Conflictul de interese, neconstituțional! Mazăre şi Nicuşor Constantinescu se numără printre avantajaţi (rechizitoriu + referat DNA)

Plenul Curții Constituționale a decis ieri că o sintagmă din art. 301 alin.(1) din Codul penal este neconstituțională, iar incriminarea infracțiunii de conflict de interese în mediul privat reprezintă o încălcare nejustificată a libertății economice și a dreptului la muncă, potrivit agerpres.ro.
 
Conform sursei mai sus citate, Curtea Constituțională a luat în dezbatere o excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 301 alin. (1) din Codul penal: «Conflictul de interese. (1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică“.
 
Printre cei care se bucură, momentan, de avantajele acestei decizii a CCR sunt, potrivit surselor noastre, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa (vezi dosarul în care a fost arestat preventiv alături de Sorin Strutinsky), dar şi Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (vezi dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio).

„Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii au admis cu unanimitate de voturi excepția de neconstituționalitate și au constatat că sintagma «raporturi comerciale» din cuprinsul dispozițiilor art. 301 alin. (1) din Codul penal este neconstituțională. Curtea a reținut că noțiunea de 'raport comercial' nu mai este expres definită prin legislația în vigoare, împrejurare ce lipsește de claritate și previzibilitate sintagma cuprinsă în norma penală și care este de natură a împiedica determinarea exactă a conținutului constitutiv al infracțiunii de conflict de interese. Această lipsă de claritate și previzibilitate a sintagmei 'raporturi comerciale' din cuprinsul dispozițiilor art. 301 alin. (1) din Codul penal contravine principiului legalității incriminării, prevăzut la art.1 din Codul penal și la art.7 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, și, în consecință, dispozițiilor art.1 alin. (5) din Constituție, precum și libertății individuale, drept fundamental prevăzut de art. 23 din Constituție“, susține CCR, citată de sursa anterior precizată.

Decizia CCR este definitivă. Ea se va comunica celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului. Dacă în termen de aproximativ 40 de zile această decizie a CCR nu va fi reglementată conform prevederilor, ea va fi definitivă şi pusă în aplicare. 

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)


Referatul DNA privind propunerea de arestare a lui Radu Ştefan Mazăre şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (document)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consilierul local din Medgidia Samir Menan, proces la Constanța cu Agenția Națională de Integritate (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 352

Consilier local de la Medgidia, cercetat pentru conflict de interese de ANI

01 Apr 2024 529

Cristian Popescu Piedone cercetat de ANI. Replica, primarul Sectorului 5, București

28 Feb 2024 682

Curtea de Apel Constanța, verdict în cazul consilierei PNL, Gianina Ionela Topolov

12 Feb 2024 932

ANI Secretarul General al Comunei Albești, județul Constanța, în conflict de interese

09 Nov 2023 990

Curtea de Apel Termen în dosarul prin care Gianina Topolov contestă incompatibilitatea din Consiliul Județean Constanța

15 Oct 2023 1066

Definitiv! Inspectorii de integritate obțin la Constanța anularea unei hotărâri de consiliu local, pe fondul unui conflict de interese (MINUTA)

28 Jun 2023 939

Fosta șefă de la THR Marea Neagră, în prezent consilier local la Mangalia, în proces cu Agenția Națională de Integritate (DOCUMENT)

08 Jun 2023 2901

Popa Cristina, din comuna IC Brătianu, județul Tulcea, găsită incompatibilă de ANI

07 Jun 2023 1239

Prescripție Pedeapsă micșorată pentru Nicușor Constantinescu, fostul șef al CJC, în dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“!

08 May 2023 4089

Premierul britanic, anchetat pentru un posibil conflict de interese

17 Apr 2023 1386

Fostul arhitect șef al Primăriei Tulcea, la judecată cu Agenția Națională de Integritate, la Curtea de Apel Constanța

29 Mar 2023 1529

Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ se va rejudeca, în parte! Acțiunea lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, admisă!

16 Jan 2023 1954

Agenția Națională de Integritate a constatat că 11 persoane se află în stare de incompatibilitate sau într-un conflict de interese de natură administrativă

20 Dec 2022 1253

Răsturnare de situație! Raportul ANI împotriva fostului manager al SAJ Constanța, anulat! (MINUTA)

13 Nov 2022 2134