Codul fiscal a fost modificat

Va prezentăm, potrivit contabilul.manager.ro, în sinteză modificările aduse de Ordonanţa nr. 15 din 23 august 2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial cu numărul 621 din data de 29 august 2012.
Venituri din activităţi independente
Ordonanta stabileste expres ca nu exista obligatia retinerii impozitului pe venit de catre platitorul de venit in cazul veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrati fiscal potrivit legislatiei in materie.
Persoanele fizice care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri sub forma de salarii de la angajatori din state care nu intra sub incidenta regulamentelor Uniunii Europene privind coordonarea sistemelor de securitate sociala sau din state cu care Romania nu are incheiate acorduri ori conventii in domeniul securitatii sociale si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor vor depune formularul 112 'Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenţa nominala a persoanelor asigurate', in mod direct sau printr-un reprezentant fiscal/imputernicit, si vor achita contributiile sociale ale angajatorului si pe cele individuale, numai daca exista un acord incheiat in acest sens cu angajatorul; aceleasi obligatii le au si persoanele fizice romane care obtin venituri din salarii, ca urmare a activitatii desfasurate la misiunile diplomatice si posturile consulare acreditate in Romania, in cazul in care misiunile si posturile respective nu opteaza pentru indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a contributiilor sociale.
Persoanele fizice, care isi desfasoara activitatea in  Romania si obtin venituri sub forma de salarii de la angajatori nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta  in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, au obligatia sa depuna Declaratia 112 si sa achite contributiile sociale ale angajatorului si pe cele individuale numai daca exista un acord incheiat in acest sens cu angajatorul.
Angajatorii respectivi,  au obligatia sa transmita organului fiscal competent informatii cu privire la acordul incheiat cu angajatii. Daca intre acesti angajatori si persoanele fizice,  nu au fost incheiate acorduri, obligatia privind achitarea contributiilor sociale datorate de angajatori, retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si depunerea declaratiei 112,  revine angajatorilor. In ceea ce priveste Declaratia 112, aceasta se poate depune in mod  direct sau prin intermediul unui  reprezentant fiscal/imputernicit.
Contributii sociale individuale
Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. 1,  pct. 131 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si din contracte/conventii incheiate potrivit Codului civil), vor  datora contributia individuala de asigurari sociale de stat, dupa caz,  si asupra  veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent si veniturilor din activitatea de expertiza contabila si tehnica judiciara  si extrajudiciara, daca mai realizeaza si astfel de venituri (29621,  alin. 2 din Codul fiscal).
Ordonanta aduce o serie de completari cu privire la baza de calcul a contributiilor sociale individuale la asigurarile sociale de stat si asigurarile sociale de sanatate care este, dupa caz, venitul brut stabilit  prin contractul incheiat intre parti,  diferenta intre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 din Codul fiscal, venitul din asociere, valoarea comisioanelor  sau onorariilor stabilite potrivit legii in cazul expertizelor tehnice judiciare si extrajudiciare.
Ordonanta stabileste expres ca platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza contributiile sociale numai pentru persoanele fizice care realizeaza venituri de natura celor prevazute la art. 296^21 alin. 1 lit. f si h din  Codul fiscal, altele decat cele care desfasoara activitati economice in  mod independent sau exercita profesii libere si sunt inregistrate fiscal potrivit legislatiei in materie. Prin exceptie de la aceste prevederi, platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza contributiile sociale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri in  baza contractelor de agent.

Sursa: contabilul.manager.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoriile din Constanța și Tulcea ies din criza de judecători! Anunțul membrului CSM Alin Ene

19 Apr 2024 34

Anunț licitație vânzare teren intravilan – str. Speranţei, nr. 10, lot 2, Nisipari

19 Apr 2024 207

Judecătoria Mangalia motivează condamnarea Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției - „Scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea acesteia“

18 Apr 2024 418

Cod Galben hidrologic pentru râuri din Dobrogea. Anunțul hidrologilor

18 Apr 2024 329

Codul Galben și-a intrat în drepturi la Constanța! Imagini din traficul rutier în această dimineață (FOTO+VIDEO)

18 Apr 2024 704

UPDATE Atenție! Avertizare de Cod portocaliu de vânt puternic pentru județele Constanța și Tulcea

17 Apr 2024 760

Research Consorzio Stabile Societa Consortile A.R.L. execută lucrările Proiectul de salvare și punere în valoare a Mormântului pictat hypogeu s-a majorat cu 10%! (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 403

Recomandările IGSU pentru zonele vizate de cod galben (VIDEO)

17 Apr 2024 446

Cod galben de vreme rea la Constanța! Vremea se va răci accentuat. Unde se pot semnala eventuale probleme

17 Apr 2024 667

Alertă meteo! Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vijelii, averse torențiale și grindină

17 Apr 2024 1340

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 454

Constanța. Arest prelungit pentru femeia care și-ar fi incendiat concubinul

15 Apr 2024 326

Loto 6/49 Marele premiu în valoare de peste 1,94 milioane de euro a fost câștigat

12 Apr 2024 539

Consiliul Județean Constanța achiziționează aparatură IT în vederea îmbunătățirii actului educațional. Sunt vizate școlile speciale din subordinea instituției!

11 Apr 2024 383

CNAIR SA anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu, lot 6

11 Apr 2024 356