Clubul prietenilor Moscovei (II) AMICOM, firma care subminează interesele americane în România

Interesele geostrategice americane sunt subminate de câțiva ani de firma AMICOM, controlată, prin interpuși, de președintele companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), Gabriel Comănescu. Milionarul constănțean se afișează ca adversar al PSD, însă multe dintre colaborările sale mai mult sau mai puțin oficiale au legătură tocmai cu acest partid, scrie putereaconstanta.ro.
 
AMICOM nu este deloc străină peisajului politic în preajma campaniilor electorale. Pe de altă parte, a fost contractor al mai multor companii de renume, cu mari implicații strategice în zona Mării Negre și nu numai. Însă, fie că este vorba despre companii din domeniul apărării, a resurselor sau din zona IT, AMICOM și-a creat un prost renume, fapt confirmat de mai mulți foști colaboratori.
 
Istoria unor dubioase campanii de PR
 
Unul dintre cei mai importanți clienți ai AMICOM a fost Chevron. Este de notorietate că acest colos american a avut o campanie de PR în România absolut catastrofală. Informații din interior erau livrate continuu detractorilor Chevron, care le foloseau pentru a orchestra atacuri non-stop la adresa companiei, care a fost efectiv demonizată, pe fondul scandalului național generat de problema exploatării gazelor de șist. Motiv pentru care americanii au reziliat contractul cu AMICOM, de care nu au mai vrut să audă, și s-au retras din România.
 
AMICOM a continuat să lucreze intensiv la imaginea companiilor americane și britanice. AMICOM susține, pe pagina sa oficială, că relația cu BAE Systems, companie britanică, cel mai mare furnizor european de echipamente militare și de apărare, a fost „un exercițiu de comunicare de succes”.
 
Cum s-a concretizat acest „succes”? Directorul din România al BAE Systems, Cristian Sfichi, a apărut de doar patru ori la televizor și de trei ori într-o publicație scrisă, vorbind despre vehiculul motorizat RG31.
 
BAE Systems s-a aflat în centrul unui scandal în România, în urma achiziționării, de către statul român, a fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria, în 2003, sub guvernarea Adrian Năstase, în schimbul a 116 milioane lire sterline. Valul a trecut, însă în 2009, BAE a fost prinsă într-un scandal internațional de mită cu ramificații în România. BAE Systems a respins o ofertă a organismului anticorupţie britanic de a plăti 330 de milioane de euro. În schimbul acestei sume, autorităţile ar fi pus capăt anchetei privind faptele de corupţie din străinătate ale companiei. În februarie 2010, BAE Systems plătea 30 milioane de lire sterline Oficiului de Investigare a Fraudelor Grave, după ce a recunoscut mai multe nereguli contabile într-un acord de vânzare a unui sistem de control al traficului aerian către Tanzania. Decizia a făcut posibilă sistarea și altor anchete referitoare la contracte încheiate în anii ’90 cu Cehia, Africa de Sud și România. La câteva luni, după o colaborare de cinci ani, BAE Systems rezilia contractul cu AMICOM.
În prezent, BAE Systems nu vrea să mai audă de AMICOM și trece relația cu acest fost partener la „clauze confidențiale”, după cum rezultă din răspunsul pe care l-am primit în urma unei solicitări oficiale.


Puteți citi continuarea acestui articol pe putereaconstanta.ro
Sursa text şi foto:  putereaconstanta.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.