Spre aducere aminte Cum se face corect transportul persoanelor decedate

O Direcție de Sănătate Publică din România ţine să reamintească persoanele fizice și/ sau juridice care prestează servicii funerare, cu privire la respectarea prevederilor Legii nr. 102 /2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare. Astfel, transportul persoanelor decedate în vederea înhumării în aceeași sau în altă localitate se face în sicrie cu capac, cu autovehicule special amenajate în acest scop, care respectă prevederile normelor sanitare și antiepidemice.

Transportul persoanelor decedate din cauza unor boli contagioase se poate face numai pe baza certificatului eliberat de un medic specialist în medicină legală sau anatomie patologică și a adeverinței de înhumare eliberate de autoritatea administrației publice locale.
Pentru transportul persoanelor decedate în străinătate sunt necesare acordul autorităților din țara respectivă, precum și aprobarea instituției de sănătate publică competente din unitatea administrativ-teritorială în care a avut loc decesul.
Pentru aducerea în România a persoanelor decedate sunt necesare aprobarea oficiului consular al României din țara respectivă, aprobarea autorităților de sănătate publică din țara respectivă, precum și declarația de primire din partea administrației cimitirului în care are loc înhumarea.

În cazurile de deces datorat bolilor transmisibile, carantinabile, se iau măsurile de prevenire a răspândirii infecției impuse de inspecțiile sanitare de stat județene, respectiv a municipiului București.
Transportul persoanelor decedate în acest mod se face numai cu avizul sanitar de transport eliberat de autoritățile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București.
Transportul persoanei decedate în afara localității în care s-a produs decesul se face după îmbălsămare, într-un sicriu impermeabil și închis etanș, al cărui fund este acoperit cu materii absorbante.
Transportul internațional al corpurilor persoanelor decedate din țară în străinătate se face pe baza unui pașaport de transport mortuar, eliberat de către autoritățile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, în funcție de locul unde s-a produs decesul sau exhumarea.
Transportul internațional al corpurilor persoanelor decedate se face în sicriu impermeabilizat, închis etanș, al cărui fund este acoperit cu un strat de 5 cm grosime din materiale absorbante (rumeguș, turbă), îmbibate într-o soluție dezinfectantă. Sicriul se depune într-o ladă din lemn, bine etanșeizată.

Sursa foto: cevisez.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Lanț uman pentru salvarea a cinci persoane, în pericol de înec în Mamaia. Trei persoane, decedate (FOTO+VIDEO)

14 Aug 2023 4887

UPDATE 8 Accident rutier mortal între Topraisar și Amzacea. Un microbuz s-a răsturnat. 20 de răniți și două persoane decedate (galerie foto+video)

15 Jan 2020 12359

UPDATE Accident rutier grav în judeţul Constanţa. Mai multe victime. 3 morţi. Sunt implicate un autoturism şi o dubiţă (galerie foto+video)

14 Jul 2019 40195

Patru mașini implicate într-un grav accident rutier pe DN1 în zona Breaza. Cel puțin două persoane decedate. Printre victime sunt și cetățeni olandezi (galerie foto)

07 Oct 2018 6130

Un vehicul spaţial s-a prăbuşit în cursul unui zbor de testare

31 Oct 2014 1200

Doliu naţional în Olanda

22 Jul 2014 1924