Clipe de tensiune maximă la andocarea modulului care a dus trei noi astronauți pe Staţia Spaţială Internaţională

Cei trei noi astronauţi care au ajuns ieri, la ora 21:58 GMT, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), au avut răbdare timp de 2 ore şi 42 de minute, până la 00:40 GMT duminică, înainte de a putea intra în locuinţa lor pentru următoarele şase luni şi a se îmbrăţişa cu predecesorii sosiţi pe 19 octombrie, transmite AFP, preluată de Agerpres.
 

Timpul scurs a fost necesar pentru a se asigura de perfecta etanşeitate între capsula Soyuz şi ISS.
 
După aceste aproape trei ore de aşteptare în modulul minuscul de numai 2,5 metri lungime, cei trei noi astronauţi - Peggy Whitson - NASA, Oleg Novitsky - agenţia spaţială rusă Roskosmos şi Thomas Pesquet - Agenţia Spaţială Europeană (ESA) - au fost primiţi de americanul Shane Kimbrough şi ruşii Serghei Rijkov şi Andrei Borisenko.
 
Primul care a intrat pe ISS a fost Novitsky, urmat de Pesquet şi Whitson.
 
"Noi vă privim şi nu am putea fi mai mândri", a transmis Charles Bolden, administrator al NASA, echipajului de pe ISS, de acum în număr de şase membri, după sosirea de sâmbătă.
 
"Joncţiune confirmată", a precizat un comentator al NASA atunci când andocarea capsulei la ISS s-a produs sâmbătă, la 21,58 GMT, potrivit imaginilor în direct difuzate de agenţia spaţială.
 
Cei trei astronauţi au decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, joi, la ora 20:20 GMT.
 
După separarea capsulei Soyuz MS-03 de al treilea etaj al rachetei, aceasta s-a plasat pe orbită la 200 km deasupra Terrei, la aproape nouă minute de la decolare.
 

Echipajul a rămas mai mult de 48 de ore în modulul minuscul de numai 2,5 metri lungime.
 
Pentru andocare, capsula a trebuit adusă la aceeaşi altitudine cu ISS, care se deplasează cu 28.000 km/h la 400 km deasupra Pământului.

 
În cele şase luni la bord, Thomas Pesquet urmează să realizeze nu mai puţin de 62 de experienţe pentru Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Centrul naţional francez de studii spaţiale. La acestea se vor adăuga alte 55 de experienţe care vor fi realizate în cooperare cu agenţiile spaţiale americană, canadiană şi niponă.
 
Francezul va studia şi impactul lipsei de gravitaţie asupra musculaturii, o analiză ale cărei rezultate ar putea ajuta la tratarea miopatiei. El va testa şi tehnologii care ar putea revoluţiona purificarea apei sau substanţe cu efect de autocurăţare care ar putea fi folosite în spitale. Lui i s-a prelevat chiar o mostră de ţesut muscular, care va fi comparat cu o mostră prelevată după revenirea sa din spaţiu.
 
Peggy Whitson va efectua experienţe asupra impactului luminii asupra ciclului somnului, în timp ce Oleg Novitsky va realiza pentru agenţia spaţială rusă Roskosmos peste 50 de experienţe ştiinţifice.
 
Comandantul de bord al capsulei Soiuz, Oleg Novitsky, are o bogată experienţă în spaţiu. La 45 de ani, fostul pilot al forţelor aeriene ruse, care tocmai a devenit tată, a petrecut cinci luni pe ISS în 2012 şi 2013.
 
La 56 de ani, americanca Peggy Whitson a adunat deja 376 de zile în spaţiu şi şase ieşiri în spaţiul cosmic. Ea are la activ două prezenţe pe ISS, iar primul său zbor a avut loc în 2002, când ISS era încă în curs de asamblare. EFE nota că Peggy Whitson urmează să devină cea mai vârstnică femeie în spaţiu.
 
În comparaţie cu colegii săi de zbor, Thomas Pesquet, fost pilot de linie în vârstă de 38 de ani, cel de-al zecelea francez ajuns în spaţiu şi primul din 2008, pare a fi un tinerel lipsit de experienţă, menţionează AFP. Preşedintele francez, Francois Hollande, a salutat pe Facebook "parcursul excepţional" al astronautului. "Le mulţumesc tuturor pionierilor care, ca Thomas Pesquet, fac posibilă aventura spaţială", a adăugat şeful statului francez.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

SpaceX a lansat o navetă cu patru astronauți către Stația Spațială Internațională (VIDEO)

02 Mar 2023 1036

Prima misiune spaţială privată a ajuns la Staţia Spaţială Internaţională. Cine sunt cei 4 călători spaţiali (VIDEO)

09 Apr 2022 1540

Prima misiune privată spre Staţia Spaţială Internaţională, lansată cu succes. 3 oameni de afaceri au plătit zeci de milioane de dolari pentru acest zbor (VIDEO)

08 Apr 2022 1487

Alegeri în SUA Un astronaut a votat din spațiu

08 Nov 2016 2187

Transmisiunea live de pe ISS, postată pe Facebook și devenită virală, s-a dovedit a fi un fals

26 Oct 2016 1837

Trei membri ai echipajului Stației Spațiale Internaționale au revenit pe Terra

07 Sep 2016 1624

UPDATE. Scurgeri de amoniac Incident la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

14 Jan 2015 1911

Lumea ştiinţei Exces de antimaterie în spaţiul cosmic

12 Oct 2014 1961

Un echipaj de astronauţi a andocat pe Staţia Spaţială Internaţională

26 Sep 2014 1888

Capsula Dragon, cu şoareci vii la bord, lansată spre Staţia Spaţială (video)

21 Sep 2014 2319

Imagini superbe cu Pământul, văzut din spaţiul cosmic (video)

20 Sep 2014 8587

Imagini fantastice Superluna, văzută de pe Staţia Spaţială Internaţională

11 Aug 2014 3810