Comisia de control al SRI cere Serviciului să precizeze dacă l-a filat pe Dan Condrea

Comisia de control al SRI cere oficial Serviciului să precizeze dacă l-a filat pe Dan Condrea. SRI nu putea să îl fileze pe Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, în dosarul penal deschis de parchet, pentru că Serviciul Român de Informaţii nu are drept să facă filaj în dosare penale, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale de la începutul acestui an.
 
Mai mulți membri ai Comisiei parlamentare de control al activității SRI s-au reunit, astăzi, la Parlament, pentru a discuta situația referitoare la Hexi Pharma.
 
Comisia parlamentară de control al activităţii SRI a trimis în această dimineaţă o solicitare oficială către Serviciul Român de Informaţii, prin care cere o poziţie oficială în legătură cu supravegherea sau nu a patronului Hexi Pharma, Dan Condrea, informează România TV.
 
Potrivit reprezentanţilor Serviciului Român de Informaţii spun că patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, nu era filat în momentul accidentului în care şi-a perdut viaţa. Acest lucru este interzis în urma unei decizii a Curţii Constituţionale, care a exclus SRI din rândul organelor de cercetare care pot face interceptări şi filaje în dosare penale.
 
Declaraţia vine după ce deputatul Sebastian Ghiţă, membru în comisia de control a SRI, a declarat că va cere, astăzi, ca „echipa de filaj să facă public raportul şi filmul accidentului”.
Curtea Constituţională a României a motivat decizia legată de interzicerea Serviciul Român de Informaţii să desfăşoare activităţi de supraveghere tehnică, susţinând că SRI nu are atribuţii de cercetare penală.
 
]Curtea constată că legiuitorul a inclus, în cuprinsul art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, pe lângă procuror, organul de cercetare penală şi lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei şi a altor organe specializate ale statului. Aceste organe specializate ale statului nu sunt definite, nici în mod expres, nici în mod indirect în cuprinsul Codului de procedură penală. De asemenea, norma criticată nu prevede nici domeniul de activitate specific acestora, în condiţiile în care, în România, activează, potrivit unor reglementări speciale, numeroase organe specializate în diverse domenii. Astfel, în afara Serviciului Român de Informaţii, care are atribuţii exclusiv în domeniul siguranţei naţionale, neavând atribuţii de cercetare penală, există şi alte servicii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum şi o multitudine de organe specializate ale statului cu atribuţii în varii domenii”, a arătat CCR în motivarea deciziei.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Digitalizarea Fiscului cu SRI mai are un pas. Urmează votul final la Camera Deputaților

17 Apr 2024 432

București După aproape 33 de ani de la teribila crimă - Bărbatul urmărit internațional, adus în țară pe 23 aprilie

17 Apr 2024 549

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3637

SRI angajează inginer electronist

07 Apr 2024 614

Declarațiile ARSVOM cu privire la ambarcațiunea găsită în Marea Neagră (FOTO+VIDEO)

06 Apr 2024 692

Pe surse Barca răsturnată în apropiere de Tuzla ar aparține Marinei din Ucraina și are la bord sisteme de bruiaj și radare

04 Apr 2024 1153

Știri Constanța Dana 79 din Port, închisă, în urma unor anchete ale autorităților din cadrul SRI (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 10552

Procurorul general îi solicită preşedintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

03 Apr 2024 715

Oportunitate de angajare în SRI! 31 martie, ultima zi pentru înscriere! Vizați, elevii claselor a XII-a și absolvenții cu diploma de bacalaureat, cu vârsta maximă de 23 de ani în anul admiterii

30 Mar 2024 1266

Ai maxim 29 de ani, îți place sportul și vrei să lucrezi la SRI? Poți fi luptător antiterorist

25 Mar 2024 11295

SRI angajează! Se cer, printre altele, atenţie la detalii și abilităţi de lucru în echipă!

22 Mar 2024 20540

Vrei să lucrezi la SRI? Anunț important pentru elevii claselor a XII-a și absolvenții cu diploma de bacalaureat, cu vârsta maximă de 23 de ani în anul admiterii

05 Mar 2024 28221

Viral. SRI a făcut o postare specială pe Facebook, de Dragobete (FOTO)

24 Feb 2024 726

SRI angajează! Iată pe ce post și care sunt responsabilităţile

18 Feb 2024 31219

Vrei să lucrezi la SRI? Acum ai ocazia. Iată ce posturi sunt disponibile!

05 Feb 2024 2731