Constanţa intră timid pe radarul companiilor aeriene

Cu 78.000 de pasageri anul trecut, aeroportul Mihail Kogălniceanu din apropiere de litoralul românesc ar putea înregistra un trafic în creştere anul acesta, în condiţiile în care compania aeriană Carpatair a anunţat trei zboruri pe săptămână spre Istanbul, după ce şi Ryanair, Blue Air şi Air Berlin lansaseră recent noi curse de pe acest aeroport.

Cu toate acestea, traficul aeroportului din Constanţa este mult sub cel raportat de aeroporturile de pe litoralul grecesc sau turcesc.

În timp ce aeroportul din apropierea litoralului românesc nu atrage nici măcar o sută de mii de turişti anual, aeroporturile din străinătate de lângă staţiunile turistice de la mare primesc milioane de turişti anual.

Un exemplu este aeroportul din Antalya, care a înregistrat 15 milioane de pasageri străini în 2009, potrivit ultimelor date disponibile. În 2009 aeroportul din Antalya a fost al 30-lea cel mai aglomerat aeroport din lume, iar în primele luni ale anului acesta traficul s-a majorat cu 48,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi pe aeroportul din insula grecească Creta s-au înregistrat în urmă cu doi ani 5 milioane de pasageri.

În primele patru luni ale acestui an aeroportul din Constanţa a avut un trafic de 16.075 pasageri, faţă de 14.387 pasageri în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit oficialilor companiei. "Intrarea în operare pe Turcia, destinaţia Istanbul, vine într-un moment în care există oportunităţi pentru dezvoltarea de parteneriate între comunităţile locale de afaceri", a declarat Paula Ardelean, vicepreşedintele companiei Carpatair, cu o cifră de afaceri de 74 milioane euro în 2010, în creştere cu 14% faţă de anul anterior.

Carpatair va introduce zboruri spre Istanbul din Constanţa începând cu 15 iunie anul acesta, aeroportul constănţean devenind a şasea bază operaţională a operatorului aerian. Noua rută Constanta - Istanbul (Atatürk) va fi operată cu o frecvenţă de 3 zboruri pe săptămână în zilele de miercuri, vineri şi duminică. Mai mult, din luna mai a acestui an şi compania low-cost Blue Air a început să opereze curse spre Bruxelles. Dacă în 2010 Air Berlin, deţinută cu pachet majoritar de compania turcă Esas Holding, opera doar zboruri spre München de pe aeroportul constănţean, anul acesta a introdus un zbor pe ruta Constanţa - Nürnberg, care va fi operat o dată pe săptămână până pe 13 septembrie, potrivit datelor de la oficialii companiei. Şi compania Tarom are zboruri din Bucureşti şi Cluj spre aeroportul din Constanţa.

 

Pentru Ryanair, Constanţa e baza

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, care operează doar de pe aeroportul din Constanţa, a transportat anul trecut 58.165 de pasageri de şi înspre aeroportul de la mare, mai mult cu aproape 34% faţă de nivelul înregistrat în anul anterior. Cu toate acestea, traficul Ryanair înregistrat pe piaţa românească reprezintă sub 3% din cel înregistrat anul trecut de cea mai mare companie aeriană low-cost Wizz Air.

Pe de altă parte, la nivel internaţional, Ryanair a transportat aproape 70 de milioane de pasageri pe 960 de rute în anul fiscal trecut. De la sfârşitul lunii martie anul acesta Ryanair a introdus zboruri spre Milano, cu o frecvenţă de două ori pe săptămână, pe lângă cele spre Pisa şi Bologna.

Sursa: http://www.zf.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Natație Sportivii de la Atena Sport Club Constanța, multe clasări pe podium la Campionatul Regional (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 544

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. Voința Săcele, scorul etapei

27 Mar 2024 1047

Primăria Năvodari repară locul de joacă din Parcul Ion Dobre. Ce societate se va ocupa de lucrări (DOCUMENT)

26 Mar 2024 506

ISJ Constanța a inaugurat două terenuri de sport pentru elevii constănțeni (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 642

Aleșii locali vor aproba procedurile de închiriere a terenului de sport al Școlii Gimnaziale „Nicolae Titulescu” și a unei săli de clasă a Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” (DOCUMENTE)

25 Mar 2024 465

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța vrea să obțină în instanță suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanța prin care a fost revocat dreptul de folosință gratuită a sediului (DOCUMENT)

23 Mar 2024 1646

Clubul Sportiv Dinamo București va avea o arenă multifuncțională modernă! Câte locuri va avea arena

21 Mar 2024 470

Încălțăminte sport contrafăcută, descoperită în Portul Constanţa

21 Mar 2024 359

Prima întâlnire transnațională în cadrul proiectului Protecting Children in Sport Developing Safe and Inclusive Sport Organizations la Universitatea Ovidius Constanța

20 Mar 2024 449

Primăria a emis certificatele de urbanism Două școli și o grădiniță din Palazu Mare și Constanța vor avea săli de sport

20 Mar 2024 512

SC Agrement Sport Club SRL solicită de la Agenția de protecție a mediului obținerea autorizației de mediu, amplasat în Mamaia Sat

20 Mar 2024 306

Tulceanul Sorin Andrici stabilește un nou record pentru România în competiția din Spania

19 Mar 2024 458

UPDATE Simona Halep și-a aflat adversara de la Miami!

18 Mar 2024 649

Județul Tulcea Sportivii de performanță, susținuți financiar mai degrabă de familii

13 Mar 2024 500

Cumpărări directe Constanța Construirea terenului de sport cu balon de la Băltăgești costă aproape 710.000 lei (DOCUMENT)

12 Mar 2024 576