Constanţa. Cetăţeni irakieni prinşi la scurt timp după ce au trecut ilegal frontiera. Au fost ajutaţi de două călăuze bulgare (galerie foto)

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au depistat cinci cetățeni irakieni, trei adulţi şi doi copii, care au încercat să intre ilegal în ţară din Bulgaria, pe jos, cu scopul de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

Persoanele în cauză au beneficiat de sprijinul a două călăuze bulgare care ar fi trebuit să îi transporte până în Bucureşti.
 
În data de 06.07.2017, în jurul orei 02.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Negru Vodă au desfăşurat, în baza unei informaţii, o acţiune de combatere a migraţiei ilegale în zona de competenţă.

Astfel, poliţiştii de frontieră au oprit pentru control, pe DN 38, la ieșire din localitatea Negru Vodă, din judeţul Constanţa, două autoturisme, marca Mercedes, în care se aflau 2 cetăţeni bulgari şi 5 cetăţeni irakieni.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit că 4 dintre cei 5 cetățeni irakieni formează o familie compusă din doi adulți, în vârstă de 32, respectiv 33 de ani și doi minori, în vârstă de 7 ani, respectiv 1 an.

Adulții au declarat că au trecut ilegal frontiera din R. Bulgaria, pe jos, peste frontiera verde, fiind preluaţi ulterior de către cei doi cetățeni bulgari, care urmau să-i transporte până în București.

Cei doi cetăţeni bulgari, ce aveau rol de călăuze, ambii în vârstă de 30 ani, au declarat că îi ajutau pe cetățenii irakieni să ajungă până în Bucureşti şi să îi predea unor persoane a căror identitate nu o cunosc, pentru ca ulterior să îi transporte într-o țară din spațiul Schengen.

Totodată, în urma controlului autoturismelor, poliţiştii de frontieră au descoperit un pistol cu gaze şi 4 cartuşe, ascunse sub scaunul unuia din autovehicule, pentru care persoanele în cauză nu deţineau documente legale.

În cauză, poliţiştii de frontieră împreună cu procurorul învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei prin intrarea în ţară pentru cetățenii irakieni, respectiv trafic de migranţi, contrabandă calificată prin introducerea în ţară, fără drept, de arme şi muniţii și nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor pentru cei doi cetăţeni bulgari.

De asemenea, autoturismele au fost ridicate în vederea confiscării, cetăţenii bulgari au fost reţinuţi şi vor fi prezentaţi judecătorului de Drepturi şi Libertăţi din cadrul Tribunalului Constanţa, cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar cetăţenii irakieni au fost predaţi autorităţilor bulgare conform protocolului româno-bulgar.


UPDATE: Oficial de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa

La data de 07.07.2017, procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea inculpatului MUSTAFA HYUSEIN DZHEVDET, cetăţean bulgar, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de migranţi în formă calificată, prev. de art. 263 alin. 1 şi 2 lit. a  Cod penal şi a inculpatului HALIL ERDZHAN EMBIYA, cetăţean bulgar, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de migranţi în formă calificată, prev. de art. 263 alin. 1 şi 2 lit. a  Cod penal, contrabandă calificată, prin  introducerea în ţară, fără drept, de arme şi muniţii, prev. de art. 271 din Legea nr. 86/2006 şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prev. de art. 342 alin.2  Cod penal, toate cu aplic. art. 38  Cod penal.

În fapt, la data de 06.07.2017, organele de poliție de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Negru Vodă au depistat, cu ocazia efectuării unui control pe drumul european E675 Negru Vodă – Constanța, la ieșirea din localitatea Negru Vodă, 2 autovehicule marca Mercedes Benz, înmatriculate în Bulgaria, conduse de inculpaţii MUSTAFA HYUSEIN DZHEVDET și HALIL ERDZHAN EMBIYA, în care se aflau 3 adulţi şi 2 minori, cetăţeni irakieni, care aveau ca scop să ajungă în Germania.

De asemenea, cu ocazia percheziţiei, în automobilul aparţinând inculpatului HALIL ERDZHAN EMBIYA a fost depistat un pistol, cu gaz, marca Ekol special 99, calibru 9 mm, care face parte din categoria celor supuse autorizării şi care a fost introdus în ţară, fără autorizare şi fără a deţine permisul special.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Constanţa.

"Menţionăm că sesizarea instanţei de judecată cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive reprezintă o etapă procesuală prevăzută de Codul de procedură penală, situaţie care nu poate înfrânge în niciun mod prezumţia de nevinovăţie" - au mai transmis procurorii.


Sursa foto: Politia de Frontiera

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

19 cetățeni străini, intrați ilegal în țară, depistați cu ajutorul dronelor

22 Jan 2024 455

Percheziţii în mai multe judeţe din vestul ţării pentru trafic de migranţi

22 Jan 2024 524

Organizația Internațională pentru Migrație Aproape 1.000 de migranţi şi refugiaţi au murit în 2023 în încercarea de a ajunge în Europa via Mediterana centrală

08 Jan 2024 627

Peste 30.000 de migranţi au ajuns ilegal pe coastele Marii Britanii în 2023 traversând Canalul Mânecii

01 Jan 2024 745

Trei migranţi găsiţi morţi! Anunțul serviciile de salvare maritimă

31 Dec 2023 731

Constanța Migranţi sirieni depistaţi de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă la frontiera terestră cu Bulgaria

29 Dec 2023 659

Craiova Arestări și rețineri într-un caz de trafic de migranți!

03 Dec 2023 804

Percheziții la persoane bănuite de trafic de migranți! Cum acționau suspecții

23 Nov 2023 666

Reţea de trafic de migranţi de origine vietnameză, destructurată cu suportul EUROPOL (GALERIE FOTO)

23 Nov 2023 791

IGI În această săptămână, 42 de străini au fost depistați în situații ilegale. Ce au mai descoperit polițiștii de imigrări

27 Oct 2023 592

Județul Timiș Persoană arestată preventiv pentru trafic de migranți

27 Oct 2023 628

Poliția de Frontieră Traficul la frontieră, în ultimele 24 de ore. 90 de fapte ilegale săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini

27 Oct 2023 605

Un nou caz de trafic de migranți, în Timiș! Zeci migranți, transportați în mod ilegal

26 Oct 2023 633

IGI Doi cetățeni pakistanezi, depistați ilegal în Iași. Străinilor le-au fost emise decizii de returnare

24 Oct 2023 914

Opt cetățeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria ascuşi în portbagajele unor maşini transportate pe o platformă (GALERIE FOTO)

20 Oct 2023 521