CJPC Constanța Peste 5.000 kg de vopsea de păr henna pudră, cu substanţe interzise în compoziţie

 
În baza Regulamentului European 1223/2009 Biroul Vamal Constanţa Sud a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor un control de specialitate asupra importului a 5133 kg vopsea de păr henna pudră (diferite culori) în valoare de 40.293 USD.
Din ordinul directorului general Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă, Paul Silviu Anghel, o echipă de comisari din cadrul CJPC Constanţa a verificat produsele şi documentaţia aferentă importului.
În urmă analizei, s-au găsit 76.800 plicuri din folie aluminiu termosudată care conţin vopsea de păr sub formă de pudră henna care urmau a fi ambalate în cutii de carton de către importator la sediul acestuia după finalizarea procedurilor de import şi punerea acestora pe piaţă din România.
Din documentele care însoţesc produsele, cât şi din informaţiile înscrise pe cutiile de carton în care urmau să fie ambalate plicurile cu vopsea de par, a reieşit că această pudră de henna conţine substanţă chimică pară fenildiamină. Această substanţă chimică poate fi exprimată pe ambalaje sub următoarele forme: pară fenildiamina, p-fenildiamina, 1-4 fenildiamina.
În Directiva Europeană pentru produse cosmetice 76/768/EEC, Anexă 2 prezintă lista substanţelor interzise în produsele cosmetice, precum şi în Regulamentul European 1223/2009 Anexă 2, la poziţia 1226 este menţionată substanţa pară fenildiamina atunci când este utilizată în producerea vopselei de par.
Între statele membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană există un sistem de schimb rapid de informaţii privind produsele periculoase denumit sistem RAPEX. Sistemul constă într-o aplicaţie situată pe Internet care este utilizată că instrument de comunicare atât pentru statele membre ce utilizează aplicaţia pentru a pregăti şi transmite notificări şi reacţii prin sistem, cât şi de toate persoanele interesate, într-o secţiune publică destinată acestui scop.
În sistemul de alertă RAPEX sunt notificate produse cosmetice similare (vopsea de păr henna) care au fost retrase de pe piaţă în ţări membre UE deoarece prezintă un risc chimic datorat prezenţei substanţei pară fenildiamină.
În urmă celor constatate, CJPC Constanţa a încadrat întreagă cantitate de 5133 kg vopsea de păr henna pudră în valoare de 40293 USD ca fiind un produs periculos şi nu a autorizat punerea în liberă circulaţie ceea ce a dus la interzicerea intrării pe teritoriul României a acestor produse.
Pe această cale atentionăm consumatorii să acorde o deosebită atenţie în momentul achiziţionării acestor produse cosmetice pentru vopsirea părului pe baza de pudră henna, deoarece prezenţa acestei substanţe în produsul cosmetic poate afecta sănătatea utilizatorului.
Vă prezentăm în continuare poze ale produselor în cauza şi ale ambalajelor acestora pentru a evita achiziţionarea acestui tip de produse.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Delia, schimbarea radicală cu care și-a lăsat fanii fără cuvinte! Mesajul artistei

14 Mar 2022 2057

Vă deranjează firele de păr alb cu aspect neplăcut sau părul alb crescut la rădăcini? SOS – ajutor pentru îngrijirea părului acasă

08 May 2020 2907

Vopseaua de păr, un pericol pentru sănătate? Un studiu ANPC dă fiori…

23 Feb 2016 3266

Comunicat de presă - Comisariatul Judetean Pentru Protectia Consumatorilor Constanta

21 Jan 2016 2232