CSM despre misiunea de evaluare a experţilor Comisiei Europene în cadrul MCV

În cursul zilei de ieri, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, a avut loc întâlnirea reprezentanţilor Consiliului şi Institutului Naţional al Magistraturii cu experţii Comisiei Europene, aflaţi în misiune de evaluare a progreselor înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Consiliul Superior al Magistraturii a fost reprezentat de judecătorul Mircea Aron, preşedinte, procuror Luminiţa Palade, vicepreşedinte, judecătorul Alexandru Şerban, membru ales, personal cu funcţii de conducere şi consilieri din cadrul direcţiilor de specialitate ale Consiliului.

Institutul Naţional al Magistraturii a fost reprezentat de directorul adjunct, procuror Nelu Ciobanu.

Întâlnirea a debutat cu prezentarea de ansamblu a progreselor înregistrate în reformarea sistemului  judiciar român de la momentul adoptării pachetului de legi ale justiţiei, înfiinţarea Consiliului Superior al Magistraturii ca instituţie independentă structural şi funcţional, instituirea mecanismului de cooperare şi verificare odată cu aderarea României la Uniunea Europeană şi până în prezent.

Reprezentanţii Consiliului au prezentat sintetic acţiunile concrete realizate în domeniile ce au constituit obiective specifice de atins de România, cu accent pe cele referitoare la consolidarea instituțională a CSM și a rolului său de garant al independenței justiției, modalităţile concrete de apărare a independenţei sistemului judiciar şi a reputaţiei magistraţilor, creşterea transparenţei şi îmbunătăţirea comunicării instituţiilor judiciare, reglementarea unui sistem predictibil privind recrutarea, promovarea şi numirea magistraţilor în funcțiile de conducere, bazat pe criterii de meritocraţie şi integritate, unificarea practicii judiciare şi aspecte privind volumul de muncă şi redactarea hotărârilor judecătoreşti.

Sancțiunile disciplinare, prevenirea corupţiei şi integritatea la nivelul sistemului judiciar, formarea iniţială şi continuă a magistraţilor, propuneri de modificare a legilor justiţiei, modalităţile de recrutare a inspectorilor judiciari şi implementarea hotărârilor judecătoreşti la nivelul administraţiei publice au constituit, de asemenea, teme de dezbatere în cadrul întâlnirii.

A fost prezentat experţilor programul statistic Ecris-Statis, implementat la nivel naţional ca instrument de evaluare şi management care să contribuie la monitorizarea şi îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie.

Experţii Comisiei Europene au manifestat un interes deosebit asupra gradului de asumare a independenţei de către magistraţi, reprezentanţii Consiliului reafirmând deplina independenţă a judecătorilor şi procurorilor din România, reflectată şi în lupta anticorupţie, în beneficiul cetăţenilor şi a societăţii.

La finalul discuţiilor, s-a concluzionat că, de-a lungul existenţei sale, Consiliul Superior al Magistraturii a dobândit capacitatea de abordare sistemică a problemelor din justiţie, prin întreaga sa activitate urmărind susţinerea unor măsuri esenţiale care să eficientizeze actul de justiţie în scopul alinierii la standardele europene.


Sursa foto: dcnews.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Baschet Încă o victorie cu FCC UAV Arad, iar CSM Constanța ia o opțiune serioasă în lupta pentru titlul de campioană (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 371

CSM Constanța box Cu patru titluri continentale în palmares, „Amalia Niță are Europa la picioare!“

17 Apr 2024 533

Șapte handbaliști de la CSM Constanța, în lotul României pentru dubla de calificare cu Cehia

17 Apr 2024 513

Baschet CSM Constanța și FCC UAV Arad susțin al doilea meci al finalei Ligii Naționale

17 Apr 2024 449

UPDATE CSM judecă azi propunerea Inspecției Judiciare de suspendare din funcție a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța, de la Mangalia

17 Apr 2024 607

Baschet CSM Constanța va juca pentru locurile 5-8, după trei înfrângeri cu CSM CSU Oradea (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 576

VIDEO „Cazul 2 Mai ar putea fi reluat de la 0“ Avocatul Adrian Cuculis, declarații după anunțul Inspecției Judiciare privind-o pe judecătoarea Popoviciu, de la Mangalia

16 Apr 2024 1138

Handbal CSM Constanța a învins Steaua și s-a calificat în turneul Final 4 al Cupei României (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 693

Box George Edmond Maradin, pe locul cinci la Campionatul European. „Mândru să reprezint România și orașul Constanța!“ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 884

Constanța Ștefan Orza, neobosit! Campion național de Kempo K1, merge la Mondiale, apoi urcă în ringul Colosseum Tournament (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 782

Marți, 16 aprilie 2024 CSM Constanța - Steaua, în Sala Sporturilor „Simona Amânar“, în Cupa României. „Hai la meci!“

16 Apr 2024 547

Nadia Comăneci, întâlnire cu Sabrina Maneca Voinea, de la CSM Constanța. „O zi fericită alături de Nadia“ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 424

Baschet Duelul CSM CSU Oradea - CSM Constanța se reia pe litoral, marți, 16 aprilie 2024. „Băieții noștri mizează pe tribune pline!“

16 Apr 2024 367

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1020

Baschet CSM Constanța a câștigat primul meci cu FCC UAV Arad din finala Ligii Naționale (GALERIE FOTO + VIDEO)

15 Apr 2024 664