Demonstrație de forță și frumusețe Ce a adus nou în acest an Botezul cailor de la Mihail Kogălniceanu (galerie foto)

dsc07714.jpgLa Botezul cailor de la Mihail Kogălniceanu din acest an, localnicii s-au întrecut în împodobirea animalelor. Înfrumusețați cu ciucuri și funde roșii, ținte, clopoței și mărgele caii au făcut astăzi o adevărată paradă de forță și frumusețe. Unul din cele mai așteptate momente a fost stropirea cailor cu apă sfințită.

Oamenii din Mihail Kogălniceanu și-au botezat astăzi caii, urmând un obicei vechi ce datează de mai bine de un secol. La momentul ceremoniei, ce a avut loc în centrul localității după slujba de la biserică, cei prezenți cereau preotului să stropească animalele cu cât mai multă apă sfințită, fiind ferm convinși că acestea vor fi mai sănătoase și mai bune de muncă în noul an agricol. Împodobiți cu ciucuri și funde roșii, ținte, clopoței și mărgele caii au făcut o adevărată demonstrație de forță și frumusețe. Și aceasta nu întâmplător, întrucât după botez au urmat trei concursuri tradiționale privind „Frumusețea cailor", „Viteza" și „Frumusețea atelajelor". Cei patru măgăruși prezenți la sărbătoare au făcut și ei senzație, acest animal fiind de altfel nelipsit de la Botezul cailor și concursurile organizate în această zi la Mihail Kogălniceanu. Cel mai important este că de această dată toți participanții, aproximativ 60 la număr, au plecat acasă cu premii și cu o amintire specială. Pentru întâia oară, localnicii au avut parte și de concerte, au fost în mijlocul lor trupa Elegance dar și alți interpreți autohtoni, și mai mult, ei au fost invitați la o masă frățească dată de primarul Ancuța Belu în cinstea sărbătorii și a noului an. Vinul fiert a curs în pahare, iar tochitura a fost un deliciu, localnicii declarându-se încântați de ediția din acest an a Botezului Cailor.

Primarul Ancuța Belu a dat o altă amploare sărbătorii

Primarul Ancuța Belu s-a bucurat de felul în care oamenii au primit sărbătoarea din acest an. „A devenit o tradiție la Mihail Kogălniceanu Botezul cailor, singura deosebire este că anul acesta ne-am mobilizat mai mult, am dat o altă amploare sărbătorii, am făcut public evenimentul ca să știe toată lumea că Mihail Kogălniceanu este o comună care nu este de neglijat. Avem animale frumoase, avem oameni deosebiți, principala ocupație în localitatea noastră fiind creșterea animalelor", a menționat șefa autorității locale ce s-a declarat copleșită de numărul mare de participanți, susținând că o așa prezență numeroasă nu a fost niciodată. De asemenea, premiile au fost și ele mai mari în acest an.

dsc07657.jpgCine au fost fericiții câștigători ai concursurilor

La cele trei competiții „Frumusețea cailor", „Viteza" și „Frumusețea atelajelor" s-au înscris aproximativ 60 de concurenţi, dintre care 25 au luat locul 1, locul 2, locul 3 şi menţiuni. Premiul I, la frumuseţe, a fost câştigat de Ion Vișan, la atelaj de Simona Stere și la viteză de Mihai Puiu. Toți trei au plecat acasă cu câte un premiu în cuantum de 500 lei. Ocupanții locului doi Constantin Stoica la frumusețe, Mihai Fasie, la atelaj și Ion Cristea, la viteză au obținut premii în valoare de 400 lei. Dumitru Gartu, la frumusețe, Ion Radoi, la atelaj și Caratană Chita, la viteză au dobândit locurile 3 și premii în valoare de 300 lei. Cele 12 mențiuni date în cadrul categoriei „Frumusețea cailor" în valoare de 100 lei au ajuns la următorii participanți: Mihai Puiu, Cătălin Bucaluta, Costică Ciovnicu, Cociu Puiu, Valentin Urdea, Nicolae Ivanciu, Marin Bucaluta, Chita Caratană, Cristian Libu, Enache Ivanciu, Marian Petre, Adrian Ioan. De asemenea, cele patru premii speciale în cuantum de 100 lei au fost câștigate de Nicolae Comanceanu, Tudora Vișan, Gajic Asan, Dumitru Stere Ploscaru.

Premii pentru toți participanții

Pentru prima dată și ceilalți participanți înscriși în concurs au primit premii de încurajare în cuantum de 50 de lei, primarul Ancuța Belu dorind ca aceștia să nu se descurajeze și să vină şi la anul cu atelaje şi cai mult mai buni.

Invitați de marcă

La eveniment au fost prezenți pe lângă cei 1.500 de localnici și deputații liberali Gheorghe Dragomir și Mihai Lupu, dar și primarul localității Poarta Albă, Vasile Delicoti. Cei trei oficiali au felicitat-o pe primăriță pentru felul în care a găzduit sărbătoarea în acest an.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

SC Aaylex One SA anunță publicul interesat asupra depunerii la sediul APM Constanța a solicitarii de actualizare a Autorizației Integrate de Mediu nr. 2/28.03.2016

28 Mar 2024 189

Județele Constanța și Tulcea, sub cod galben de vânt. Când expiră avertizarea meteo

27 Mar 2024 493

Calendar săptămânal CSM Constanța Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale

27 Mar 2024 386

Un nou meci eveniment CSM Constanța joacă împotriva MK All Stars, echipa militarilor americani de la Mihail Kogălniceanu

27 Mar 2024 435

ISU Iași2 misiuni pentru transportul persoanelor supraponderale

27 Mar 2024 255

Bărbat condamnat definitiv la închisoare, încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă

26 Mar 2024 547

ISU IașiMuniție rămasă neexplodată sau nedezactivată din cel de-Al Doilea Război Mondial, în localitățile Horlești și Sodomeni

26 Mar 2024 293

Mai mulți investitori voiau să ridice blocuri în zonă Primăria Constanța vrea să exproprieze mai multe terenuri de pe bulevardul Lăpușneanu. A atribuit contractul pentru realizarea documentațiilor!(DOCUMENT)

25 Mar 2024 5303

Primăria Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, reabilitează blocurile din comună. Investiție de 10 milioane lei

25 Mar 2024 548

ISU Iași1 misiune de asanare a muniției rămase neexplodate

25 Mar 2024 271

Un nou restaurant, deschis în județul Constanța. Cine este fondator

23 Mar 2024 1435

Firme Constanța O nouă firmă de construcții deschisă în Mihail Kogălniceanu. Iată cine este fondatorul

21 Mar 2024 685

Deputatul Bogdan Huțucă „Din 31 martie, județul Constanța va fi poarta Schengen a României “

21 Mar 2024 728

Începe judecata militarilor de la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” suspectați de furt de motorină. Decizia nu este definitivă

21 Mar 2024 581

Acțiuni de prevenție ale polițiștilor în județul Constanța. Au fost vizate și unități de învățământ

20 Mar 2024 458