Comunitatea musulmană din România celebrează Anul Nou Islamic

Data de 25 octombrie este o zi cu o mare importanță pentru Lumea Islamică, reprezentând ultima zi din anul calendaristic Islamic și totodată reprezintă începutul lunii Muharrem.
 
Emigrarea Profetului Muhammed împreună cu adepţii săi, populație musulmană ce l-a urmat, este cunoscută sub denumirea de Hijra, şi reprezintă în fapt părăsirea  orașului Mecca și stabilirea lor în orașul Medina. Emigrarea le-a dat putere musulmanilor și astfel s-a putut cuceri orașul Mecca.
 
Emigrarea a fost o călătorie sfântă ce a întărit credința celor ce au participat, a dat noi forțe Lumii Islamice, a dus la răspândirea Islamului în întreaga Lume  și nu în ultimul rând a proslăvit numele lui Allah, se arată într-un comunicat remis de Muftiatul Cultului Musulman în România. Datorită însemnătății pe care o poartă, luna Muharrem a fost desemnată drept prima luna din anul calendaristic Islamic.
 
Un alt eveniment istoric important care îi dă un plus de însemnătate lunii Muharrem este martirizarea nepotului profetului Muhammed, Hz. Huseyin în orașul Kerbela. De aceea a 10-a zi a lunii Muharrem, este o zi cu o însemnătate și valoare spirituală atât de mare, fiind celebrate, în întreaga Lume Islamică, drept Ziua de Așura.
 
Pregătirea mâncării de Așura, împărțirea și servirea acesteia între musulmani este o tradiție ce leagă și întărește noi relații de prietenie și totodată duce la întărirea relațiilor dintre enoriaşi.
Scopul acestei sărbători este de a bucura oamenii, de a-i apropia pe musulmani, de întărire a sentimentului de fraternitate și cel mai important, reamintirea emigrării Profetului, a tragicului eveniment de la Kerbela unde nepotul Profetului, Huseyin a fost martirizat.
 
Cu acest prilej,  Muftiatul Cultului Musulman din România, ureazǎ tuturor musulmanilor ca noul An Islamic și anume anul 1436, sa fie benefic, prosper, împǎciuitor!


Sursa foto: oriens.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.