentul a fost organizat de comisia de femei a UDTR şi coordonat de Melec Amet-preşedinte şi Accoium Durie-vicepreşedinte.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.